Pečenje kolača se obično odvija u večernjim satima ili vikendom pa je obično pametno sve sastojke na sobnu temperaturu dovesti tako da ih izvadite iz hladnjaka prije nego odete na posao. Kad vaš osmosatni radni dan završi, dolazite na sastojke koji su savršeno temperirani.
Ali, možda imate problem s ostavljanjem jaja i maslaca na kuhinjskoj površini toliko dugo ili vam je termostat jednostavno namješten na previsoku temperaturu jer ste odviše zimogrozni. Ili ste jednostavno zaboravili izvaditi sve sastojke prethodno iz hladnjaka. To ne znači da trebate početi peći kolače s hladnim jajima ili hladnim maslacem onda kada recept zahtijeva da budu sobne temperature.
Ako ste vi spremni za pečenje, a vaši sastojci nisu, evo nekoliko savjeta kako prečicom doći do sobne temperature!
Maslac
Može trebati od pola sata do sat vremena da maslac omekša do sobne temperature. Ubrzajte stvar tako da maslac narežete na kocke od 2,5 centimetara i stavite ih u posudu koja može ići u mikrovalnu. U intervalima od 10 sekundi zagrijavajte maslac na 20% snage mikrovalne. Postupak ne bi trebao trajati duže od 20 sekundi. Kocke bi i dalje trebale ostati hladne na dodir te zadržati svoj oblik. Isto vrijedi i za mlaćenicu, slatko vrhnje i mlijeko, naravno bez prethodnog rezanja na kocke.
Jaja
Da biste jaja brzo doveli na sobnu temperaturu, veću posudu napunite toplom vodom. Želite da se jaja odmore u toploj kupki, a ne da se kuhaju u kipućoj vodi. Pažljivo stavite jaj u vodu i u njoj ostavite oko pet minuta. Ako to učinite na početku pripreme recepta, jaja će biti na sobnoj temperaturi dok završite s mjerenjem sastojaka.
Crème fraîche, kiselo vrhnje i jogurt
Mliječne kulture poput jogurta je nešto teže dovesti na sobnu temperaturu od mlijeka ili mlaćenice. Može poprimiti neugodan miris i zgrušati se. Trik je sljedeći. Potrebnu količinu jogurta ili vrhnja izvadite u posudu koja je otporna na toplinu. Pećnicu, koja će vam ionako biti potrebna za pečenje, zagrijte na maksimalnu temperaturu i zdjelu ostavite pokraj otvorenih vrata pećnice dopuštajući tako da vruć zrak zagrije vaše sastojke.
Nakon što naučite sastojke dovoditi na sobnu temperaturu, moći ćete peći puno brže i ukusnije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....