the best chef 2023

U Meksiku održana dodjela nagrada za najbolje chefove svijeta, Muñoz ponovno trijumfirao, Roš zauzela visoko treće mjesto

Treću godinu zaredom španjolski chef odnio je pobjedu

Sinoć su u Centro Internacional de Congresos de Yucatán u Méridi, glavnom gradu meksičke savezne države Yucatán održane The Best Chef Awards, 7. po redu međunarodne kulinarske nagrade koje slave najbolje kuhare na svijetu po izboru struke. Po prvi put u svojoj povijesti, The Best Chef održan je izvan Europe, a okupio je gastronomsku elitu sa svih kontinenata.

Pobjedu je, mnogi bi rekli očekivano, već treću godinu zaredom odnio španjolski chef Dabiz Muñoz, kulinarski genijalac i punker koji stoji iza restorana DiverXO u Madridu i o kojem smo već pisali. Sama hrana koju Dabiz sprema je eklektična i već godinama ostavlja dojam kako na goste, tako i na profesionalnu zajednicu.

image
Pr

Drugo mjesto zauzeo je još jedan Španjolac i to Albert Adrià. Adrià je 2022. godine nanovo otvorenio restoran Enigma u Barceloni. Upravo se zbog toga nakon nekoliko godina pauze Adrià ponovno pojavio na popisu 100 najboljih chefova i odmah zauzeo drugo mjesto među kolegama iz cijelog svijeta, odnio je i nagradu New Entry.

Veliki uspjeh zabilježila je i Ana Roš, koja se probila u sam vrh ovogodišnjeg izbora i u žestokoj konkurenciji zauzela visoko treće mjesto. Chefica Roš ove godine doista ima razloga za slavlje, a osim treće Michelinove zvjezdice koju su ove godine dobili za Hišu Franko, kao i pokretanja novih projekata u samoj Ljubljani, sada je tu i titula treće najbolje na svijetu. Već je prošle godine Roš bila u prvih deset, no skok s devetog na treće mjesto veliki je napredak.

image
Vedran Peteh/Cropix

Ostatak popisa najboljih 100 chefova svijeta potražite na službenoj stranici The Best Chef.

Posebne nagrade:

Franco Pepe - Pizza Award

Grégoire Berger - Dining Experience Award

Jordi Roca - Pastry Award

Karime López - Foodart Award

Tala Bashmi - Rising Star Award

Albert Adrià - New Entry Award

Ferran Adrià - Legend Award

Rodolfo Guzman - Science Award

Rasmus Munk - Voted By Professionals Award

The Best Chef

The Best Chef projekt postoji od 2015. godine, a 2017. godine oformljene su i nagrade. Svake godine proces funkcionira tako da se napravi uži izbor od 100 novih kandidata među chefovima diljem svijeta.

Odabire ih skupina od 180 profesionalaca u kojoj se nalaze novinari koji pišu o hrani, kritičari, blogeri, fotografi i druge značajne osobe sa širokim znanjem o visokoj kuhinji. Kao stručnjaci u industriji, svaki svoj prijedlog novog kandidata moraju argumentirati.

Otprilike 25% profesionalnih birača mijenja se svake godine. Nacionalnost glasača predstavlja globalnu restoransku scenu u aktualnom trenutku što je moguće pravednije i uključuje sve kontinente (Azija, Sjeverna Amerika, Južna Amerika, Afrika, Europa i Australija).

U 2023. godini svaki profesionalni birač glasovao je za pet novih kandidata. Svi kandidati moraju aktivno raditi u gastronomiji. Kandidati moraju tehnički i etički predstavljati ulogu chefa i moraju predstavljati najbolje na svijetu, bez kulturološke, etničke ili druge forme diskriminacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:35