Ovogodišnji Pizza Festival Zagreb događaj je o kojem se posljednjih dana među zagrebačkim gurmanima govori sve glasnije. Dok je dio publike iznenađen proširenom ponudom i nešto većim brojem izlagača nego što je to slučaj bio prošle godine, ona druga polovica još uvijek, gotovo tjedan dana nakon početka festivala, žustro raspravlja o cijenama. Potaknuti time, odlučili smo se ovih dana i sami zaputiti na Trg Josipa Jurja Strossmayera i provjeriti kakvo je zbilja stanje.
Već na prvu bilo je jasno kako je festival, unatoč pokojoj kritici na koje smo u posljednje vrijeme naišli na društvenim mrežama, itekako popularan među zagrebačkom publikom te posjetiteljima ni ove godine nije teško stajati u redu za pizzu kakvu nude ovogodišnji izlagači. Po trgu je, naime, raspoređeno 10-ak kućica, a nudi se sve; od klasičnih pizza margherita, preko pizza s veganskim dodacima, do pržene pizze fritte. Isprobali smo sa svake kućice jedno do dva jela i u nastavku donosimo svoje favorite.
FAVORIT EKIPE ZA STOLOM
Pri posjetu Pizza Festivalu Zagreb sjedili smo za stolom s još nekoliko gurmana i (gotovo) jednoglasno se složili kako je pizza s mortadelom i stracciatellom iz kućice pizzerije Al Dente apsolutni favorit. Ono što je bilo jasno već na prvi pogled jest da se ovdje nije štedjelo na sastojcima, a zatim i da su svi okusi lijepo izbalansirani. S obzirom na sastojke, ova pizza je nešto teža i masnija, zasitna i zbilja slasna, a iz istog razloga cijena joj je i nešto veća te će vas koštati 15,50 eura. Naš savjet je da je naručite i podijelite s dragom osobom, prepolovite trošak i uživate bez grižnje savjesti.
Osim pizze, isprobali smo i Al Dente pizzu frittu. Riječ je o prženom tijestu punjenom nadjevom s džemom od smokve, talijanskim pršutom, pistacijom i burattom. Njihovo tijesto je hrskavo izvana, tanko i nije premasno, a punjenje je bogato i kremasto. Džem je lijep, slatkast dodatak i dobro podiže cijelo jelo. Pri kušanju zaključili smo kako nas ovo jelo izgledom i okusom pomalo podsjeća na pizzu frittu kakvu smo isprobali na ovogodišnjem Weekend Food Festivalu, a koju je pripremao majstor Franco Pepe. Cijena Al Dente pizze fritte je 8 eura.
ZA LJUBITELJE HRSKAVE PIZZE
Posebno nam se svidjela i pizza s kućice Mrs. Fogg, i to zbog jednog od najhrskavijih tijesta koje smo na festivalu, a i općenito imali prilike kušati. Kada smo nakon degustacije još jednom svratili na njihovu kućicu, ljubazno osoblje nam je objasnilo kako tijesto rade sami, a rubove posipaju sitno ribanim parmezanom te zbog toga dobivaju posebno hrskavu i aromatičnu koru koju, ako je inače i izbjegavate, ovdje ćete je vjerojatno jedva čekati zagristi. Mrs. Fogg pizza nije klasična margherita ili napoletana, tijesto je nešto deblje, ali još uvijek šupljikavo i ne sjeda teško, rezana je na pravokutnike i porcije su prilično zasitne. Nude klasičnu margheritu, pepperoni pizzu i pizzu sa slaninom i rapinima, a tu je i pizza dana koja se, logično, mijenja iz dana u dan. Cijene se kreću oko 3,90 do 5,70 eura po porciji.
ZA KLASIČARE
Odličnu smo pizzu isprobali i na kućici Full Circle našeg poznatog chefa Marka Palfija. Nude je u pet varijanti, od klasične margherite, preko slavonske i pizze sa šunkom i sirom, veggie pizze te Chef‘s choice s mortadelom, pistacijama i tartufima. Upravo ovu posljednju isprobali smo prvu i bila je dobro začinjena, bogata sastojcima i nije se štedjelo na tartufima, no više od toga ipak nam se svidjela pizza sa šunkom i sirom, koju nam je preporučilo osoblje na kućici i koja je s kartona na kojem je poslužena nestala u rekordnom roku. Ekipa iz Full Circle očito ne štedi na sastojcima pa na pizzu stavljaju poštenu količinu sira, a posebno su nam se svidjeli i veliki, sočni kapari koji su s pizze nestali prvi.
ZA ONE KOJI VIŠE VOLE SLASNE SENDVIČE
Imamo dobre vijesti i za one koji na pizza festival dolaze kao pratnja i više od pizze ipak vole dobar sendvič. Naime, na kućici Poma, ekipe koja je ljubiteljima food festivala poznata i kao Picnic (sjetite se njihove sarme s prošlogodišnjeg Fuliranja), nude se sočni sendviči napravljeni od focaccie iz Kroštule (dovršavaju je na licu mjesta pa sendvič dobijete još vruć) te punjeni nadjevima kao što su roastbeef s tikvicama, mozzarellom i acetom od smokve, zatim stracciatella, pesto od pistacija, mortadela, rukola i grana Padano, tu je i sendvič s mozzarellom, mortadelom, kruškom i kremom od tartufa te caprese sendvič s mozzarellom, pestom od bosiljka, mišancom i rajčicama. Sendviči su zbilja veliki i zasitni pa ekipu na kućici možete zamoliti da ih prepolovi kako biste ih mogli i dijeliti. Naš favorit je iznenađujuće lagana i kremasta kombinacija stracciatelle i mortadele za koju ćete ovdje izdvojiti 9,50 eura. Cijena je ista i za sve druge sendviče, osim za caprese varijantu, koja će vas koštati 8,50 eura.
Na kraju, iako cijene jesu nešto više, Pizza Festival Zagreb dobra je prilika da isprobate nešto novo i drugačije, posebice ako ste i inače veliki ljubitelj talijanskog klasika. Vjerujemo kako će ovdje svatko pronaći nešto za sebe pa je dobra ideja festival posjetiti s ekipom i, ako i inače imate problem s previsokim cijenama na ovakvim festivalima, račun jednostavno podijeliti. Također, iako se i ove godine ispred kućica stvaraju redovi, na pizze se u prosjeku čeka oko 15-ak minuta, što uz čašu hladnog piva, vode, soka ili koktela zbilja nije teško izdržati. Pizza Festival Zagreb traje do 28. svibnja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....