Obnovljeni Kaštel živi kao nekad

Vino i Svetvinčenat opet su se zbližili, a sve zahvaljujući poznatom istarskom sommelieru

Simbol Svetvinčenta dobio je novu namjenu, pa se osim sednjovjekovnog festivala, ovdje kroz godinu održavaju vinske radionice, sommelierski tečajevi i natjecanja te kušaju vina

Malo mjesto Svetvinčenat još tamo negdje od sedamdesetih godina prošlog stoljeća bilo je u Istri poznato po Fešti mladega vina. Bila je to i ostala kultna vinska manifestacija koja se održavala, a i dan danas se održava nakon berbe u jesen. Upravo po toj vinskoj manifestaciji Svetvinčenat je u široj okolici bio poznat kao mjesto gdje se dolazi piti vino, ono mlado, još uvijek nepretočeno. Teško je tada doduše procijeniti što je dobro i što loše, no tradicija nekako o tome nije vodila računa. I naravno da je nekad ta manifestacija možda imala više smisla - bilo je to mjesto gdje su se lokalni proizvođači okupili nakon berbe i kušali svoja vina. U ocjenjivanju se toliko možda nije marilo za kvalitetu. Danas je to neka druga priča - događaj je to gdje se okupljaju renomirani vinari "manjeg formata" i gdje je mlado vino samo u pozadini priče. Kuša se kako mlado, tako i "staro" vino te se na kraju daju ocjene žiri i publika. No, najveća je šteta da su baš Svetvinčenat i njegova okolica protokom vremena izgubili male proizvođače koji su radili većinom vino za svoje potrebe, nešto malo za prodaju, te nisu iznjedrili niti jednog malog vinara koji bi zastupao ovo gastronomski i turistički sve zanimljivije područje 20-tak kilometara udaljeno od Pule u smjeru Pazina. Razloga je više - škrta zemlja, male parcele. No, nada nikad ne posustaje, posebno s turističkim usponom Svetvinčenta nakon otvorenja obnovljenog kaštela Moriosini-Grimani.

image

Emil Perdec

Merlo De Graia A.k.a. Neven Jurjak

I dok se ne stvori neko novo vinsko ime na ovom području Istre, lokalne su vlasti odlučile vino dovesti u Svetvinčenat na drugi način. U svom novoobnovljenom velebnom kaštelu dali su prostor istarskoj udruzi vinara i vinogradara Vinistri. Upravo u tom kaštelu danas se mogu probati najbolja istarska vina, i ne samo to. Ovdje su se s vremenom počele održavati vinske radionice, kušanja vina, sommelierski tečajevi i natjecanja, a ugostili su lani svjetske enologe i sommeliere Concours Mondial de Bruxellesa.

image

Sljubljivanje vina i sireva u kaštelu Morosini-Grimani jedna je od radionica koju vodi Emil Perdec

Barbara Ban
image
Barbara Ban

Vino i Svetvinčenat opet su se zbližili, a u tome je ovom malom mjestu pomogao i poznati istarski sommelier Emil Perdec koji je u kaštelu "zadužen" za vinske radionice koje su postale sve popularnije, pa su uvijek dobro popunjene. Perdec sa Svetvinčentom surađuje već 10 godina i promovira kulturu stola, istarska vina, Svetvinčenat, a u zadnje vrijeme i njihove restorane. Ovaj je tjedan radionicu sljubljivanja hrane i vina "prenio" na jednu novu lokaciju - restoran La Casa Mime‘s koju je prije tri godine na mjestu nekadašnje legendarne konobe Zad Kaštela, koja je bila poznata po domaćim istarskim specijalitetima, otvorio zagrebački ugostitelj Joško Kovač, koji u metropoli već ima niz restorana s "predznakom" Mime‘s.

image
Goran Šebelić/Cropix

"Naša je suradnja počela prije 10 godina na jednoj Fešti mladega vina kada kaštel još nije bio niti obnovljen. Onda smo odlučili krenuti s raznim vinskim radionicama. Kada se kaštel otvorio 2020., tadašnji načelnik Dalibor Macan zamolio me da podignemo vinsku ponudu na noge. I tada smo krenuli s raznim eventima, da bi nam se kasnije pridružila i Vinistra. Potom smo putem Sommelier kluba uvrstili u kalendar događanja i regionalno natjecanje za sommeliere", priča nam ovaj vinski znalac. U kaštelu se od njegova otvorenja promoviraju samo istarska vina, i to tijekom cijele godine.

"U Svetvinčentu se svake godine na kraju ljeta organizira Festival sira. Tada organiziramo sljubljivanje istarskih vina s istarskim sirevima. Time promoviramo najbolje od sireva i najbolje od vina s našeg područja. Isto tako, radimo radionice sljubljivanja vina s hranom s Vinistrom. Sada su te radionice već postale prepoznatljive i interes za njih je velik", ističe dodajući kako smatra da će se ta priča još više razvijati i da je vinska perspektiva Svetvinčenta i kaštela velika.

image

Vina poslužena na večeri

Barbara Ban
image

Fuži s tartufima

Barbara Ban

"Kaštel ima odlične događaje, a vjerujem da će se polako razvijati i ostali segmenti ponude. Da dođete u Italiju u ovakvo mjesto, sigurno biste imali barem dva wine bara i dva wine bistroa koji bi gradili različite kvalitetne priče. No, vjerujem da će toga biti", kazao nam je Perdec. Baš zato su odlučili napraviti iskorak i organizirati radionicu sljubljivanja vina i hrane u restoranu La Casa Mime‘s pod nazivom Wine/Gourmet by Mime‘s Svetvinčenat. Perdec je u ovom događaju, kojega su organizirali restoran i lokalna turistička zajednica, bio zadužen za spoj vina i jela s njihova jelovnika.

image

Tuna tartar

Barbara Ban
image

Riblja juha

Barbara Ban

"Mime‘s Svetvinčenat je napravio gastronomski iskorak na Savičenštini, a u najavi je otvaranje još jednog restorana koji će nuditi odlična vina što znači da se gastronomska priča širi. Ovaj restoran ima jako široku listu vina, kao i zanimljiv jelovnik. Napravili smo sukus te ponude s naglaskom na Hrvatsku i najnovijim menijem koji su prilagodili Istri. Predstavili smo kroz ovu večeru vina Bregovite Hrvatske, Slavonije, Dalmacije i Istre. Želja je pokazati da Svetvinčenat sada ima jedan ozbiljan restoran", ističe dalje. A na jelovniku je za početak bio soparnik, tradicionalno dalmatinsko jelo koje se sljubilo s pjenušcem Blanc Nature, vina Coletti s Plešivice. Potom se mogao kušati tuna tartar sljubljen s mladom istarskom malvazijom Robija Bertoše iz Kaldira. Krem riblja juha bila je poslužena također s Bertoševom malvazijom, da bi tradicionalne istarske fuže s crnim tartufom Perdec spojio s Graševinom Mitrovac vina Kratuhaker iz Kutjeva. Uslijedio je file grdobine sous vide s Grand Malvazijom Morena Coronice. Od mesnog glavnog jela na stolu je bio Ribeye steak Black Angus uz Syrah Korlat vinarije Benkovac. Desert je bio po izboru chefa, a poslužen je uz muškat žuti motovunskog vinara Fakina.

image

Sous vide grdobina

Barbara Ban
image
Barbara Ban

Inače, ovaj restoran-bistro ne nudi samo finu hranu, kako riblje, tako i mesne specijalitete, nego i dobar izbor istarskih, slavonskih i dalmatinskih vina. Jelovnik je osmislio chef Hrvoje Nakić, a cijeli koncept je vezan uz Mime‘s grupu koja je prvi restoran otvorila 2019. Sam naziv Mime‘s vlasnik je dao prema svom ocu kojega su svi zvali dida Mime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 15:56