Ova prijestupna godina, s kojom ćemo se oprostiti kad sat večeras otkuca ponoć, donijela nam je puno dobrih priča. I premda redovito pred njima prednjače recepti za slasna sezonska jela, naši editorijali, gastro priče iz svih dijelova zemlje i svijeta, ne smijemo zaboraviti kako se i u našim preporukama redovito nađu neki od najčitanijih tekstova u godini. Tako je bilo i u 2024. Očekivano, na vrhu su se i ovoga puta našle recenzije domaćih restorana, kao i preporuke iz serijala Zagrebački gablec i Kvartovska pizza. Međutim, daleko najviše vas je zainteresirao članak našeg suradnika Tomislava Filipovića File o najboljim maslinovim uljima robnih marki koje možete pronaći u supermarketima na našem tržištu. Međutim, pažnju su vam skrenule i neke, rekli bismo, pomalo banalne vijesti koje i sami od nevjerice nismo mogli a da ih s vama ne podijelimo. Pa krenimo redom...
10. MJESTO
Na začelju, premda ne zaostaje puno po klikovima za tekstovima na sedmom, osmom ili devetom mjestu, autorski je članak iz našeg serijala Zagrebački gablec. Tekst pod naslovom: "Lokacija vas neće oduševiti, ali bilo da za gablec želite pečenje ili jelo na žlicu, iz ovog zagrebačkog restorana nećete izaći nezadovoljni" donosi vam dobru, iako ne baš jeftinu, preporuku gdje dobro pojesti toplo domaće jelo u Zagrebu. O njoj više možete doznati OVDJE, dok više mjesta na kojima smo dobro gablali u godini na izmaku, potražite i ovdje.
9. MJESTO
I svjetska gastro scena imala je par hitova. Nakon što smo naviknuli da u mnogim restoranima kućni ljubimci nisu dobrodošli, nastavilo se s tim da neki restorani isto pravilo uvode i za djecu, a onda je osvanulo i ovo: "Restoran o kojem priča cijeli svijet: ‘Ne poslužujemo muškarce mlađe od 35 i žene mlađe od 30 godina".
Riječ je o restoranu koji se nalazi preko Oceana, a zanimljivo je dodati kako se njihovi gosti na tu odluku nisu pretjerano žalili. Zašto je do toga došlo, možete čitati OVDJE.
8. MJESTO
Da ne ispadne da se samo bavimo domaćom scenom, nekad "oko bacimo" i na naše susjedstvo. No, ako ste mislili da je kod susjeda "trava zelenija", bolje pogledajte... Naime, povod za tekst pod naslovom: "Restoran u susjedstvu ovim je jelom dotakao dno! Ili možda vrh top-liste nadrealista", nas nije nasmijao. Pokazao je samo da možeš imati najskuplje i najbolje namirnice, ali svejedno ti je to ako ih ne znaš cijeniti i pripremiti. O poznatom sarajevskom restoranu koji se nije proslavio svojom ovoljetnom ponudom, čitajte OVDJE.
7. MJESTO
Da nas pitate, ova bi klet bila pri vrhu ljestvice naših preporuka u gradu Zagrebu, ali i šire, jer je njeguje jednostavnu i tradicionalnu kuhinju uz primjenu domaćih i sezonskih namirnica! Otkrili smo je, dakle, lani (neki među nama i puno prije), iskustvo smo ponovili i nedavno te bez ikakve sumnje možemo ponoviti tvrdnju: "U malom, skrivenom lokalu u centru Zagreba rade najbolju pohanu piletinu u gradu"!. Ali i krvavice i salenjake, da ispravimo nepravdu. Više o šarmantnoj kleti koja ima svega tri stola, čitajte OVDJE.
6. MJESTO
"Lokal s jako dugom tradicijom danas je više vidikovac nego restoran jer, bez ikakve zamjerke, danas može prodavati jedino - pogled na grad!", jedna je od istaknutih ovogodišnjih recenzija koja vam je privukla najviše pažnje. Rekli bismo i nažalost, jer smo ove godine obišli doista puno restorana diljem Hrvatske, doživjeli neka vrlo doba iskustva, probali fantastična jela...., no ljudski je valjda da negativne vijesti (i opreme, pa je dio krivice i na nama) donose i veći broj pregleda. Ipak, nismo pretjerali, ali se nadamo da smo ovim kritičkim osvrtom možda i potaknuli neke promjene u spomenutom restoranu o kojem možete čitati OVDJE.
Ovogodišnje pobjednike projekta Dobri restorani, priče o njima, kao i recenzije restorana koje smo obišli, pronađite ovdje.
5. MJESTO
Na peto mjesto ove liste "zasjeo" je naš osvrt iz serijala Kvartovska pizza: "Nisu razvikani, a pizze su im odlične! U ovoj zagrebačkoj pizzeriji jeli smo jednu od najboljih pizza u gradu". Tekst u kojem vam opisujemo kave sve pizze možete očekivati na ovom mjestu, i nas je naveo na zaključak kako uz vrhunske sastojke, sezonske pizze i solidne cijene, ova pizzeria zaslužuje pažnju i izvan svog kvarta! O kojoj je pizzeriji riječ doznajte OVDJE, a više dobrih ovogodišnjih preporuka potražite i na ovoj poveznici.
4. MJESTO
Jedna od ne baš lijepih vijesti ove godine bila je "Zatvara se popularna zagrebačka slastičarnica u centru, nudili su najbolje pite u gradu". Očekivano, privukla je i vas, jer je slastičarnica Elvire Petak vrlo brzo nakon otvorenja postala provjerena adresa za sve ljubitelje bogato nadjevenih slatkih, ali i slanih pita. Više o tome čitajte OVDJE.
3. MJESTO
Na jedno od najčešćih pitanja mnogih bonkulovića probali smo odgovoriti u tekstu pod naslovom: "Top 20: Gdje u centru Zagreba jesti ukusno i kvalitetno, a ne potrošiti previše novca". U njemu smo vam, kako i naslov govori, donijeli dvostruko više preporuke nego inače, a neke od njih još uvijek vrijede, pa ih možete škicnuti OVDJE. Neka vam posluže kao šalabahter za neko od idućih izlazaka.
2. MJESTO
Na drugo mjesto probio se članak koji je mnoge već čitanjem naslova razveselio, iako je rezultat - ako se ciljalo na ovogodišnji izbor - izostao. Tekst pod naslovom: "Poznati hrvatski restoran vraća Michelinovu zvjezdicu: ‘Donijela nam je samo probleme i otjerala stare goste‘" govori o tome kako su iz Drage di Lovrana poželjeli vratiti se na početne postavke i privući izletnike u Park prirode Učka te ponovno doći do Michelin Guidea. Kakva je zapravo istina o Michelinu i Dragi di Lovrana te kakve planove ima vlasnik, možete čitati OVDJE.
1. MJESTO
Na prvo mjesto ove naše top liste zasjeo je, kako smo spomenuli, članak pod naslovom: "Testirali smo 14 maslinovih ulja robnih marki, rezultat je porazan, preporučili bismo ih samo tri".
Naš Doktor za ulje s polica velikih trgovačkih lanaca odabrao je isključivo maslinova ulja koja nose njihovu robnu marku te ih podvrgnuo kemijskoj i senzorskoj analizi. Zaključio je kako neka od ulja uopće ne opravdavaju deklariranu kvalitetu! Taj članak možete pročitati OVDJE, a više vrlo korisnih članaka o maslinovim uljima našeg Tomislava Filipovića File, pronađite i na ovoj poveznici.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....