Među najpopularnija i najpoznatija korejska jela svakako svrstavamo i bibimbap, točnije kombinaciju riže, povrća i mesa koja je nevjerojatno jednostavna za pripremu, a može biti itekako zasitan, hranjiv i ukusan ručak. Riječ je, zapravo, o zdjeli u koju se dodaje kuhana riža (odakle i dolazi ‘bap‘ u nazivu), a zatim se dodaje pirjano, svježe i ukiseljeno povrće, pečeno meso i umak, najčešće gochujang s malo sezamova ulja. Na kraju se dodaje i pečeno jaje te se nakon serviranja sve zajedno pomiješa (što predstavlja riječ ‘bibim‘).
Bibimbap smo u nekoliko navrata već isprobali, uglavnom u kućnim varijantama, a nedavno smo, u sklopu Hansika, korejsko-hrvatskog kulinarskog natjecanja, isprobali i punjenu papriku inspiriranu bibimbapom, čiji je autor na kraju osvojio treće mjesto. U pitanju je, dakle, jelo koje je lako prilagoditi vlastitim željama i potrebama ili, jednostavno, onome što imate u hladnjaku, pa je naša preporuka da nastavite čitati i okušate se u pripremi već ovih dana, za brzi ručak ili večeru nakon napornog radnog dana.
Recept koji ostavljamo u nastavku s nama je podijelio korejski chef Cheolui Lee te nas čak, u sklopu radionice koju je u Kotluša Kitchen studiju organizirala ekipa iz Samsunga, čijim je hladnjacima, pećnicama, tabletima i drugim pametnim kućanskim aparatima i opremljen sam studio, naučio kako se priprema. Zanimljivo je dodati i kako je Samsung korejska firma pa je tako cijelo iskustvo pripreme korejskih jela bilo zaokruženo. Više informacija potražite ovdje, chefa Leeja možete zapratiti ovdje, dok recept za bibimbap možete pronaći u nastavku.
RECEPT ZA BIBIMBAP
Trebat će vam:
100 g junetine
1/3 mrkve
1/4 korabice
30 g tikvice
malo špinata
2 shiitake gljive
1 list alge
sol
1 jaje
100 g riže
2 žlice Gochujanga
1 žlica sezamova ulja
1 žlica šećera
1 žličica gochugaru čilija
1 žličica octa
Priprema:
Rižu isperite dva ili tri puta i namočite je u vodu pa pustite da stoji 30 minuta. Komad junetine narežite na tanko pa ga marinirajte u jednoj žlici sezamova ulja, soja sosa i malo šećera. Pustite da stoji. Za to vrijeme nasjeckajte mrkvu, tikvicu, korabicu i shiitake na tanke štapiće. Korabicu stavite u zdjelicu i začinite s dva prstohvata soli i pustite da stoje 10 minuta. Kada odstoje, dodajte žličicu gochugaru začina, octa i šećera. Špinat kratko blanširajte. Shiitake gljive stavite u mješavinu soja sosa, šećera i sezamova ulja pa pustite da stoje. U tavi zagrijte ulje, dodajte mrkvu pa je kratko zapecite. Mora ostati hrskava. Isto napravite i s tikvicom, a kada tikvicu izvadite iz tave, dodajte shiitake i kratko ih pirjajte. Maknite ih pa na istoj tavi ispecite meso. Dok pripremate meso i povrće, skuhajte namočenu rižu. Kada su svi sastojci spremni, na malo ulja ispecite jaje (na oko). Na kraju sve zajedno sastavite u zdjelici. Na dno stavite rižu, dodajte tikvice, mrkvu, špinat, meso, dodajte i korabicu, a na sve zajedno stavite umak po želji (gochujang s malo sezamova ulja, primjerice) i jaje. Pospite s malo usitnjene alge i poslužite.