''Zadanoj temi uvijek pokušavam pristupiti na neki drugi/svoj način. Temu jaja nisam vidjela kao doslovno integriranje jajeta u desert, nego sam ga odlučila vizualno dočarati s ganacheom od bijele čokolade i orange curda. Ideja je, naravno, došla sasvim slučajno dok smo se vozili iz Šibenika prema Zagrebu. Iako možda na prvi pogled desert izgleda komplicirano, doista nije i nadam se da će se čitateljima svidjeti!'' - rekla je Ivana.
PRHKO TIJESTO:
250 g maslaca
150 šećera u prahu
1 jaje
1 žumanjak
350 g brašna
60 g rižinog brašna
prstohvat soli
Maslac i šećer miksati. Dodati jaje i žumanjak. Miksati i zatim postepeno dodavati prethodno pomiješane suhe sastojke. Zamijesiti rukom i ostaviti u hladnjaku na sat vremena da se ohladi. Razvaljajte tijesto i oblikujte male tartove, a pecite ih na 170°C kojih 15 min.
GANACHE OD BIJELE ČOKOLADE:
200 g bijele čokolade
100 g vrhnja za šlag
50 g maslaca
Na laganoj vatri rastopiti navedene sastojke.
LEMON ORANGE CURD:
2 naranče
3 limuna
100 g šećera
5 žumanjaka
2 jaja
200 g maslaca
Iscijediti naranče i limun. U lonac staviti sok, maslac i šećer da zakuhaju. Zasebno izmiksati žumanjke s jajima i dodati u smjesu maslaca, soka i šećera. Kuhati na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Puniti u male kalupe i zamrznuti. Ako nemate kalupe, curd možete normalno staviti u tart.
MASCARPONE KREMA S MEDOM:
500 g mascarponea
100 g meda
250 g vrhnja za šlag
Izraditi mascarpone s medom. Odvojeno Izraditi vrhnje za šlag. Sve skupa primiješati u jednu kompaktnu kremu (paziti da se ne premiksa). Male tartove ili jedan veći puniti ganacheom od bijele čokolade, zatim curdom, te na kraju ukrasiti mascarpone kremom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....