Napravite ih sami

3 predobre začinske mješavine (dry ruba) s kojima će svako pečenje biti još ukusnije

Chef Pantelija Pekić iz Gastronomada pripremio je za Dobru hranu aromatične moćne dry rubove

Začinske mješavine koje se u dućanima sa začinima i drugim potrepštinama za roštiljanje prodaju pod nazivom “dry rub” lako možete pripremiti i sami, a chef Pantelija Pekić sa svojim timom u Gastronomadima složio je nekoliko kombinacija koje će dati odlične rezultate.

image

Chef Pantelija Pekić iz Gastronomada

Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix

Njih je najbolje utrljati u veće komade mesa kao što su to, primjerice, juneća rebra, koja ćete zatim sporo peći na niskoj temperaturi dugi niz sati. Poigrajte se koricama agruma, začine možete usitniti sve do praha, ali i ostaviti grublje granulacije - sve po želji!

image
Neja Markicevic/Cropix

Ljutkasti začinski miks

120 g soli
20 g papra
10 g luka u granulama
10 g češnjaka u granulama
6 g kajenskog papra
50 g dimljene paprike
60 g smeđeg šećera
10 g sjemenki kima

Sve sastojke pomiješajte, sameljite u prah i koristite na većim komadima mesa namijenjenima za dugo pečenje.

image
Neja Markicevic/Cropix

Mediteranska mješavina za suho utrljavanje

5 g mažurana
5 g ružmarina u prahu
korica 1 limuna
10 g zrna korijandera
15 g papra
120 g soli

Sve sastojke pomiješajte i sameljite u prah pa koristite za utrljavanje po većim komadima mesa neposredno prije pečenja.

image
Neja Markicevic/Cropix

Začinska mješavina s kavom i lješnjacima

200 g prženih lješnjaka
korica 1 naranče
10 g praha limunske trave
100 g pržene kave u zrnu
120 g soli
15 g papra

Sve sastojke izdrobite u mužaru, no nemojte ih usitniti u prah, nego ostavite s krupnijim komadićima kave i lješnjaka. Iskoristite za utrljavanje u meso neposredno prije pečenja.

image
Neja Markicevic/Cropix

A kako ispeći sočna juneća rebra? Uz sporo pečenje, evo kako

Trebat će vam:

do 5 kg junećih rebra s kostima
začinska mješavina po želji
2 - 3 glavice luka
glavica češnjaka
2 - 3 lovora
500 ml junećeg temeljca
100 ml maslinova ulja

Priprema:

Pripremite mješavinu začina od željenih sastojaka, sameljite ih pa ih dobro utrljajte u juneća rebra. Stavite meso u lim za pečenje. Ubacite u lim neoljuštene glavice luka i režnjeve češnjaka, dodajte lovorov list i podlijte s pola litre temeljca, pa prelijte maslinovim uljem. Pecite na 140 °C šest sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 07:51