U studenom svi putevi vode u Osijek na Tjedan crne slavonske svinje

Restoran Crna svinja

 Tomislav Silovinac/
Jeste li znali da je crna slavonska svinja nadimak dobila po barunu?

Nastala je u okolici Osijeka u drugoj polovici 19. stoljeća kada je veleposjednik i barun Karl Leopold Pfeiffer na svojoj pustari Orlovnjak kod Osijeka pažljivim križanjem pasmina uzgojio crnu slavonsku svinju koja danas kolokvijalno po njemu nosi naziv „fajferica“. Danas je fajferica poznata kao premium slavonski proizvod koji se ističe po svojoj kvaliteti i jedinstvenosti.

Ovog studenog gurmani će u Osijeku doći na svoje! U sklopu projekta Osijek Gourmet od 05. do 13. studenog u Gradu na Dravi održava se Tjedan crne slavonske svinje. Cilj ovog projekta je promocija premium slavonskih proizvoda kao potencijala razvoja gourmet turizma podizanjem vidljivosti, edukacijom i valorizacijom postojećih autohtonih i tradicionalnih namirnica i jela. U fokusu projekta je razmjena znanja stručnih ljudi okupljenih na Okruglom stolu i Masterclassu (08. 11.) te promocija enogastronomske ponude koja se temelji na autohtonim namirnicama (05. – 13. 11.).

image

Osijek jk

Mario Đurkić/horizont Solutions/

Tjedan crne slavonske svinje obuhvatit će menije u restoranima grada Osijeka i neposredne okolice. Ne propustite kušati posebne black menije koji će biti dostupni po promotivnim cijenama i sljubljeni s vinima „Osječkih vinara“. Grad Osijek, ovogodišnji nositelj laskave titule Najbolje kontinentalne destinacije gradskog turizma, savršena je kulisa za uživanje u bogatoj enogastronomskoj ponudi čitave regije. Put od zemlje do stola tu je vrlo kratak, a topli i profesionalni domaćini uvijek se pobrinu da odande nitko ne ode gladan.

image

Restoran Zimska luka

Photographer: Marko Banic/

Otkako je nastala, crna slavonska svinja bila je značajno bolja i kvalitetnija od drugih pasmina, što se odražavalo u plodnosti i mesnatosti. Ova autohtona svinja dobrih osobina prvenstveno se drži na pašnjacima i u šumama te namijenjena je uzgoju na otvorenim površinama gdje ju od sunca štiti upravo njezina crna boja. Meso crne svinje iznimno je kvalitetno i jedinstveno, a među posebne specijalitete ubraja se slanina.

image

Restoran Crna svinja

Tomislav Silovinac/

Više informacija možete pronaći na internet stranici Turističke zajednice grada Osijeka.

Projekt Turističke zajednice grada Osijeka, pod nazivom Osijek Gourmet, podržavaju partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Glas Slavonije d. d.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 07:20