Berge Istra, Berge Adria, Berge Brioni, Berge Vanga, Konkar Theodoros, Koyali, Mary R. Koch, Tarfala. Sve su to veliki brodovi koje je u svojoj slavnoj prošlosti izgradio nekadašnji pulski brodograđevni div Uljanik u Puli. Koliko su ti brodovi bili impresivni, kako je izgledala njihova gradnja u doba Jugoslavije i koliko je ljudi na njima radilo lijepo je dočarao dokumentarni film "Berge Istra", koji je ove godine premijerno prikazan na Pula Film Festivalu u rujnu. Mnogi su Puljani pohrlili u Arenu zadnje večeri festivala da bi pogledali film koji ih je vratio u ta slavna vremena kada je industrija cvala, kada su pulski brodograditelji gradili brodove, a oni njih. Taj je film na neki način podsjetio Puljane i Istrane na davna vremena kojih se svi sjećaju s velikom nostalgijom.
Upravo zato je pulski Shipyard pub, koji se nalazi nedaleko od Arsenala, odlučio pokrenuti zanimljiv projekt. Prošli je tjedan u svojoj ponudi lansirao osam novih burgera koji nose nazive ovih brodova. Riječ je o većim burgerima s pljeskavicom od čak 200 grama koje ovaj tematski pub sljubljuje s raznim vrstama piva, pa čak i viskijem.
- Naš je pub tematski osmišljen da prati povijest pulskog brodogradilišta, a kroz ovu novu ponudu željeli smo još jednom odati počast najvećim brodovima koje je Uljanik napravio. Na osnovu toga je i nastala priča o ovim burgerima. Htjeli smo ostati na istoj tematici, a budući da se radi o najvećim brodovima koji su sagrađeni 70-tih godina u Puli, i naši su burgeri većih dimenzija - ističe vlasnik puba Josip Tirić.
Navodi da su se tadašnji brodovi radili posebnom tehnikom kojom još nitko na svijetu nije radio, poput primjerice spajanja dvaju polovica broda u vodi.
- Naša misao vodilja bila je da napravimo ultra velike burgere koji se razlikuju po veličini i sastojcima. Osim veće pljeskavice, ovi burgeri imaju i veće pecivo te veće pakiranje. Na svakoj kutiji će biti naznačena i kratka priča o brodu po kojem burger nosi ime te njegova povijest. Dakle, to će ujedno biti i edukativna priča jer će svatko moći znati za koga je taj brod građen, koliko je bio velik i kolika mu je bila nosivost - pojašnjava Tirić.
Ponuda je prilagođena svim mogućim ukusima i preferencijama - od vegetarijanskih pa sve do burgera s tunom. Većina je s mesom junetine lokalnih proizvođača, a pecivo je iz lokalne pekare. Zanimljivo je da ovdje možete kušati i burgere s tartufima, ali i one poprskane viskijem, koji se tada najbolje sljubljuju baš s tim žestokom pićem. Za one koji vole žestoko u ponudi je burger s jalapeño papričicama.
Burgeri su u ponudi još od proteklog vikenda, a pub već duže vrijeme svoju gastropriču temelji na upravo ovakvoj ponudi. Sada ovdje možete isprobati 15 različitih burgera.
- I dosad smo u ponudi imali burgere, no sada se, s novom linijom, možemo pohvaliti da imamo najbolju ponudu u gradu. Nastavili smo s takvim projektom jer smo bili jako zadovoljni dosadašnjom prodajom i htjeli smo ponuditi nešto više. Burgeri jednostavno idu uz ponudu puba, a u nju dodajemo još i fish and chips te pohane repove kozica. Isto tako, s obzirom na situaciju oko epidemije, imamo i mogućnost dostave - otkriva vlasnik puba. Cilj je sada već kultnog pulskog mjesta koji je omiljen za izlaske pretvoriti u mjesto gdje se ljubitelji dobre hrane i piva okupljaju i poslije posla, kao što je to slučaj u većim gradovima.
- Osim toga, imat ćemo jedan dan u tjednu koji će biti burger day, kada ćemo nuditi burgere po povoljnijoj cijeni. U planu nam je i da tijekom prosinca svaki tjedan posvetimo jednoj hrvatskoj regiji, pa ćemo onda u ponudu ubaciti specijalnu ediciju burgera upravo na tu temu - rekao nam je Tirić za kraj.
Pogledajte specijalno izdanje magazina "55 PRIČA IZ 55 RESTORANA"
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....