ULTIMATIVNI RECEPT

Više se nikome ne da gnjaviti s mađaricama,svi ih rade s debelim korama i pudingom, a to nije to!

 Marko Miščević
"Za Božić obično jedem samo mađaricu. I francusku salatu. A mađarice su tu jer su mi fine i jer ih voli moja mama"

Za tijesto:

  • 450 g glatkog brašna
  • 1/4 žličice praška za pecivo
  • 150 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 150 g šećera u prahu
  • 5 žlica kiselog vrhnja

Za kremu:

  • 90 g oštrog brašna
  • 300 g šećera
  • 750 ml mlijeka
  • 60 g čokolade 50% kakaa
  • 250 g maslaca
  • 4 žlice kakaa

Za ganache glazuru:

  • 200 g čokolade sa 50% kakaa
  • 200 ml slatkog vrhnja 35% mm

Od svih sastojaka zamijesiti tijesto. Zamotati u foliju i spremiti u hladnjak da se tijesto odmori. Podijeliti u komade od 160 g i valjati u što tanje kore. Peći na 175°C, paziti da kore ostanu bijele. Ohladiti. Brašno razraditi s malo hladnog mlijeka. Šećer otopiti u karamel, zaliti oprezno s kipućim mlijekom. Kuhati da se karamel otopi, usuti razrađeno brašno i kuhati 5-7 minuta da se dobro razradi brašno. Staviti kuhanu kremu u mikser, dodati čokoladu i miksati da se krema hladi, u mlaku kremu umiješati maslac izmiksan s kakaom. Puniti kore. Glazirati ganache glazurom (recept isti kao i za Smeđi kolač bake Vilme) Pripremiti ganache glazuru. Slatko vrhnje zagrijati do točke vrenja - ne bi trebalo zakipjeti. Preliti preko natrgane čokolade pa pustiti nekoliko minuta da toplina vrhnja otopi čokoladu. Miješati do glatke smjese. Pustiti da se ohladi i stisne pa ukrasiti kolač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 22:50