Ivanu Čuljak, mladu, energičnu slastičarku koja stoji iza brenda “Neka jedu kolače”, mnogi pamte kao jednu od najzanimljivijih natjecateljica u kulinarskom showu Masterchef, i to u njegovoj prvoj sezoni. Od tada je prošlo gotovo devet godina, a Ivana, koja ima diplomu ekonomskog fakulteta, u međuvremenu je izgradila sjajnu karijeru u gastronomiji, naputovala se svijetom, učila od najboljih i radila na usavršavanju svojeg slastičarskog umijeća i talenta. Njega je pokazala još kao šestogodišnjakinja, kada je pod maminim budnim okom napravila svoj prvi kolač.
Put po svijetu i povratak u Zagreb
Simpatična i nasmijana Ivana nakon Masterchefa je odlučila proširiti vidike. Spakirala se i zaputila u Meksiko, gdje je neko vrijeme radila u restoranu. Nakon povratka je u splitskoj Bokeriji kreirala slastice i dala svoj doprinos vrhunskom statusu tog restorana, a nakon toga ju je put opet odveo iz Hrvatske. Otišla je čak na Novi Zeland i tamo radila i učila u jednoj od najpoznatijih slastičarnica. Nije se zaustavila ni nakon završetka novozelandske avanture nego je provela neko vrijeme u Ekvadoru i Kolumbiji.
Tek prošle godine ova simpatična Hercegovka odlučila se smiriti u Zagrebu, gradu koji neizmjerno voli, i napokon raspakirati kofere. Na zagrebačkom Adventu 2019. bila je jedna od najvećih zvijezda sa svojim tartovima, svi su pričali o njezinim keksima i drugim kreacijama, ne samo zbog fantastičnih okusa nego i zbog izgleda kojem Ivana posvećuje veliku pozornost. Od ovog ljeta njezin brend “Neka jedu kolače” ima i svoj prostor na Horvaćanskoj cesti, u šarmantnom “A most unusual gardenu”.
"Zagreb je moja baza već 15 godina, obožavam ga i uvijek mu se vraćam. Sve što sam naučila na svojim putovanjima, sva moja iskustva i znanje, sada sam donijela tu i koristim ih u svojem radu", kaže Ivana.
"Dugo sam to planirala, maštala o tome, ali onda su se nekako stvari poklopile i, eto, odvažila sam se krenuti u to. I nije mi žao.
Za vrijeme razgovora ne prestaje raditi. Jer, u blagdansko vrijeme, čak i u doba koronavirusa, posla ima preko glave."
U svoje kreacije Ivana unosi kombinaciju znanja koje je prikupljala od djetinjstva, od mame i bake, zatim od renomiranih slastičara s kojima je radila diljem svijeta i, dakako, mnogo mašte i promišljanja i eksperimentiranja s receptima. Kroz smijeh objašnjava kako i danas, iako je tijekom godina pripremala slastice po stotinama recepata sa svih strana svijeta i vlastitim idejama, često priprema prvi uspješni kolač s kojim je na neki način i započela njezina slastičarska priča - tortu od banana.
- I kada bih htjela napraviti nešto drugo, svi bi rekli: Ma, daj ti onu tvoju tortu od banana, to je najbolje. Toliko sam je puta napravila da se šalimo kako bez nje ne može proći ni jedan rođendan ni druga slavlja u mojem društvu. Jednoj sam je prijateljici čak radila za svadbu - govori Ivana.
Ivanine blagdanske slastice
Ova je zanimljiva pastry chefica napravila tri svoja slatka blagdanska recepta, poput čokoladne torte s narančom i cimetom, kojoj poseban štih daje ukrašavanje meringom, ili pak njezine simpatične kućice od keksa s đumbirom, koja će dodatno uresiti bogat božićni stol. Tu su i kuglice od bijele čokolade, kojima je Ivana oduševljavala i Meksikance.
Svaki njezin desert ima svoju priču, u njima ima začina i sastojaka koji bude sjećanja na djetinjstvo, blagdane i vraćaju nas na obiteljska okupljanja u ovo svečano doba godine. Recepte potražite u nastavku.
ČOKOLADNA TORTA S NARANČOM I CIMETOM
KUĆICA OD KEKSA S ĐUMBIROM
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....