PAMETNA TEHNOLOGIJA: U kuhinji i u restoranima!
Od pametnih tava, kuhinjskog pribora koji podsjeća na nešto iz svemirskog broda pa do tableta i pametnih telefona u restoranima koji služe za naručivanje hrane, rezervacije mjesta ili prizivanja konobara, pametna tehnologija lagano preuzima ''food'' industriju.
BEZ OTPADA: Prestanimo bacati hranu!
Gastronomija je moda. Ta se teza najlakše brani upravo u ovo doba godine kada se proriču trendovi u nastupajućoj sezoni. No mimo mode i sezonske pomodnosti javlja se rastući trend zvan no waste food, hrana bez otpada. Nije ta zamisao, naravno, nikakva novost. Novost je u tomu što se hrana na ovaj način sada eksponira kao sudbinska globalna tema. Principi održivog razvoja upravo usuglašeni u Parizu mogu se provesti samo uz promjenu prehrambenih navika. Sumanute količine jestive hrane koja završava u otpadu ne mogu se više tolerirati.
BEZALKOHOLNA PIĆA: Ili barem ona s manjim udjelom alkohola!
Generacija Z pije manje od svoje prethodnice, generacije Y. Također, veću važnost pridaju kvaliteti onoga što piju te ne sumnjamo da će se više ''trošiti'' bezalkoholni kokteli sa zanimljivim začinima (kurkuma), voda s aktivnim ugljeniom, hladno prešani sokovi...
FUZIJA: Spajanje različitih kuhinja za postizanje savršenstva!
Ako ste mislili je domet komada dobre svježe ribe zaliti ju s malo maslinova ulja, onda ste se prevarili. Naravno, i to je raj za sva čula, iako nedostaje onaj moment iznenađenja i otkrivanja novog. To se mijenja u 2017. kada će se pokušati spojiti nespojivo!
VRAĆANJE KORJENIMA: Tradicija kao najbolja opcija!
Mali zalogaji, takozvani comfort food, nostalgična kulinarska tradicija je ono ćemu će se chefovi uvijek i iznova vraćati!
DOSTAVA: Praktičnost na prvom mjestu!
Ne pričamo o brzoj dostavi hrane loše kvalitete, već sustavu dostavljanja vrhunskih restorana. U Americi je ovaj trend lagano počeo živjeti budući da slavni restoran Davida Changa Ando nudi dostavu doručaka, poslovnih ručaka na motorima i automobilima.
ČOKOLADA ZA DORUČAK: Jer ne možemo dočekati desert!
Nedavna istraživanja su pokazala kako umjerena konzumacija čokolade pozitivno djeluje na zdravlje potrošača što bi moglo dovesti do njene povećane potrošnje. Istraživanja su pokazala kako tamna čokolada pospješuje kognitivne sposobnosti, pamćenje i održavanje koncentracije.
MANJE MESA: Umjesto mesa, odlično povrće!
Slanutak, kukuruz, povrće i gljive će zamijeniti odreske, ali ne smo u slučaju vegetarijanaca. Sve više mesoždera se okreće zdravijem načinu prehrane smanjenim unosom životinjskih proteina.
STREET FOOD: Svježe, ukusno, s roštilja!
Pridjev ulična automatski je snižavao ugled imenici hrana. Ulična hrana za uličare, skoro da bi se reklo. Stvari su se znatno promijenile, a street food više nije junk food, nego urbani prostor atraktivne gastronomije na kojoj se nadmeću inovativni poduzetnici.
ZDRAVE GRICKALICE: Čips od batata kao bolja opcija!
Klasična tri dnevna oborka će zamijeniti učestalija konzumacija zdravih grickalica, poput čipsa od cikle, pasternjaka ili batata, orašastih plodova, povrća... Također, sve je više popularan koncept dijeljenja hrane, zdravih grickalica kako bi se smanjio unos šećera, a povećao unos zdravih proteina.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....