PIVSKI CRAFTERI

Vlasnik nove zagrebačke pivnice i pivovare Bir radio je kod Ramseyja i zato ih trebate posjetiti!

Pivnica i pivovara Bir
 Boris Kovacev/Cropix

U istočnom dijelu Zagreba, u Harambašićevoj ulici, prije svega nekoliko dana otvorena je craft pivovara i pivnica kratkog imena BIR!. Pomalo skrivena od glavne prometnice, nova pivnica modernog uređenja i zelene terase, s koje se pogled pruža na ostakljenu vlastitu mini pivovaru, svojim gostima nudi šaroliku ponudu homemade zalogaja s roštilja i burgera, čiji sastojci dolaze s hrvatskih farmi. Cijeli pogon pod budnim okom drži vlasnik Adrijan Mamlić, koji objašnjava da sve što se nalazi u ponudi rade sami.

image
Pivnica i pivovara Bir
Boris Kovacev/Cropix

- Da, uistinu sve sami radimo. Cilj nam je bio gostima ponuditi jednostavnu, svježu i kvalitetnu hranu. Sve što možete pronaći u našoj ponudi sami kreiramo i prerađujemo. Meso uzimamo od domaćih uzgajivača iz okolice Zagreba te ga potom prerađujemo u pogonu na Šalati, a ovdje u pivnici ga mariniramo po vlastitoj recepturi - kazao je Mamlić, koji je svoj zanat brusio u Londonu, gdje je radio kod slavnog kuhara Gordona Ramsayja u Ivy Chelsea Gardenu te Smokestaku.

image
Pivnica i pivovara Bir
Boris Kovacev/Cropix

Iako mu je inozemno iskustvo uvelike pomoglo, svoj život nikada nije planirao zauvijek preseliti u Englesku. S obzirom na to da dolazi iz poduzetničke obitelji, oduvijek je sanjao o pokretanju vlastitog biznisa.

- I otac i brat su mi u poduzetništvu. Nisam nikada razmišljao o otvaranju fine dining restorana nalik onima u kojima sam radio. Želio sam stvoriti mjesto gdje će se ljudi osjećati kao doma, a da uz to mogu pojesti nešto ukusno i kvalitetno - dodaje.
I upravo je to i učinio. Tako su se na skromnom meniju, koji će, prema njegovim riječima, s vremenom biti nadograđivan i mijenjan, po pristupačnim cijenama našle četiri vrste burgera, mesna jela s roštilja, razne salate, prilozi, deserti i umaci.
Kako bismo se i sami uvjerili u kvalitetu i cijelu priču koja se krije iza ove pivovare, po dolasku šef Mamlić pripremio nam je četiri jela iz ponude, a jedan od njih bio je i juneći šiš kebab. Ovaj pomalo pikantan, ali ukusan šiš na turski način dolazi uz lepinju i kisele ljute papričice koje sami rade i zapravo je zamjena za klasični šiš na koji smo inače navikli. Uz njega valja izdvojiti i pileće ražnjiće koji su 24 sata odležali u marinadi od jogurta i cimeta. Vizualno atraktivni, dolaze uz klasičnu zelenu salatu s cherry rajčicama i lepinju. Moji osobni favoriti svakako su bili BIR Truffle burger napravljen od stopostotnog junećeg mesa s cheddar sirom, rikolom, kiselim krastavcima i BIT umakom s tartufima te Truffle domaći krumpirići s preljevom od tartufa i Grana Padano sirom. Meso začinjeno taman koliko treba, dobro pečeno, dolazi u mekanom pecivu i umaku od tartufa koji u ovom slučaju nije dominirao nad cijelim jelom kako to obično zna biti.

image
Pivnica i pivovara Bir
Boris Kovacev/Cropix
image
Pivnica i pivovara Bir
Boris Kovacev/Cropix
image
Pivnica i pivovara Bir
Boris Kovacev/Cropix

No, da se malo odmaknemo od hrane i vratimo na početak priče. Ono što ovaj prostor, kako ističe Malović, čini posebnim upravo je otvorena mini pivovara. U njoj se trenutno nalazi pet tankova kapaciteta 5000 litara u kojima se za sada čuvaju četiri vrste nepasteriziranih i nefiltriranih piva.

image
Pivnica i pivovara Bir
Boris Kovacev/Cropix
image
Pivnica i pivovara Bir
Boris Kovacev/Cropix
image
Pivnica i pivovara Bir
Boris Kovacev/Cropix
image
Pivnica i pivovara Bir
Boris Kovacev/Cropix
image
Pivnica i pivovara Bir
Boris Kovacev/Cropix

- U kreiranju piva puno mi je pomogao kolega i beer majstor iz Njemačke, koji me je naučio sve o izradi piva. U suradnji s njim napravili smo recepte za naša piva. Trenutno piva točimo isključivo u našoj pivovari i u kafiću koji se nalazi ispred nas - ističe.
Pivsku kartu, objašnjava, planiraju mijenjati i uvoditi sezonska piva, a u ponudi imaju i "pivo za van" od litre, koje se može kupiti u pivnici. Što se tiče tipova, trenutno nude Red X amber (IBU 26) crvenkaste boje i tamnobijele pjene blage gorčine. Uz njega, tu je i klasični lager Karantena (IBU 30). Klasične žute boje i svijetle pjene uz 4,6 posto alkohola, lagano je pivo bez izraženih okusa idealno za ljetne mjesece. Također, tu je i nešto jači Indian Pale lager pod nazivom Finjak (IBU 30), te BIR IPA (IBU 60) tamno žute boje i stabilne pjene, čije tijelo prožimaju ugodne voćne arome i standardna lagana gorčina. Sva piva dolaze u 0,3 i 0,5-litrenom izdanju, a uz pristupačnu cijenu od 16 do 23 kune svakako dobro zaokružuju ovu mladu zagrebačku priču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 14:49