SINERGIA, kako naziv nosi gastronomski događaj koji se ovih dana održava u Kopenhagenu, slavi nasljeđe el Bullija, a tim su se povodom okupili neki od najvećih chefova današnjice. Tako se, kako su poručili iz restorana Alchemist Rasmusa Munka, u koncertnoj dvorani Tivoli na simpoziju “Beyond the Plate – Celebrating the Legacy of elBulli” okupilo čak 700 ljudi.
Publika je imala prilike doživjeti Ferrana Adriu u najboljem izdanju kako govori o kreativnom razvoju, objavili su iz Alchemista, a na simpoziju su sudjelovali i Harold McGee, Albert Adria te sam Rasmus Munk koji je publici govorio o trenucima kada je otkrio elBulli i kakav je to utjecaj imalo na njegov rad.
INTERVJU S RASMUSOM MUNKOM PROČITAJTE OVDJE
Inače, kako je za medije rekao sam Munk, dugogodišnji mu je san u svom restoranu posluživati neka od danas već nadaleko poznatih, legendarnih jela koja su nastala u elBulliju pa, kada je napokon izložio ideju Ferranu i Albertu, bio je oduševljen kada su pristali doći u Kopenhagen.
"Bio sam prilično nervozan kada sam im pristupio s tom idejom, iako su oboje već bili u Alchemistu i za njih je to bilo pozitivno iskustvo. Ipak, oni su najbliže što možete doći nekakvom kulinarskom vrhu, kraljevstvu u ovom svijetu. Bio sam prestravljen kada su pristali, ali u isto vrijeme i oduševljen", rekao je za Four Magazine Rasmus Munk.
Simpozij je bio u potpunosti otvoren za javnost pa su tako tako svi iz restoranske industrije, zainteresirani studenti i entuzijasti imali prilike sudjelovati u ovom velikom događaju. Cijena karte iznosila je 450 kruna, odnosno 60 eura. U sklopu SINERGIJE održavaju se i tri večere, a cijeli događaj traje četiri dana.
U Kopenhagenu se trenutno nalazi i konzultant Hrvoje Petrić, koji je na svom Instagram profilu napisao kako se na ulaz u dvoranu Tivoli čekalo u redu te kako je dvorana neprestano bila puna. Dodao je i kako su večere u Alchemistu rasprodane, iako je cijena bila visokih 2000 eura te kako su u Alchemistu na kraju napravili lutriju u sklopu koje su izvučeni gosti koji će uživati na jednoj od večera.
"Ovakva se večera događa vjerojatno samo jednom u životu, što je i sam Ferran potvrdio. Ne samo da vrlo vrlo rijetko igdje ide ili nastupa, a da se još događa i večera s jelima ElBullija, to je po prvi put", objasnio je Petrić. Cijelu objavu potražite ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....