LJETO U HRVATSKOJ

The Guardian objavio listu 10 mjesta za ljetni odmor bez gužve u Hrvatskoj te preporuke restorana

 Tonci Plazibat/Cropix
Navedene lokacije opisuju kao idealna mjesta za bijeg u doba nakon lockdowna

Britanski The Guardian ovih je dana izbacio listu mjesta u Hrvatskoj koja su, kako su poručili čitateljima, odlična ideja kada je u pitanju odabir ljetovanja. Kako pišu, na pobrojanih 10 lokacija posjetitelji neće zateći preveliku gužvu, a u isto vrijeme će uživati u blagodatima zemlje. Opisuju ih i kao mjesta na kojima užurbanost ne postoji, na kojima turisti mogu osjetiti što je to prava dalmatinska fjaka i ona na kojima se odlazi po svoju dozu mira i uživanja u ljepotama Hrvatske.

Na listi su se tako našli Zlarin koji je, kako navode, sjajno mjesto za istraživanje, a kao adresu na kojoj ćete pojesti zasitne porcije ribe s gradela i jela s morskim plodovima navode konobu Alduru. Popisu dodaju i konobu Prsliku u kojoj, piše novinarka Mary Novakovich, možete uživati u mediteranskoj hrani kao što su škampi i hobotnica.

image
Stiperadosevic//


Na svojoj listi Novakovich spominje i Primošten u kojem pak preporučuje obilazak vinograda i vinarija, posebno ističe vinariju Prgin, a od hrane preporučuje Agape Kitchen & Wine, restoran koji, kako kaže, nudi sjajnu pašticadu s njokima. Također, autorica teksta preporučuje i uživanje na terasi s pogledom na more u konobi Toni.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix/


Na Guardianovom popisu lokacija koje se u Hrvatskoj ovog ljeta moraju posjetiti našla se i Fažana u kojoj, osim izleta na Brijune, preporučuju uživanje u mesnim i ribljim specijalitetima u Konobi Batana, a obavezan je i posjet konobi Beccaccia gdje će goste, kako pišu, dočekati sjajna mesna jela i nezaobilazna peka.

image
Goran Sebelic/Cropix/Cropix


Na Dugom otoku preporučuju posjet konobi Lanterna i uživanje u specijalitetima kao što su lignje i hobotnica, a dodaju i kako se u konobi Trapula ne smije propustiti rižoto sa sipom i salata od hobotnice. U tekstu autorice Mary Novakovich spominje se i Murter u kojem posebno preporučuje restoran Fine Food Murter za ljubitelje izdašnih porcija liganja, odrezaka i tjestenine s tartufima, dok je, kako piše, Reflektor dobar odabir restorana na plaži koji nudi cjenovno pristupačna riblja i mesna jela.

image
Fine Food Murter Facebook/


Nadalje, autorica spominje i konobu Bukaletu na Cresu kao mjesto sa sjajnom janjetinom te konobu Bonifačić za ona nešto šarenija društva, u kojima se nalaze ljubitelji janjetine, ali i oni koji odmor ne mogu zamisliti bez ribljih jela. Spominje i Pelješac te Mali Ston pa tako ljubiteljima kamenica preporučuje odlazak u restoran Bota Šare, a kao mjesto s pogledom iz snova i odličnom pekom navodi Agroturizam Kapor. Napominje i kako je rezervacija dan unaprijed prilično dobra ideja.

image
Restoran Bota Šare Mali Ston Facebook/


Autorica u Ninu preporučuje odlazak u restoran Providenca te, onim najvećim ljubiteljima domaće tjestenine, restoran Sokol, dok onima koji se nađu u Lovranu, savjetuje odlazak u restoran Lovranska Vrata. Tamo se, kako kaže, na živahnoj terasi služe plate sa školjkama, a tu je i domaća tjestenina s morskim plodovima.

Na popisu se, osim morskih destinacija, našao i Kopački rit. Autorica teksta kao najbolji odabir za uživanje u ovom djelu zemlje navodi Didin Konak kao mjesto za odsjedanje, restoran Kormoran kao mjesto gdje se poslužuje dobar fiš paprikaš te Čarda kod Baranjca za jela kao što su gulaš, grilana piletina ili svinjetina te jela s riječnom ribom.

Cijeli tekst pročitajte na The Guardianu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:33