Gastro đir Rijekom

Štorija 

 Nikola Zoko
Od vegetarijanskih tanjura do konkretnog obroka u kojem se sljubljuju okusi Kvarnera

Boravite li u Rijeci, a želite kušati nešto kreativno i ukusno, fuziju okusa koji karakteriziraju Kvarner, napravite plan i započnite s brunchom. Kasni doručak ili rani ručak, ili jednostavno marendu pojedite na Korzu u prekrasno uređenom restoranu ŠtoRiJa (na adresi Riva 6). Već od samog otvorenja ovo je postala omiljena destinacija za sve ljubitelje zdrave hrane, vegetarijance i vegane. Međutim, ako ste u šarolikom društvu svatko će naći nešto za sebe.

image

Štorija

Nikola Zoko

Naime, ljubitelji mesa bit će oduševljeni mesnim delicijama, premium burgerima od crnog angusa i boškarina te maštovitim junećim s odličnim umacima i hrskavim krumpirićima. Ako netko za stolom voli tjesteninu, odlični su fuži s boškarinom i crnim tartufom i pljukanci ŠtoRija. Međutim u restoranu su vrlo ponosni s asian cornerom, vegetarijanskim i veganskim burgerima dovitljivih imena i hit obrocima – Poke Bowl-ima, koji će se služiti i u njihovoj Kavani/restoranu Marijana u Matuljima Ne postoji zapravo precizna priča o podrijetlu, a mnogi se slažu da počeci izrade jela datiraju još od pretkolonijalnih vremena na Polineziji, konkretno, riječ je o grupi otoka od Havaja do Novog Zelanda.

image

Štorija

Nikola Zoko

Lokalno bi stanovništvo, dolazeći iz ribolova, svježu ribu rezalo na komadiće, začinilo, odnosno mariniralo je, te u zdjelici kombiniralo s rižom, svježim ili mariniranim povrćem, voćem, orašastim plodovima, raznim umacima... svim divotama koje je imalo pri ruci. Od tradicionalnog jela havajskih kuća (riječ “po kay” znači sasjeći, izrezati na komade), poke koji se najčešće radi i poslužuje u zdjeli (bowl - zdjela) 70-ih godina naglo se proširio svijetom i u nekim zemljama prerastao u street food.

U ŠtoRiJi su zaista pripremili mnoge sastojke od kojih će slagati ovo vrlo zdravo i lako probavljivo jelo. Basmati riža, smeđa riža ili salata koji će poslužiti, kao kod svakog pokea, kao podloga, a potom, ovisno o vrsti: panirane kozice, falafel, dimljeni losos, marinirana i pržena piletina, soja umak, rotkvica, edamame, ananas, avokado, hummus, domaći umak od buče, umak od meda i senfa i na kraju za posipanje: prženi pistaciji, obični i crni sezam.... Opet za svakog ponešto!

image

Štorija

Nikola Zoko

Za one koji vole ‘konkretno‘ tu je svakako bistro Paris koji se nalazi na Šetalištu Joakima Rakovca 2a. Od 1936. godine na ovoj su adresi bili restorani, kafići, bilo je to mjesto i za malo slobodnije zabave, pa čak je i Armada imala svoj klub. Kad su ga preuzela braća Suzić, odlučili su promijeniti i ime... jer dosta je bilo Parisa. Međutim, zahvaljujući godinama postojanja, prema tom mjestu Riječani su zvali i kvart, autobusna stanica nosi ime Paris i nastala je pravi problem. Pogotovo, novo je ime bilo Kalorija, jer htjeli su naglasiti da se ovdje ne mora brinuti zbog kalorija, koje su zdrave, od domaćih sastojaka.

image

Paris

Nikola Zoko
image

Paris

Nikola Zoko

Tradicija je prevagnula, i vraćeno je ime Paris, koje i danas predstavlja mjesto gdje se dobro jede. A što to točno? Od fenomenalnih stakeova, odličnih pizza, domaće tjestenine, juhe i maneštrice, rižota, pa do specijalnih menija koji se osmišljaju s obzirom na sezonu namirnica ili prigodne datume. Budući da su sada šume pune vrganja, logično je u restoranu imati dane vrganja. Beru ih sami u šumama Gorskog kotara, a za preporučiti je juha od vrganja, za prste polizati vrganji na maslacu s grana padano sirom, rižoto od vrganja i kozica, majstori pečen biftek s vrganjima i kao maslac mekana teletina pod pekom, dakako s vrganjima. Za desert nude tortu od lješnjaka – bez glutena, ali i tradicionalne odlične Riječke kremšnite. Porcije su zaista obilate, ali pojest ćete ih u slast jer su drugačije od običnih – najprije se na lisnatom tijestu nalazi pjenasta krema od žumanjaka, potom mješavina kreme od žumanjaka i šlaga i na kraju šlag.

image

Paris

Nikola Zoko
image

Paris

Nikola Zoko
image

Paris

Nikola Zoko
image

Paris

Nikola Zoko

Kako kod braće Sladić gotovo svi detalji imaju svoju priču, tako je u njihovom ponudi i kolač rigojanči. Priča je to o slavom romskom violinistu Rigou Jancsiju koji je svojim sviranjem i karizmom zaveo, kako tvrde, najljepšu ženu tog vremena, Claru Ward. I sve bi to bilo lijepo da Clara nije bila udana za belgijskog princa. Dogodio se skandal, Clara se razvela od princa i u tajnosti udala za Rigoa. Ljubav je trajala, a priča se da je Rigo svojoj ljubavnici jednom prilikom poklonio kolač uz riječi „Probaj, smeđ je poput moje kože, sladak poput tvog srca“. Ne zna se tko ga je točno napravio, ali da je odličan, možete se uvjeriti u Bistrou Paris!

image

Borjan Suzic s obitelji

Nikola Zoko
image

Tri generacije Suzica

Nikola Zoko
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 04:44