TRAJNO ZATVORENO..

Zatvara se kultni zagrebački bistro nakon 9 godina rada: Radili su najbolje gablece i burgere!

 Bistro Šalša Facebook Page/
Hrana popularnog bistroa Šalša konkurirala je restoranima iz mnogo više kategorije, a gosti su obožavali ići na gablec na Trešnjevku

"Dragi gosti, bistro Šalša se trajno zatvara. Hvala vam na ukazanom povjerenju zadnji 9 godina!" stoji u natpisu ispisanim kredom na ploči omiljenog zagrebačkog bistroa Šalša. Radi se o doista kultnom bistrou, a mnogobrojni vjerni gosti složit će se kako je upravo ovaj bistro pripremao gablece na jednoj drugoj, kreativnijoj razini nego što je to uobičajeno.

Dobar gablec u Zagrebu godinama je prava lutrija. Nije da nema opcija, ali se novi koncepti vrlo brzo kompliciraju i time izlaze iz zadanog koncepta. Posebno uspješni u konceptu gableca bili su bistro Šalša i gostionica Kut Ivane Bekavac. Gosti su ih obožavali, a svakim danom je bilo sve teže pronaći slobodno mjesto za ručak. Nažalost, danas su oba objekta zatvorena.

Prije devet godina na Trešnjevci se otvorio bistro Šalša koji nas je vrlo brzo naviknuo na slasne punjene paprike s vrlo malo riže, srdele pržene u kukuruznom brašnu, blitva kuhana na pari bila je živa i hrskava, list su pržili u pivskom brašnu, a burger nikad nisu smjeli maknuti s karte koliko je bio dobar. Mnogi će se složiti i najbolji u gradu.

U počecima, cijene su bile vrlo niske, od 25 do 40 kuna, a čaša vina od 5 do 15 kuna. I kasnije su zadržali normalne, prijateljske cijene. Primjerice, prije nekoliko mjeseci nudili su tri dnevna jela po cijeni od 55 kuna: bečku šniclu od telećeg buta s domaćim tartar umakom na krumpir salati, lungić u panceti s umakom od hrena na kremastom pireu ili BBQ pileća krilca s domaćim prženim krumpirićima i coleslaw salaticom.

Bistro Šalša će jako nedostajati, a sebično se nadamo da će Šalša ipak ponovno zaživjeti ako već ne u istom formatu onda kao nešto novo. Svojevremeno su nam ustupili super recept za ragu s purećim zabatkom koje je osobolje voljelo pripremati za svoj gablec pa ga možete pripremiti ovih dana u čast ovom kultnom bistrou:

1 pureći zabatak

2 mrkve

manji korijen celera

1 glavica luka

100 ml bijelog vina

100 ml temeljca

začini prema želji: origano, timijan, lovor

sol i papar

50 g maslaca

ulje za dinstanje

stručak peršina

500 g tjestenine

image

Domaća tjestenina s otkoštenim purećim zabatakom uz domaći pesto

Berislava Picek/Cropix/

Otkoštite pureći zabatak. Od kože i kostiju prema želji možete skuhati temeljac. Možete ih i zamrznuti pa temeljac kuhati kasnije. Meso narežite na kockice. Prepržite ih na malo ulja. Stavite na toplo sa strane. U istoj tavici prepržite nasjeckani luk, potom dodajte celer i mrkvu narezane na kockice. Kad malo omekšaju, vratite meso. Podlijte vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari i dok se umak malo ne reducira. Ako je potrebno, zalijte s malo temeljca. Začinite solju, paprom i začinskim biljem. Dodajte maslac i promiješajte. Dodajte nasjeckani peršin. U međuvremenu skuhajte tjesteninu i prelijte je raguom. Ako želite, poslužite s ribanim parmezanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 13:07