DOBRA PREPORUKA

U Sopalu sada poslužuju ručak i fantastičan je! Pohana piletina, tjestenina i janjetina su odlični, a i porcije su poštene

Kada se s vremena na vrijeme poželite počastiti malo drugačijim, a opet dovoljno poznatim gablecom u centru grada, neka Sopal bude jedno od prvih mjesta koja će vam pasti napamet

Krajem rujna u zagrebačkom Sopalu u Teslinoj ulici, inače jednom od najzabavnijih restorana u gradu, uz večeru, uveli su i opciju ručka. Sopal je do tada radio samo u večernjim satima i njihov se koncept temeljio na malim tanjurima i jelima za dijeljenje, a sada su za ručak otvoreni od podneva pa sve do 16 sati i nude konkretnija predjela i jela, uz koja se posebno mogu birati i prilozi.

image
Privatna Arhiva/

Kada smo ih ovih dana posjetili, u kuhinji smo zatekli cheficu Katarinu Vrenc, koja nam je objasnila da je sa svojim timom htjela ići u smjeru domaćih jela pripremljenih na malo drugačiji način, ali gostima još uvijek dobro poznatih, s tek ponekim iznenađenjem među sastojcima i okusima. Najveći adut s menija tako im je pohani mladi pivac s tartarom (20 eura), a svoje fanove među njihovim gostima već ima i creska janjetina s mladim lukom (27 eura).

Osim toga, na meniju su trenutno i lešada i salpa s crvenim pestom. Od priloga nude pire krumpir, brokulu s misom i hrskavim čilijem, salatu s cezar dresingom, hrskavi pečeni krumpir s kaduljom i blitvu. Cijene priloga kreću se od 5 do 10 eura. Porcije su zbilja konkretne, posebice ako naručite i prilog pa, ako ste ipak raspoloženi za malo laganiji ručak, uvijek možete odabrati i neko od predjela. Primjerice, porcija kremaste cacio e pepe tjestenine zasitit će one koji traže jednostavan, a ukusan ručak i nisu ekstremno gladni.

image

baby romana, inćun, masline

Privatna Arhiva/
image

spaghetti, pecorino romano, crni papar

Privatna Arhiva/

Da je uvođenje ručka u Sopalu bila dobra ideja, pokazalo se i za vrijeme našeg ručka, kada su se na terasi i u samom restoranu gosti izmijenili za nekoliko stolova, a isto nam je potvrdila i Katarina.

"Tek smo krenuli, ali jako smo zadovoljni, imamo te neke klasike za koje znamo da ljudi vole, ali tu je i nekoliko jela s našim potpisom. Recimo, brokula s čilijem i misom je odlična", rekla nam je, a osoblje kasnije potvrdilo da je upravo ta brokula jedno od popularnijih jela.

"Gosti koji već znaju kako se ovdje kuha, dođu i za početak naruče tri porcije brokule, pa onda sve ostalo."

image

brokula, miso, hrskavi čili

Privatna Arhiva/

Budući da smo u Sopal stigli prilično gladni, naručili smo nekoliko različitih jela. Za početak, zagrijali smo se domaćom juhom, koja je bila odlično začinjena i moćna.

image

juha, cancarela

Privatna Arhiva/

Od predjela tu je bio ike-jime brancin s kremom od batata, koji je bio lijepo osvježenje i uvod, tartar od rajčice s prepeličjim jajem i aiolijem, jelo koje nude još vrlo kratko, ali bismo ga u nekoj varijanti voljeli vidjeti i iduće sezone rajčica (koriste sočne, slatke plodove Marka Gržina iz Lovrana) te špagete s pecorinom romanom i crnim paprom, točnije cacio e pepe. Sva tri jela bila su ukusna, prštala su okusima i s naših su tanjura nestala brzinski. Da prethodno nismo naručili gotovo sva glavna jela, vjerojatno bismo rundu predjela jednostavno samo ponovili.

image

ike-jime brancin, batat

Privatna Arhiva/
image

pomidor, prepeličje jaje, aioli

Privatna Arhiva/

Onda su na stol stigli superhrskavi, sočan mladi pivac, koji u Sopal stiže s farme u Zagorju, a poslužen je uz kremasti pire krumpir, našla se tu i utješna lešada s tri umaka, ljutim, odličnim bijelim ajvarom i pinđurom, aromatična creska janjetina sa začinima poput klinčića i cimeta, brokula, pečeni krumpir i salata s cezar dressingom. Iako su svi za stolom inače veliki ljubitelji pohane piletine, a volimo i dobru lešadu, kakva je i ova u Sopalu, favorit je svakako bila janjetina koja je spadala s kosti i topila se u ustima.

image

pivac, tartar

Privatna Arhiva/
image

lešada s umacima

Privatna Arhiva/
image

creska janjetina (250 g), mladi luk

Privatna Arhiva/

Uz ručak smo naručili i focacciu (3,50 eura po porciji), a sve smo zaokružili laganim Barbabolla pet natom, za koji smo se odlučili na preporuku ljubaznog osoblja. Iako već siti, iz Sopala nismo mogli otići bez deserta, točnije baskijskog cheesecakea za koji je sama chefica Vrenc rekla da je najbolji koji je probala (a logično, i napravila). Poslužen je s karamelom od viskija i kremom od lista smokve i bio je točno dovoljno lagan da ne pokrije doživljaj svega što smo pojeli prije toga, a dovoljno bogat da prati ostatak jela i da njegovu teksturu i okus dobro zapamtimo.

image

cheesecake s karamelom i kremom od lista smokve

Privatna Arhiva/

Ručak u Sopalu, dakle, odličan je potez ove i inače vrijedne, maštovite ekipe, posebice s fokusom na jednostavna, poznata jela s malim zaokretom koja će, uopće ne sumnjamo, privući stare i nove goste i sve ih redom uspjeti iznenaditi. Jela su slasna i nakon svakog zalogaja poželite uzeti samo još jedan, iako ste već dovoljno siti, što može biti trenutni problem za vas, ali na kraju ćete iz restorana ipak izaći s osmijehom na licu. Osim toga, prilično je sigurno da ćete cijelo iskustvo objeda u Sopalu na kraju vrlo vjerojatno rado preporučiti i drugim gastro entuzijastima, ili im barem prepričati što ste sve finog ovdje pojeli, a to već dovoljno govori samo za sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2024 22:44