PREDSTAVILI MANIFEST

U popularnom Boogie Labu više se neće posluživati jela s avokadom i lososom, evo zašto

Ovaj manifest je viđenje kako iz Boogie Laba žele da Boogie svijet izgleda, poručuju

Kako su najavili iz popularnog zagrebačkog restorana i pekarnice, sa svog menija odlučili su maknuti neka od najprodavanijih jela koja uključuju namirnice kao što su avokado i losos. Iz Boogie Laba ovaj su potez objasnili činjenicom da se u njihovom lokalu služi samo sezonska i lokalna hrana. Upravo zato, dodali su, članica njihova tima Ljiljana zadužena je samo za obilazak i nabavu hrane sa zagrebačkih tržnica, a uz to, ekipa iz kuhinje jednom u dva tjedna zajednički također obilazi tržnice kako bi jela mogli prilagoditi sezoni i ponudi.

Ističu i kako, gdje god je to moguće, teže nabavci ekoloških proizvoda, ali također cijene i male OPG-ovce koji se drže dobrih proizvođačkih praksi, a koji zbog različitih razloga još uvijek nemaju certifikate. Meso i ribu također nabavljaju od lokalnih uzgajivača ili lovaca. Od njih traže garanciju da prilikom uzgoja ne upotrebljavaju hormone i antibiotike. Upravo iz tih razloga na jelovnicima više neće imati proizvode poput avokada i lososa.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Ustupljena Fotografija/

"Boogie obitelj trenutno broji preko 150 članova od kojih je jedan dio u proizvodnji hrane i pekarstvu, a drugi dio u ugostiteljstvu i prodaji. Da ne bi bili obitelj samo na papiru, brinu se da svi članovi imaju prilike za rast i napredovanje. Uz to, velika tema je i balans između života i posla. Želimo skinuti stigmu s ugostiteljstva i omogućiti konobarima i kuharima normalan životni stil i 40 satni radni tjedan", poručuju iz Boogie Laba.

Pod zajednicom, kako kaže, smatraju i goste, susjede, najmodavce, dobavljače te sve pojedince na čije živote utječe njihov rad. Kao i njima unutar sustava, žele da svojim radom Boogie barem malo poboljša svakodnevicu i svima navedenima. Gostima žele pružiti domaću i opuštenu atmosferu. Velika tema im je glazba, toliko velika da se nalazi i u samom imenu. Uz sve druge male bitke koje smo pokrenuli - jedna od važnijih nam je bitka protiv loše glazbe.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Također, poručuju, budući da je danas teško zaobići teme globalnog zagrijavanja i onečišćenja okoliša, Bogie ima jednostavnu filozofiju. Žele ostaviti svijet malo čišćim i boljim nego smo ga zatekli. Znaju da sami ne mogu riješiti globalne probleme, ali zajedničkim djelovanjem, vjeruju, može se napraviti bolje za svoj dom, kvart ili grad, a možda inspiriramo i druge pa se naš utjecaj proširi. U sklopu Lab-a i pogona sve što je moguće zato se reciklira. Svaka namirnica u upotrebi ima svoj zacrtani prvi i drugi život već prilikom njezinog odabira. Kroz Deli Shop prodaju zero waste deli proizvode koji nastaju kao nusproizvodi kuhanja, a kroz projekt Dupli kruh pokušavaju spojiti dva svijeta pa iz viškova pivske industrije proizvode kruh i doniraju potrebitima.

Da ne bi sve ostalo samo na papiru, iz Boogieja poručuju kako su sve izrečeno već prezentirali svojim menijem koji su kreirali po povratku s godišnjeg odmora. Tu su tako nova jela s brojnim domaćim namirnicama kao što su fermentirani tortelloni s patkom, jadranska orada s quinojom, kajgana s jadranskim kozicama te brojni drugi noviteti.

Boogie Lab je nastao iz želje svih uključenih u projekt da naprave svoj mali dnevni boravak. Od samog otvaranja, postao je mjesto gdje, uz gastro priču, možemo raditi, provoditi vrijeme, ali i istraživati sve što nas zanima. Igrom slučaja, to što tim Boogie Laba zanima su hrana, ugostiteljstvo i glazba pa su svoj dnevni boravak odlučili otvoriti i drugima. Ideja od početka bila je da Boogie mora biti dobar za zaposlenike, okoliš i zajednicu, a posljedično će biti dobar i za vlastitu organizaciju. Svi uključeni u projekt već dugo su u industrijama ugostiteljstva i proizvodnje hrane te su kroz Boogie htjeli dati svoje viđenje kako te industrije mogu izgledati. Ovaj manifest je njihovo viđenje kako žele da Boogie svijet izgleda. Možda neće uvijek biti 100% uspješni, ali to će im biti samo još jača motivacija da mijenjaju stvari još dublje u korijenu, poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 23:31