![34155057](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2024/07/01/k_34155057_640.jpg)
Znaju li možda neki trik koji im, osim što su vrhunski profesionalci i kreativci, pomaže da im svaki put baš sve bude vrhunsko? Tajna fantastičnih rezultata je iznenađujuće jednostavna, ali moćna tehnika koja se zove kuhanje sous vide (francuski izraz za “u vakuumu”).
![Beefsteak in olive oil with rosemary and lemon in vacuumed package. Sous-vide.](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/9/30/15/iStock_88815083_XXXLARGE.jpg)
Što je suos vide i zašto je ta metoda revolucionarna?
Pri kuhanju i pripremanju namirnice problem je uvijek termička obrada i temperatura zbog koje, ako je preniska, riskiramo bakterije i trovanje, a ako je previsoka naš komad, primjerice mesa, može ispasti nejestiv, spržen i suh. Sous vide metoda omogućava sigurno spremanje hrane pri niskoj temperaturi, a da se pritom sačuvaju svi okusi, boja i tekstura namirnice.
![Beefsteak in olive oil with rosemary and lemon in vacuumed package. Sous-vide.](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/9/30/15/iStock_88814985_XXXLARGE.jpg)
Hrana se sprema u posebne plastične vrećice koje se vakuumiraju a potom uranjaju u posebne vodene kupke koje održavaju temperaturu na kojoj se namirnica savšeno kuha. Iako je namirnica u vodenoj kupelji, nije u dodiru s okolinom pa je zapravo pečemo.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/4/26/12/PSEEPL18SPE000JH.jpg)
Donedavno je opcija pripreme mesa, povrća i ribe bila moguća samo ako imate posebnu aparaturu, ali sous vide tehniku možete koristiti i u svojim pećnicama. Najlakši način da svoju hranu učinite još ukusnijom je korištenjem parne pećnice.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/4/26/10/CombiSteam-02.jpg)
U sous vide vrećicu za vakumiranje dodajte sve sastojke i začine i zatvorite ju aparatu za vakumiranje. Stavite ju u pećnicu na lagano kuhanje na pari i uživajte u hrani prepunoj okusa.
Savršen odrezak
Da biste dobili savršeno pečen odrezak, njegova temperatura u sredini trebala bi biti 52,5 stupnjeva, što je najniže (i iz zdravstvenih rizika) i idealno, a sous vide tehnikom na jednostavan način možete postići “savršenstvo”.
Indukcija - brži put do ručka!
Indukcijska tehnologija sa svojstvom prepoznavanja posude zagrijava samo zonu neposredno ispod dna posude. Na taj način dolazi do bržeg zagrijavanja i manje potrošnje energije. Cijela površina ploče koja nije u kontaktu s posudom ostaje hladna i sigurna na dodir.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/4/26/10/FlexiBridge-01.jpg)
Zbog trenutnog odaziva, kad se posuda makne sa zone indukcijske ploče za kuhanje, ista zona prestaje s zagrijavanjem, a temperatura se vrlo brzo smanjuje.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/4/26/10/FlexiBridge-03.jpg)
Savršene su za izradu omiljenih prženih krumpirića jer će vam se ulje na takvoj ploči zagrijati za tren, postižete željenu toplinu u trenu, ali ju i vrlo lako možete kontrolirati.
Iskoristite posebnu priliku
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/4/26/12/SaltStone-01.jpg)
Kupnjom seta ploča + pećnica na poklon dobivate Electrolux Salt Block – ploču za pečenje od himalajske soli. Akcija traje od 19.03.2018. do 30.06.2018. ili do isteka zaliha.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/4/26/12/SaltStone-02_1.jpg)