Uživanje u kuhinji okruženoj vinogradima

Bili smo u Stupničkim dvorima gdje nam je Dalibor pripremio jela od sezonskih sastojaka koje je ubrao u vlastitom vrtu

piše: Sunčana Barušić

Foto: Marko Miščević

Tko kaže da je Slavonija ravna? Skrenuvši s autoceste prema Brodskom Stupniku, zašli smo u slikovit krajolik pun brdašaca, načikanih obiteljskim kućama, imanjima i, naravno, vinovom lozom. Upravo na tim brdima, u podnožju Dilj gore, nalazi se najveći vinograd najstarije hrvatske privatne vinarije osnovane 1985. godine – Stupnički dvori, nekadašnje vinarije Zdjelarević. Na impresivnih 40 hektara rastu graševina, rajnski rizling, chardonnay, sauvignon i pinot crni, bere se ručno a vino dozrijeva u podrumima zgrade koja se savršeno uklopila u krajolik. U njoj je hotel sa 35 soba, ali ovaj put nas su najviše zanimali restoran i jela koja u njemu nude, djela chefa kuhinje Dalibora Žalca.

Dalibor u restoranu radi od osnutka vinarije, zna svaki kutak, pamti svaku zgodu, dobra i loša vremena i svojim zanosnim smiješkom, znanjem i entuzijazom u srce Slanovije unosi fuziju moderne kuhinje i starinskih recepata s novim načinom pripreme i sastojcima koji nadopunjuju okuse pravih, domaćih, tradicionalnih slavonskih sirovina.

– Priznajem samo domaće. Sami mijesimo kruh, peciva, grickalice, tjesteninu. Na tržnicama, u ribnjacima i provjerenim mesnicama nabavljam uvijek svježe uzgojeno ili, ako je riječ o divljači, ulovljeno na slavonskoj zemlji – priča Dalibor okružen glinenim posudama u kojima, uz rub vinograda, u sjeni najljepših stabala paulovnije koja će uskoro ugođaj ukrasiti ljubičastim cvatom i zamirisati po vaniliji, rastu začini koje je zasadio.

– Obožavam obilaziti stara imanja i razgovarati s bakama, domaćicama te bilježiti njihove stoljetne recepte. Od njih se uvijek dade nešto naučiti, a onda se vraćam u svoje carstvo, kuhinju u Stupničkim dvorima i izmišljam nova jela sa starim štihom. S guštom smo probali o kojim je jelima riječ, u hladovini goleme terase restorana s pogledom na vinograde, a čije recepte možete naći u našoj fotogaleriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 07:29