Tri stvari koje niste znali: griz

NJEMAČKE SLATKE NOKLICE

Omiljena njemačka jela od griza razne su noklice (nockerl) koje su se udomaćile i u našim krajevima, osobito na sjeveru zemlje. Najpopularnije slatke noklice od griza su one koje se poslužuju s nasjeckanim (ribanim jabukama), šećerom i cimetom.

PORIJEKLO IZRAZA I PROIZVODNJA

Izraz griz, odnosno gris za pšeničnu krupicu došao je od njemačkog naziva za grubo mljevene žitarice, u prvom redu pšenicu. Pedantni njemački mlinari i pekari precizno su odredili veličinu granulata koja se naziva griess. Krupica se dobiva istim postupkom mljevenja kao i brašno, ali mlin mora biti podešen na granulat od 0,3 do 1 milimetra. Za dobar griz važno je odstraniti brašnenu prašinu.

RAZNOVRSNA PRIMJENA U KUHINJI

Znalci dobro razlikuju razne vrste griza. Za dječju prehranu, primjerice, koristi se sitnije mljevena pšenična krupica.

I odabir tipa pšenice vrlo je važan. Griz namijenjen dječjoj prehrani, dakle onaj koji se najčešće kuha na mlijeku, melje se od meke pšenice. Tvrda pšenica, takozvani durum, namijenjena je za krupicu koju koriste profesionalci za razne žličnjake. Melje se grublje, za granulat na granici jednog milimetra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 05:29