Sto hektara vinograda, tri milijuna boca vina i jedan cilj: spasiti jedan od najcjenjenijih talijanskih vinograda, svojevrsni spomenik kulture na otvorenom. Ovaj su izazov pred sobom prije nekoliko godina imala braća Simone, Alessio i Fabio Cecchetto, menadžeri vinarije Cà di Rajo smještene u jednoj od najbogatijih talijanskih pokrajina Veneto, kolijevci prosseca.
Prvih 25 hektara posjeda oko današnje vinarije zasadio je njihov djed Marino Cecchetto prije 60 godina. Desetljećima poslije, trojica braće u dobi od 24 do 35 godina udružili su svoja znanja te na prekrasnom imanju smještenom u srednjovjekovnom talijanskom selu na području Piave stvorili impozantnu proizvodnju od 3 milijuna litara različitih vrsta vrhunskih vina.
Moderno uređena vinarija Ca ’di Rajo svojim nesvakidašnjim konceptom spaja prošlost i budućnost te se uklapa uz jedinstvenu arhitekturu susjednih povijesnih zdanja kao što su crkva i toranj iz 10. stoljeća ili pak poznata Casa Convento i Tower of Rai iz 14. stoljeća. Zbog svega toga, ova je vinska oaza uistinu svojevrsni spomenik kulture.
No još je jedna specifičnost ove vinarije, jedinstvena u svijetu – a to je bellussera, metoda uzgoja vinove loze koja datira s kraja devetnaestog stoljeća. U bellusseri, loza je podignuta do 4 metra od tla i raspoređena u polukrug pa stoga biljka može rasti i širiti se oslobađajući svu snagu. No, branje je moguće isključivo ručno. Bilo joj je suđeno da nestane jer su vinogradi uzgajani na ovaj način, skupi za obradu i nije ih moguće mehanizirati. Velika je odluka bila pred trojicom braće, spasiti djedovinu i ostati vjeran staroj metodi ili ući u sigurniju mehanizaciju.
-Ponosni smo na ovu odluku jer je to novi korak u našoj borbi za zaštitu vinogradarske baštine područja Piave. Na ovaj način pokazali smo volju da zaštitimo vinograde uzgajane u bellusseri – kazao nam je Fabio Cecchetto, iz čije vinarije ovih dana u Hrvatsku ovih dana dolazi jedan od najboljih talijanskih prosecca.
- Proizvodimo između 1.000.000 i 1.600.000 boca vina godišnje, veliki dio toga je prosecco, ali također radimo bijelo i crno vino. Naše primarno tržište je talijansko na koje otpada 35 do 40 posto proizvoda. Naše drugo najveće tržište je Nizozemska, a zatim slijede središnja Europa i neke azijske zemlje. Ovih dana s velikim veseljem po prvi puta dolazimo u Hrvatsku. Znamo da su Hrvati poznavatelji dobrih vina i veselimo se prvom susretu – otkrio je Fabio.
U doba pandemije korona virusa upravo je ova regija bila jedna od najpogođenijih. Na sreću nisu morali otpuštati radnike, a višak proizvedenog već je raspoređen.
- U pandemiji proizvodimo 30 posto manje, ali pokušavamo smanjiti taj postotak i podići proizvodnju kako bismo nadoknadili razliku. Kod nas radi tridesetak zaposlenika. U našem kraju klima i temperatura su malo čudni, dosta je vlage i teško je uzgojiti vinograd. Pomaže nam tehnologija s kojom možemo uzgojiti dobro grožđe i u klimatskim uvjetima koji nisu idealni – kazao je Fabio Cecchetto, koji zaključuje kako se prosecco može piti aperitiv, ali također i s dobrom, svježom ribom ili rižotom.
-Možete ga piti uz što god želite, veoma je raznovrsno vino. To je jedna od njegovih najvećih prednosti i razlog zašto je toliko omiljen diljem svijeta – zaključuje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....