Muzej kave

Vlasnik zagrebačke Quahwe planira otvoriti posebno zanimljiv muzej, prvi takav u Hrvatskoj

Robert Pudić, vlasnik zagrebačkog kafića i poznate pržionice kave, iduće godine u Zagrebu otvara prvi interaktivni muzej kave

Zagrebački specialty kafić Quahwa, smješten u Teslinoj ulici, svojim je inovativnim pristupom spravljanju kave dospio na listu 50 najboljih europskih kafića. Guardian je Quahwu svojevremeno izdvojio kao lokal s najboljom kavom u Europi, a vlasnik i stručnjak za kavu Robert Pudić napominje kako mu je to prvo međunarodno priznanje bilo potvrda da se usredotočenost na kvalitetu i ustrajnost isplate.

Pudić se kavi ozbiljnije posvetio tek 2013. godine, kada je shvatio da je taj napitak "živo biće" koje traži poštovanje i posebnu pripremu. Iako su ga u počecima upozoravali da će biti teško promijeniti navike hrvatskih kavopija, odlučio je 2017. otvoriti vlastiti kafić gdje će gostima ponuditi novu dimenziju uživanja u kavi. Jedan od prvih poteza bilo je uvođenje kave spravljene na više načina, ali i posebnih koktela na bazi kave, koji su danas među najpopularnijim pićima na Quahwinu meniju.

Tvrtka Quahwa danas broji 28 zaposlenika (većinu čine osobe s invaliditetom, otkako je 2021. postala integrativna radionica), te svake godine obilježeva konstantni porast.

Ipak, iza scene prisutni su i izazovi, o čemu smo nedavno pisali, ponajviše zbog klimatskih promjena. Globalna nestašica kave i pad proizvodnje u Brazilu i Vijetnamu uzrokuju poskupljenja sirovine, a predviđa se da će trend rasta cijena potrajati još barem dvije godine. Pudić svejedno ostaje optimističan te ističe kako se Quahwa nastoji što više okrenuti izravnim dogovorima s farmerima, što bi moglo pomoći u kontroliranju troškova i održavanju stabilne ponude specialty kave.

Nakon što je svojim konceptom i pristupom pripremi kave zaradio brojne pohvale, Robert Pudić u 2025. godini najavljuje i otvaranje interaktivnog muzeja kave - prvoga takve vrste u Zagrebu. Muzej bi, prema njegovoj viziji, trebao gostima približiti cijeli put kave od zrna do šalice, uključujući i niz zanimljivosti o uzgoju, prženju, različitim metodama pripreme i ritualima ispijanja.

"Vjerujem da je to sljedeći logičan korak", kaže Pudić, "jer Zagreb definitivno zaslužuje mjesto na kojem će svi zaljubljenici u kavu - i domaći i gosti - moći doživjeti nešto drugačije i naučiti više o napitku koji svakodnevno uživamo."

Razvoj Quahwe i planovi za muzej kave pokazuju kako se i na relativno malom tržištu mogu ostvariti visoki poslovni ciljevi, pogotovo uz kvalitetnu viziju, dosljednost u radu te dobru suradnju s farmerima i kupcima. Za sve koji prate kavu i njezinu pripremu, Quahwa nastavlja biti neizostavno mjesto na zagrebačkoj sceni specialty kave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. prosinac 2024 09:02