VELIKE VIJESTI

Zatvara se Noma, jedan od najboljih restorana na svijetu: "Ovaj model više nije održiv"

 Instagram
Restoran velikog chefa Renea Redzepija 2024. godine zatvara svoja vrata, evo detalja

Zatvara se danska Noma, restoran koji je pet puta proglašen najboljim na svijetu te je nositelj tri Michelinove zvjezdice, objavio je chef Rene Redzepi. Zatvaranje je najavljeno za 2024. godinu, a razlog je neodrživost modela na kojem je sam restoran izgrađen. Prvi je vijest prenio The New York Times.

"Ova vijest vjerojatno će šokirati gastronomski svijet. Recimo, zamislite da Manchester United odluči zatvoriti Old Trafford stadion za fanove, iako će tim i dalje nastaviti igrati", opisali su zatvaranje Nome u svom tekstu.

image
Thibault Savary/Afp

Chefa Redzepija inače se naziva pionirom ideje nove nordijske kuhinje te pokretačem brojnih trendova u svijetu gastronomije. Kuhinja u Nomi fokusira se na hiper-sezonalnost i fermentirana jela u kombinaciji sa skandinavskim minimalizmom te su brojni restorani diljem svijeta svoje menije gradili upravo na tom konceptu. Primjerice, nađete li se ovih dana u Nomi, bit će vam poslužena jela kao što su sobovo srce na posteljici od svježe borovine ili sladoled od šafrana u posudici od pčelinjeg voska. Najavljeno zatvaranje samim time zasigurno predstavlja kraj jedne ere u svijetu gastronomije.

Ipak, važno je napomenuti, restoran neće u potpunosti nestati. Naime, na stranicama Nome stoji kako će biti pretvoren u laboratorij u kojem će i dalje razvijati svoje proizvode u sklopu Noma Projectsa, koncepta koji su razvili prošle godine i u sklopu kojeg su već predstavili tri proizvoda. Prvi smo i sami isprobali, a o čemu je riječ možete pročitati ovdje.

"Moramo u potpunosti preispitati industriju. Ovo je jednostavno postalo preteško i moramo početi raditi na drugačiji način", komentirao je Redzepi.

image
Thibault Savary/Afp

Također, sala u restoranu povremeno će biti otvorena za različite pop-up večere, piše Eater. Dodaju i kako se čini da je Redzepi shvatio da model na kojem je izgrađena Noma, sa zaposlenicima koji intenzivan i naporan posao često obavljaju dobrovoljno, jednostavno više nije održiv.

"Financijski i emocionalno, kao poslodavac i kao ljudsko biće, moram reći da stvari tako jednostavno više ne funkcioniraju", poručio je Redzepi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 09:41