Znate li kako motivirati djecu da češće jedu ribu? Donosimo nekoliko ideja za zdravi riblji obrok koji će mališani pojesti s užitkom

Panona Mare Fish chips

Zašto je važno u prehranu djece uključiti ribu? Blagotvorni učinci konzumacije ribe odavno su već prepoznati stoga ne čudi što je upravo ova visokokvalitetna namirnica sastavni dio jednog od najzdravijih modela prehrane na svijetu – one mediteranske. Brojne su studije potvrdile da redovita konzumacija ribe može pomoći smanjiti rizik od bolesti srca, održati zdravlje mozga, pomoći u borbi protiv depresije, podržati zdravlje trudnica i beba, čak i smanjiti rizik od autoimunih bolesti.

Konzumacija ribe smatra se posebno korisnom za zdravlje i kognitivni razvoj u djece i adolescenata jer sadrži dokozaheksaensku (DHA) i eikozapentaensku kiselinu (EPA), višestruko nezasićene masne kiseline, nužne za zdravlje i razvoj mozga. Po nekim istraživanjima, riba pomaže u smanjenju simptoma astme i poboljšava koncentraciju djeteta, dok su neki znanstvenici doveli u vezu uspjeh iz matematike i materinjeg jezika s redovitom konzumacijom ribe.

Djeca prehrambene navike razvijaju u predškolskoj dobi, zbog čega je ribu u prehranu poželjno uvesti čim prije. No, djeca ponekad mogu biti izbirljiva u jelu, a ranija istraživanja pokazuju da negativni stavovi o mirisu ribe i strah od nailaženja na kosti predstavljaju glavne barijere u konzumaciji ribe kod djece. Kako onda potaknuti djecu da jedu ribu?

Zdrav i ukusan obrok koji odskače po svemu? Moguće je! Rješenje dolazi u obliku Panona Mare paniranih proizvoda – Fishburger, Fishnuggets i Fishchips koji su spravljeni od 100% mesa slatkovodne ribe, a ukusna hrskava panada i blagi okus ove visokovrijedne namirnice privući će i najizbirljivije male gurmane. Ove riblje snackove odlikuje vrlo nizak udio soli te visok udio proteina, a vrijedan su izvor i vitamina D koji pridonosi zdravlju kostiju i zubi, a služi i za održavanje normalne funkcije mišića.

Priprema je brza i jednostavna te su idealan izbor za najmlađe jer su u potpunosti očišćeni od kostiju.

Stoga smo pripremili nekoliko zanimljivih ideja za ukusni i zdravi riblji obrok koji možete napraviti već danas

1. Fish Burger

Hrskavi Panona Mare Fishburger brzo i lako pripremite u kombinaciji s brioche pecivom, listićima salate i umakom, a djeci i mladima omiljena je to alternativa klasičnom burgeru.

image

Panona Mare Fish burger

2. Fish Nuggets

Hrskavi izvana i sočni iznutra, Panona Mare riblji medaljoni izvrsni su za predjelo, snack ili kao glavni obrok. Jednostavno i brzo se pripremaju, a djeca ih rado jedu u kombinaciji s prilogom od povrća ili uz omiljene umake.

image

Panona Mare Fish nuggets

3. Fish Chips

Ovaj ukusan i hrskav čips od šarana idealan je kao glavni obrok uz dodatak zdravije varijante prženih krumpirića poput batata i pastrnjaka ili kao zdravi snack za druženje s prijateljima. Cijela je tajna zapravo u pripremi omiljenih jela vaših mališana, s malim, zdravim modifikacijama!

image

Panona Mare Fish chips

Riba Panona Mare isključivo je domaćeg porijekla, a uzgaja se u ribnjacima okruženima očuvanom prirodom slavonskih šuma i brežuljaka središnje Hrvatske, daleko od prometnica i drugih izvora zagađenja. Osim zdravih paniranih zalogaja, pod brendom Panona Mare na europskom se tržištu može pronaći i svježi, smrznuti i dimljeni program, odnosno proizvode cijele ribe, ribljih odrezaka, fileta, dimljenog šarana te delikatesnih ribljih namaza.

Panona Mare – riba koja odskače po svemu!

www.panonamare.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 13:49