RECEPT ZA OSVJEŽENJE

Znate li što je haskap? Od ove zdrave bobice neobična izgleda napravite predobar sladoledni cheesecake

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix
Ako još niste, sada je pravo vrijeme da isprobate haskap i ubacite ga u ovu predobru slasticu

Izgledom nalikuje na križanca šljive i borovnice, a osim što je ukusna, haskap bobica izrazito je zdrava. Bogata je antioksidansima, vitaminima, djeluje protuupalno, poboljšava vid i cirkulaciju pa i ne čudi što je Japanci smatraju voćem koje produžuje život. Od haskapa ili sibirske borovnice, kako je još nazivaju, radi se sok, vino i likeri, rakije i pekmezi, pa čak i ljuti umaci, a odlična je već i sama za sebe, svježe ubrana, blago kiselkasta i slatkasta.

image
Marko Miscevic/Cropix/

Haskap je kod nas rašireniji postao tek posljednjih nekoliko godina, ali popularnost mu iz godine u godinu sve više raste, posebice zbog zdravstvenih benefita, pa vam toplo savjetujemo da proizvođača ove zdrave, pomalo neobične bobice pronađete i u svojoj blizini i, ako još niste, svakako nabavite paket ili dva.

image
Marko Miscevic/Cropix/

A kada ga već imate u rukama, od njega napravite predobar kremasti, sladoledni cheesecake s limunom po receptu obitelji Žabić iz Kapelice kraj Garešnice. Za pripremu će vam trebati nešto više vremena, posebice zato što vam je potreban i lemon curd, svilenkasta krema od limuna, pa si uzmite vremena i ovoj se osvježavajućoj poslastici zbilja posvetite. Već pri prvom zalogaju bit će vam jasno da se trud itekako isplatio. Recept ostavljamo u nastavku.

RECEPT ZA LEMON CURD

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Trebat će vam:

240 g mascarpone sira

100 g šećera u prahu

2 žličice naribane limunove korice

600 ml vrhnja za šlag

250 g lemon curda

16 komada keksa po želji

300 g džema od haskapa

Priprema:

Kalup 22,5x12,5 cm obložite prozirnom folijom. Neka visi iz kalupa koliko vam je potrebno da njome prekrijete cijeli kolač nakon što ga napravite. Mikserom izmiksajte mascarpone sa šećerom u prahu i limunom. Malo po malo dodajite vrhnje za šlag. U dvije trećine smjese dodajte lemon curd. Ostavite smjesu da se hladi u hladnjaku oko pola sata. U kalup redajte red keksa, kremu s lemon curdom, džem od haskapa i tako nastavite sve dok ne potrošite sve sastojke, ali pazite da završite s keksima. Prekrijte foliju koja visi sa stranica kalupa preko kolača. Zamrznite na minimalno šest sati. Prije posluživanja kolač premažite preostalom trećinom kreme od mascarponea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 16:17