SPLITSKI ĐIR

Zlatko Marinović s timom iz Noštroma kuhat će svaki dan na splitskoj peškariji brujete, frigadure i pašticade

 Duje Klarić I Teo Begović/
Započeo je Festivala dalmatinske gastronomije by Noštromo, a uz spizu s ribarnice pogledajte i umjetničke fotografije Damira Fabijanića

Priznati splitski chef Zlatko Marinović ovog ljeta Splićanima i njihovim gostima otkriva čari tradicionalne dalmatinske spize na mjestu s kojim u lokalnoj gastronomiji sve počinje. U središnjoj splitskoj Ribarnici svako popodne i večer, sa svojim timom nudi izvorne okuse i mirise Dalmacije, servirajući i neka zaboravljena jela naših baka. Točnije tim Noštoma kuhat će od 17 sati na dalje i to svakog dana do kraja rujna što je organizacijski i fizički izuzetno zahtjevan projekt.

image
Duje Klaric/Cropix
image
Teo Begovic
image
Teo Begovic

Od slanih i friganih srdela, preko otočkog brujeta, različitih marinada i buzara, frigadura gavuna, lignji i kozica, preko skradinskog orza i dalmatinske pašticade, posjetitelji mogu dobiti presjek onoga što se na ovim područjima donedavno svakodnevno jelo.

image
Teo Begovic
image
Teo Begovic
image
Duje Klaric/Cropix

"Ideja je došla sama od sebe, nakon iskustava koja smo imali u nekim ranijim godinama kada smo ovdje radili posebne, jednokratne manifestacije i svečane večere. Međutim, ovo je puno jači izazov jer nas čeka veliki posao u kojem ćemo svakodnevno oživljavati Peškariju, stvarajući čaroliju na ovom kultnom mjestu, na kojem već desetljećima počinje svaki moj dan. Potrudili smo se pružiti najbolje, uz recept za koji vjerujemo da mora dati rezultata: puno emocija, ljubavi, ali i mišljenja struke. Tu svakako želim istaknuti našeg istinskog masterchefa i mog velikog učitelja Zdravka Kalabrića kojem uvijek prvom predstavim zamisli oko menija, kao i dragog prijatelja Damira Fabijanića koji me svojim prepoznatljivim fotografijama prati kroz veliki dio karijere", pojasnio je chef Marinović.

image
Duje Klaric/Cropix
image
Teo Begovic

Naime, uz ukusna jela kakva gosti očekuju od legendarnog chefa splitskog restorana Noštromo, dodatnu čar daje i pomno osmišljen prostor. Svako popodne interijer Ribarnice “odijeva” se u umjetničke fotografije Damira Fabijanića koje prati posebno osvjetljenje. Sve ovo Peškariju već danas postavlja na jedinstveno i nezaobilazno mjesto blagovanja i susreta, kako domaćih gostiju, tako i stranaca. U to su se na svečanom otvorenju u srijedu uvjerili rado viđeni Splićani poput akademske slikarice Ence Kovačević, dizajnerica Nede Makjanić i Monike Sablić, glumaca Ive Parkušića i Ane Gruice Uglešić, fotografa Jadrana Lazića i Feđe Klarića, odvjetnika Silvija Hraste, poduzetnice Biljane Mančić, pjevačice Silvije Dvornik te direktorice Gault&Millau Hrvatska Ingrid Badurine Danielsson.

image
Duje Klaric/Cropix
image
Teo Begovic
image
Teo Begovic

Početak Festivala dalmatinske gastronomije by Noštromo posebno emotivnim doživjela je Branka Bezić, praunuka Ante Bezića prema čijem je projektu 1890. otvorena splitska Ribarnica, no emocije su se mogle osjetiti i kod svih prisutnih, posebno u trenutku kada je chef Marinović servirao desert koji je za ovu prigodu napravio njegov unuk Stipe. Mladi Marinović koji je netom završio srednju školu, već ide stopama svoga djeda, osvajajući nagrade na međunarodnim kulinarskim natjecanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:58