Zbrda-zdola: pet dvostrukih imena hrane

U prehrambenom rječniku postoji cijela hrpa naziva koji bi komotno mogli biti upola kraći jer im je drugi dio identičan prvome. No ovako su ipak puno simpatičniji. Donosimo vam pet takvih blizanaca.

  • Piri piri (peli peli ili peri peri) vrsta je ljute papričice koja raste u Malawiju, Južnoj Africi, Gani, Nigeriji, Zambiji, Zimbabweu, Mozambiku, Sudanu i Etiopiji. U Afriku su je donijeli Portugalci.
  • Agar agar je vrsta alge koja ima želirajuća svojstva pa se kao takva često nalazi u vegetarijanskim kolačima.
  • Kuskus – osim što je naziv za sjevernoafrički prilog od mljevene pšenice također je i vrsta oposuma.
  • Chi chi je vrsta piña colade koja umjesto ruma sadržava votku. Službeno je piće Portorika od 1978. godine.
  • Jo jo je u Americi naziv za prženi krumpir obložen mješavinom začina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. prosinac 2024 03:57