SPEKTAKULARNO!

U Norveškoj se otvara restoran koji spaja gastronomiju i aktivizam, nalazi se usred fjorda

 @ani.kamadsen Instagram/
Novi restoran Iris nalazit će se unutar centra Salmon Eye, a vodit će ga glavna chefica Anika Madsen

Ovog proljeća u Norveškoj se otvara restoran Iris. No, iako se to na prvu čini kao obična vijest, riječ je zapravo o novom mjestu smještenom usred - fjorda. Nalazi se unutar plutajućeg objekta i već na prvi pogled izgleda spektakularno.

Glavna chefica u restoranu Iris bit će Dankinja Anika Madsen, koja je inače poznata zagovarateljica održive gastronomije, i koja je donedavno bila glavna chefica u restoranu Fasangården u Kopenhagenu.

image
@iristherestaurant Instagram/

Restoran će se nalaziti u centru Salmon Eye, koji je otvoren prošle godine i koji je tematski posvećen održivom morskom životu. Sama struktura dizajnirana je tako da izgleda kao velika srebrna kupola koja pluta usred fjorda, a kroz prozor se pruža pogled na planine i ledenjake. Do restorana će se moći doći samo brodom, a večer u Irisu bit će, kako je najavljeno, nevjerojatno iskustvo. Po noćenju će se moći prijaviti 24 gostiju, a iskustvo uključuje obilazak fjorda električnim čamcima, nakon čega slijedi večera od 18 sljedova u blagovaonici s panoramskim pogledom.

U restoranu Iris posluživat će se namirnice iz mora s fokusom na održivu gastronomiju. Kako pišu svjetski mediji, meni u Irisu čitat će se kao priča o izazovima i prijetnjama globalnom prehrambenom sustavu, ali i s idejama i prijedlozima za buduće inovacije koje nam mogu pomoći da se približimo njihovom rješavanju.

image
@iristherestaurant Instagram/

"Ovdje na norveškoj obali mogu istražiti cijeli svemir ispod površine, o tome sam u Kopenhagenu mogla samo sanjati. Ova regija nudi neke od najuzbudljivijih plodova mora na svijetu. Posebno me veseli raditi sa sastojcima kao što su crveni morski jež i različite vrste morskih algi i predstaviti ih kao dio fine dining iskustva. Tu je i mnoštvo lokalnih proizvoda kao što je meso divljači, ovčje mlijeko i cider", objasnila je Anika Madsen.

Dodala je i kako će iskustvo uživanja u hrani u Iris restoranu spajati gastronomiju i aktivizam na jednoj većoj i široj razini. Koristit će se i predstavljati što je više moguće lokalnih namirnica te će svako jelo na neki način biti povezano s poljoprivrednicima, ribarima i proizvođačima s tog područja.

image
@iristherestaurant Instagram/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:07