Jeste li znali da u Švedskoj postoji poseban hotel za staklenke startera od kojeg brojni kućni pekari peku svoj kiseli kruh? Naime, u Stockholmu zaista postoji mjesto na kojem, ako nekamo putujete, možete ostaviti svoj starter, a osoblje će ga svakodnevno hraniti i održavati stabilne temperature, a uz svaku će staklenku dodati i posebne bilješke za vlasnika ili vlasnicu.
Iako mnogi smatraju da ovakvo što nije potrebno, jer starter koji ne koristite neko vrijeme možete bez problema držati u hladnjaku do idućeg korištenja, neki iskusni pekari tvrde da skladištenje u hladnjaku može naštetiti starteru kojeg ste uzgajali možda i godinama.
Posljednjih je godina pečenje kruha od kiselog tijesta doživjelo veliki povratak, a osim što se kiseli kruh peče u specijaliziranim pekarnicama, sve više ljudi to čini i kod kuće. Upravo zbog toga je Stockholm došao na ovu ideju. Hotel za kiselo tijesto smješten je u modernoj četvrti Sofo, a naplaćuje 300 švedskih kruna (oko 27 eura) tjedno za brigu o kiselom tijestu kada njegovi vlasnici odu na odmor.
Ako ovih dana ne planirate u supermarket, na vrijeme zamijesite kruh! Evo što ga najbolje diže
Naime, redovitim "hranjenjem" tijesta brašnom i vodom, održava se rast bakterija koje djeluju poput kvasca i daju kruhu pikantan okus.
Suvlasnik hotela Jesper Konstantinov rekao je za Guardian da hotel nije bio komercijalni uspjeh. Sve je počelo samo kao zabava, kad se udružio s lokalnom umjetnicom Josefinom Vargöo, koja je prikupila kiselo tijesto iz cijele Švedske kao dio umjetničkog projekta. Ona je zamolio Urban Deli da koristi te uzorke za pečenje kruha, a Konstantinov i njegovi suradnici su se složili i pohranili neke od uzoraka, pakirane u staklenke i označene imenima vlasnika. Tako je rođen hotel za kiselo tijesto.
U nastavku donosimo recept prema kojem možete sami kod kuće pripremiti kiseli kruh.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....