JESTE LI ZNALI?

U Švedskoj postoji hotel za kiselo tijesto, osoblje svaki dan hrani startere i održava stabilne temperature

Redovitim "hranjenjem" tijesta brašnom i vodom, održava se rast bakterija koje djeluju poput kvasca i daju kruhu pikantan okus

Jeste li znali da u Švedskoj postoji poseban hotel za staklenke startera od kojeg brojni kućni pekari peku svoj kiseli kruh? Naime, u Stockholmu zaista postoji mjesto na kojem, ako nekamo putujete, možete ostaviti svoj starter, a osoblje će ga svakodnevno hraniti i održavati stabilne temperature, a uz svaku će staklenku dodati i posebne bilješke za vlasnika ili vlasnicu.

image
Mashuk/Getty Images/istockphoto

Iako mnogi smatraju da ovakvo što nije potrebno, jer starter koji ne koristite neko vrijeme možete bez problema držati u hladnjaku do idućeg korištenja, neki iskusni pekari tvrde da skladištenje u hladnjaku može naštetiti starteru kojeg ste uzgajali možda i godinama.

image
Liudmila Chernetska/Getty Images

Posljednjih je godina pečenje kruha od kiselog tijesta doživjelo veliki povratak, a osim što se kiseli kruh peče u specijaliziranim pekarnicama, sve više ljudi to čini i kod kuće. Upravo zbog toga je Stockholm došao na ovu ideju. Hotel za kiselo tijesto smješten je u modernoj četvrti Sofo, a naplaćuje 300 švedskih kruna (oko 27 eura) tjedno za brigu o kiselom tijestu kada njegovi vlasnici odu na odmor.

Ako ovih dana ne planirate u supermarket, na vrijeme zamijesite kruh! Evo što ga najbolje diže

Naime, redovitim "hranjenjem" tijesta brašnom i vodom, održava se rast bakterija koje djeluju poput kvasca i daju kruhu pikantan okus.

image
Unsplash/

Suvlasnik hotela Jesper Konstantinov rekao je za Guardian da hotel nije bio komercijalni uspjeh. Sve je počelo samo kao zabava, kad se udružio s lokalnom umjetnicom Josefinom Vargöo, koja je prikupila kiselo tijesto iz cijele Švedske kao dio umjetničkog projekta. Ona je zamolio Urban Deli da koristi te uzorke za pečenje kruha, a Konstantinov i njegovi suradnici su se složili i pohranili neke od uzoraka, pakirane u staklenke i označene imenima vlasnika. Tako je rođen hotel za kiselo tijesto.

U nastavku donosimo recept prema kojem možete sami kod kuće pripremiti kiseli kruh.

Mislite da je sourdough kompliciran? Uz 5 dobrih savjeta Anite Šumer sve postaje jasnije čak i totalnim početnicima

Jednostavan recept za kruh od polubijelog brašna

Trebat će vam:

100 g aktivnog startera
200 g vode
300 g polubijelog brašna T 850
6 g soli

Priprema:

Pomiješajte brašno i vodu u homogenu smjesu. Tako pripremljena smjesa neka odmori 20 minuta, zatim dodajte starter (kvasac) i sol. Dobro zamijesite kako bi se svi sastojci proželi i ponovno tvorili homogenu smjesu, što znači dva ili tri puta po dvije do tri minute. Zatim u sljedećih 2 sata morate premijesiti kruh svakih pola sata i to na način da sa uzimate tijesto sa sve četiri strane. Pustite tijesto da se digne. Zatim ga oblikujte i pustite da ponovno naraste. Ponovno premijesite i dajte tijestu konačni oblik pa preselite u prethodno pobrašnjenu zdjelu i pustite da se još jednom digne pa stavite peći. Pećnicu prethodno morate grijati minimalno 45 minuta na najvišoj temperaturi s parom (može poslužiti pleh pun vode u dnu pećnice koji će stvoriti vlažnu atmosferu). Smanjite temperaturu za 20-30 °C i stavite kruh prekriven papirom za pečenje te pecite s parom još 15-20 minuta. Uklonite posudu s vodom i papir za pečenje kojim ste pokrili kruh pa pecite još 20-30 minuta, ovisno o jačini pećnice i veličini kruha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 08:02