FRU CHEF

Voćna koža je genijalan novi domaći slatkiš bez trunke dodanog šećera, evo kako i gdje nastaje

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
U malom pogonu na rubu zagrebačkih Sesveta od kuhanog i sušenog voća nastaju Fru Chef grickalice, košarice, mrvice i pokrivke

Jedno jutro na ulazu svog pogona u Sopnici, na samom rubu Sesveta, dočekala nas je Jelena Gadže sa širokim osmijehom na licu i prije nego smo se snašli, pred nama je bila daska s narezanim sirom. Kuhani kravlji sir prepun “začina” na prvi se pogled doimao kao svaki drugi, nadopunjen vlascem i čilijem. Tek na prvi zagriz otkrili smo da se razlog zašto smo Jelenu uopće posjetili nalazi upravo u tom komadiću mliječno bijelog sira. Umjesto vlasca i čilija u njemu su se nalazile mrvice od voćne kože koje su konačnom proizvodu davale uzbudljivu slatkoću i kompleksnost. Jelena Gadže, naime, stoji iza domaćeg brenda Fru Chef, a u spomenutom pogonu izrađuje zdrave grickalice od voćne kože naziva Fruit Moons, Frufini košarice i Fru Chef pokrivke za slastice te Fruups mrvice koje smo pronašli u tom dojmljivom siru.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Voćna koža nije proizvod na koji ćete naići u klasičnom dućanu, ne samo u Hrvatskoj nego i šire. Riječ je o slatkišu koji se dobiva iskuhavanjem voća, njegovim pasiranjem u pire i zatim sušenjem te se često oblikuje u trake. Uzmemo li u obzir da je Jelena Gadže doktorica agronomije koja predaje voćarstvo na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, nije veliko iznenađenje da se bacila u izradu proizvoda od voća. Zanimljivo je da je prvi susret s voćnom kožom zapravo imala tijekom svog doktorskog studija na temu šipka i da je taj slatkiš do nje stigao ravno iz Turske!

"Na doktorskom studiju mentor mi je bio jedan od vodećih profesora agronomije iz Turske koji mi je donosio slasticu od murve zvanu pestil, što je zapravo vrsta voćne kože! Bila je tako slatka, ali tako fina. Tražila sam ga recept, no kad mi ga je njegova žena poslala, imala sam što vidjeti. Među sastojcima bili su škrob, brašno, šećer, med, nekakav grožđani sirup… Shvatila sam da je to previše. Htjela sam tu slasticu napraviti od šipka, no kako on nema pulpu ni pire, samo sok, zamijenila sam ga za jabuku i to Idared. Ona je svugdje dostupna i jeftina, a ima pektina u kori. Kuhala sam je i bacala sve dok nisam došla do nečeg konkretnog. Dugo mi je trebalo jer je ispočetka izgledalo grozno, iako je bilo ukusno", objašnjava nam Jelena Gadže, vlasnica tvrtke Fru Chef.

Neke proizvode je duže razvijala, a neke kraće, no cilj joj je bilo razviti sirovinu u kojoj nema E brojeva niti zabranjenih tvari, a da pritom može dugo trajati.

"Budući da smjesu prvo termički obrađujem, a zatim sušenjem iz nje izbijem 90 posto vlage, riječ je o laganoj hrani koja se ne može pokvariti, a može stajati na sobnoj temperaturi. Primjerice, ako radim Moonse, cijeli dan kuham do 200 kg smjese, idući dan je oblikujem i stavljam na sušenje na 80°C, treći dan ih vadim van i četvrti su već spremni za pakiranje te mogu stajati do godinu dana. Pritom ne zauzimaju puno prostora", opisuje svoj proizvodni proces.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Iako su naizgled jednostavni, Moonse nije lako izraditi. Jelena danas za to koristi posebne strojeve koje je morala konstruirati i prilagoditi svojim potrebama.

"Otići u privatne vode nakon zaštićenog akademskog mjehurića mi je bio pravi šok. Pritom kod nikog nisam mogla vidjeti proizvodnju jer ovo nitko ne radi! Sušaru sam izradila u suradnji s vinkovačkom tvrtkom Euclid i to je prva takva napravljena u Hrvatskoj. Depozitor, aparat koji inače slastičari koriste za doziranje smjese za torte, izradili su mi posebno u Kanadi", opisuje početak svog puta.

Iako se ideja rodila nekoliko godina ranije, strojeve je dobila tek 2018. godine i već je te zime imala prve proizvode. Pokušavala se cijelu iduću godinu probiti na tržište pa su se njeni Fruit Moonsi mogli kupiti u Zračnoj luci Split i nekoliko dućana. Taman se u prvoj trećini 2020. sve pokrenulo s poslovnim pregovorima za izvoz proizvoda od voćne kože u inozemstvo kada je korona sve zaustavila. Umjesto tog Jelena se preusmjerila na domaće suradnje, među kojima joj je posebno draga ona s Milk Barom u sklopu koje su njene mrvice završile u finom kremastom jogurtu.

RECEPT ZA VOĆNU KOŽU OD JABUKE I ŠUMSKOG VOĆA

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Osim što su proizvodi od voćne kože ukusni, važno je istaknuti i da su bez dodanog šećera! Sve ih radi od voća domaćih proizvođača, orašida i začina. Točnije, od raznih kombinacija jabuke iz OPG-a Vizec iz Kloštar Ivanića, lješnjaka, šljive, cimeta i pandana odnosno ekstrakta lista palme koja koži daje zelenu boju.

"Lješnjak sam odmah počela dodavati jer kada ih nema, prazno je i suho, a ovako koža okusom podsjeća na pitu od jabuka, pogotovo ona s cimetom. Inače je moja voćna koža žilava jer ne stavljam šećer ni med u smjesu. Namjerno ne dodajem ništa jer ovo koriste dijabetičari pa je u njoj samo fruktoza iz voća. Zato je čvršće teksture i Moonse treba staviti u usta i pustiti da slina djeluje i da se počnu otpuštati okusi. U svijetu inače rade trakice koje su ljepljive i nezgodne za konzumaciju i pakiranje pa sam ja odlučila raditi krugove koji su poput zalogaja, a kako nema šećera, suhi su i ne lijepe se", naglašava i upravo zato smatra da su njeni Fruit Moonsi odličan slatkiš za jedriličare, planinare i sportaše, a ne samo za osobe koje moraju paziti zbog zdravstvenih razloga na svoju prehranu.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


A da radi proizvode koji su doista vrijedni pažnje i čak jedinstveni u svijetu uočili su i stranci, pa se tako na jednoj od njenih radionica pojavio i David Michel Mizon, majstorski pekar iz Velike Britanije.

"Vidio je našu radionicu i došao jer nikada nije vidio takve proizvode. Imala sam takvu tremu! Trebala sam na mjesec dana otići u London da radimo kruh s mojim proizvodima i nudimo ih pekarama, ali eto… Sad je sve stalo", ističe, a na pitanje zašto uopće ljudima pokazuje kako pripremiti voćnu kožu kad ima tako jedinstven proizvod na našem tržištu odlučna je: "Ionako ima gomila recepata za voćnu kožu online. Nemam ništa protiv toga da ljudi isprobavaju i imaju opciju njene pripreme doma. Postoji tako sto raznih recepata kako napraviti kruh pa i dalje idemo u pekare i kupujemo ga. Uostalom, nemaju svi doma dehidratore, a za kvalitetni aparat treba izdvojiti po tri tisuće kuna. Ljudi također komentiraju da mi je skup proizvod jer vrećice Fruit Moonsa u dućanima dođu oko 35 kuna, no treba uzeti u obzir da mi od 200 kilograma jabuka, kojima izvadim samo srčiku jer kora zbog pektina ide u smjesu, ispadne maksimalno 10-15 kg proizvoda. Počela sam raditi i čips od jabuke kako bih privukla ljude jer nitko baš ne poznaje voćnu kožu. Kombinirala sam ih zato u poklon pakete da ljudi isprobaju. Kada vide Moonse, ljudima oni isprva čudno izgledaju, ali kada probaju im bude zanimljivo."

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Želite li isprobati ove slatke grickalice, možete ih pronaći na stranicama www.jedi.hr i www.h-r.hr ili ih naručiti izravno od Jelene preko njenih društvenih mreža pod nadimkom @fruchef, ali i u zagrebačkom dućanu Proljeće mini market, Mr. Eko u Dugavama i Grincajg u Samoboru.

ČOKOLADNA TORTA S POKRIVKOM OD CIMETA

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

VOĆNE KOŠARICE SA SVJEŽIM SIROM

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2024 06:20