Priča o muškatnom oraščiću vjerojatno je jedna od najtužnijih u povijesti kulinarstva. Gorka ispovijest prepuna je mučenja i brutalnih masakara posebice ako analiziramo razdoblje 16. stoljeća.
Zašto je toliko kontroverzan? Iako je bio poprilično na cijeni, više se radilo o prestižu nego o samoj vrijednosti u novcu. Nešto poput IPhonea 6 u današnje vrijeme, zaključio je povjesničar Michael Krondl. Budući da su Nizozemci bili kolonijalisti, Indonežani su pretrpjeli najstrašnija mučenja, a sve s ciljem uspostave monopola na tržištu.
Osim intenzivnog okusa i mirisa pripisivale su mu se i blagodati u medicinskom smislu. U 16. stoljeću mislilo se kako upravo muškatni oraščić doprinosi bistrini uma, vida i blagotvornom učinku na probavni sustav. Muškatni oraščić doista i posjeduje kemijske tvari od kojih se provjereno možete osjećati bolje, okrijepiti i podignuti imunitet. Zato je uz klinčić i cimet jedan od najpoželjnijih zimskih začina.
Za foodije muškatni oraščić divno se sljubljuje s namirnicama pa čak i nespojivim poput špinata ili tjestenine s kozicama, dajući im posebno toplu i egzotičnu notu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....