LJETNI KOKEL OD VINA

Za iduće ljetno druženje napravite sangriju, priprema se brzo i najbolja je dobro ohlađena

 Mizina
Za pripremu sangrije trebat će vam svega nekoliko nekoliko sastojaka, a vrlo lako mogla bi postati vaše omiljeno ljetno piće

Kada bismo morali izdvojiti samo jedno alkoholno piće koje najbolje opisuje duge, vruće ljetne večeri, teško bismo se odlučili je li to svima omiljeni mojito ili pak tradicionalna španjolska sangrija, no sami bismo u velikom broju slučajeva odabrali upravo španjolski klasik.

Manje je poznato kako riječ sangria dolazi od riječi "sangre", što na španjolskom znači krv, a iako se prepostavlja kako je izmišljena mnogo ranije, najveću popularnost stekla je tek 1964. godine kada je održan New York World's Fair i kada se velik broj posjetitelja zaljubio u taj, kako su ga prozvali, punč od crnog vina i voća. Zaintrigirao je i ugostitelje, ali i barmene koji su ubrzo počeli miksati svoje inačice popularne sangrije.

image
A_namenko

Do danas, sangrija je postala jedno od pića po kojem su Španjolci poznati i gotovo da i ne postoji osoba koja je za vrijeme svog posjeta Španjolskoj nije probala. Iako bismo je i sami najradnije ispijali u kakvom dobrom španjolskom lokalu, uz tapase ili paellu, sangriju smo ovog puta ipak odlučili napraviti kod kuće. Sve što će vam trebati je vino, crno ili rose, a zatim i dobra količina voća koja će piću dati dozu slatkoće i učiniti ga osvježavajućim, a samim time i stvorenim za ispijanje za vrijeme ljetnih vrućina.

Dobar odabir vina

Tradicionalna španjolska sangrija priprema se s crnim vinom, a najbolji odabir bit će što kvalitetnije etikete s aromama voća. Birajte vino koje biste i inače pili samostalno i koje nije prejako. Osim crnog, postoje varijante sangrije u koju se dodaje i rose. One koji ne vole crno vino, mogla bi razveseliti i činjenica da je sangria prilično ukusna kada se priprema s bijelim vinom uz dodatak breskve, marelice i slatkastih sirupa ili likera od, primjerice, bazge, no ipak, ta varijanta prilično odudara od originala.

image
Rimma_bondarenko

Agrumi i cimet su obavezni

Obavezan dodatak sangriji svakako su i agrumi. Najčešće se koriste limun i naranča, a dodati se mogu i jabuka, bobičasto voće, breskva ili marelica. Kod dodavanja voća, važno je spomenuti i kako se kod agruma koristi i korica pa se svakako opskrbite ekološki uzgojenim plodovima. Kod pripreme sangrije, najjednostavnije će biti iscijediti limun i naranču, pa je dodati vinu, a zatim u vrč ubaciti i koricu te, ako ga koristite, ostatak voća.

Kada su u pitanju začini, u tradicionalnu sangriju se dodaje štapić cimeta, no svakako vinu možete dodati i začine poput anisa, đumbira ili klinčića. Najbolje će biti dodatke u vino ubaciti dan prije posluživanja kako bi otpustili svoje arome, a sangrija bila još ukusnija.

image
Muenz

Drugi dodaci

Ukoliko sangriju želite učiniti nešto slađom, dodati možete i šećer ili prirodni zaslađivač po želji, a dobra opcija bit će i priprema šećernog sirupa od jednake količine vode i šećera.

Također, želite li dodatno pojačati dozu osvježenja, dodati možete i mineralnu vodu ili pak alkohol po želji. Iako pobrojani dodaci nisu tradicionalni sastojci španjolske sangrije, na internetu ćete pronaći varijante u koje se dodaju alkoholna pića kao što je, primjerice, brandy ili pak rum. Odlučite li vinu dodati neku od navedenih opcija, svakako to učinite tik prije posluživanja.

image
Bhofack2

Kako napraviti sangriju

Na kraju, postupak je toliko jednostavan da ćete, vjerujemo, sangriju poželjeti ponoviti već pri idućem druženju s prijateljima. Svi se sastojci, naime, jednostavno ubace u vrč, dobro promiješaju, a dobra ideja bit će i lagano ih pritisnuti na dno drškom kuhače. I najvažnije, prije posluživanja sangriju svakako dobro ohladite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 19:53