Nakon ponoći s 15. na 16. veljače završio je zimski lovostaj na malu plavu ribu pa su tako građani već u četvrtak na ribarnicama mogli kupiti srdele i inćune. Cijena za kilogram prije uvođenja eura iznosila je 25-30 kuna, a danas se kreće između 3 i 4 eura, ovisno o prodavaču i mjestu na kojem ribu kupujete.
Svježe srdele i inćuni nisu se mogli kupiti još od Badnjaka, kada je lovostaj nastupio, pa je završetak posebno razveselio ljubitelje ribe diljem zemlje. Ribarnice su napokon živnule i ljudi se vraćaju ovoj cjenovno pristupačnoj, a itekako ukusnoj ribi. Bit će dostupna do kraja travnja, a zatim kroz cijeli svibanj nastupa vrijeme lovostaja zbog mrijesta inćuna, piše Glas Istre.
Inače, ove je veljače lovostaj završio nešto ranije nego prijašnjih godina, a ribari sada imaju ograničen ulov. Smiju odraditi najviše sedam ribolovnih dana i uloviti do 30 tona ribe po brodu.
Budući da s dolaskom eura i povećanjem cijena uglavnom pazimo na svaki cent, i nas je posebno razveselila vijest da je ova jeftina, a toliko svestrana riba ponovno dostupna. Od srdele i inćuna se, naime, može napraviti daleko više od samo slasnih friganih zalogaja pa vam stoga u nastavku ostavljamo provjerene recepte kojima smo se i sami jedva čekali vratiti.
SRDELE SA SIROM I RAJČICOM NA PALENTI
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....