Sinoć su u Centro Internacional de Congresos de Yucatán u Méridi, glavnom gradu meksičke savezne države Yucatán održane The Best Chef Awards, 7. po redu međunarodne kulinarske nagrade koje slave najbolje kuhare na svijetu po izboru struke. Po prvi put u svojoj povijesti, The Best Chef održan je izvan Europe, a okupio je gastronomsku elitu sa svih kontinenata.
Pobjedu je, mnogi bi rekli očekivano, već treću godinu zaredom odnio španjolski chef Dabiz Muñoz, kulinarski genijalac i punker koji stoji iza restorana DiverXO u Madridu i o kojem smo već pisali. Sama hrana koju Dabiz sprema je eklektična i već godinama ostavlja dojam kako na goste, tako i na profesionalnu zajednicu.
Drugo mjesto zauzeo je još jedan Španjolac i to Albert Adrià. Adrià je 2022. godine nanovo otvorenio restoran Enigma u Barceloni. Upravo se zbog toga nakon nekoliko godina pauze Adrià ponovno pojavio na popisu 100 najboljih chefova i odmah zauzeo drugo mjesto među kolegama iz cijelog svijeta, odnio je i nagradu New Entry.
Veliki uspjeh zabilježila je i Ana Roš, koja se probila u sam vrh ovogodišnjeg izbora i u žestokoj konkurenciji zauzela visoko treće mjesto. Chefica Roš ove godine doista ima razloga za slavlje, a osim treće Michelinove zvjezdice koju su ove godine dobili za Hišu Franko, kao i pokretanja novih projekata u samoj Ljubljani, sada je tu i titula treće najbolje na svijetu. Već je prošle godine Roš bila u prvih deset, no skok s devetog na treće mjesto veliki je napredak.
Ostatak popisa najboljih 100 chefova svijeta potražite na službenoj stranici The Best Chef.
Posebne nagrade:
Franco Pepe - Pizza Award
Grégoire Berger - Dining Experience Award
Jordi Roca - Pastry Award
Karime López - Foodart Award
Tala Bashmi - Rising Star Award
Albert Adrià - New Entry Award
Ferran Adrià - Legend Award
Rodolfo Guzman - Science Award
Rasmus Munk - Voted By Professionals Award
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....