BAŠ FORA

Tamara Obrovac skladala glazbu posebno za etikete vinskog octa koja se "skida" pomoću QR koda

 Studio Sonda Official Page/
Zapis originalnih minijatura rezultat je kušanja Tamare Obrovac, a QR kod skeniranjem vodi do zvučnog zapisa.

Na društvenim mrežama smo nabasali na jednu pomalo nevjerojatnu vijest koja u jednoj priči spaja veliku glazbenicu Tamaru Obrovac i vinski ocat. I kad smo krenuli "kopati" po toj informaciji došli do još zanimljivijih novosti. Naime, Tamara Obrovac je kušala octeve pravljene na istarskom imanju Tenuta Tre Terre nakon čega je poznata glazbenica skladala tri skladbe za pojedini ocat. Octevi imaju prepoznatljivo ime Nota, a fenomenalnu multisenzornu etiketu potpisuje studio Sonda. Dakle, svaki ocat na etiketi ima QR kod putem kojih možete doći do skladbe Tamare Obrovac i putem skladbe otkriti kako je ona doživjela kušane octeve.

Spomenuto imanje osnovano je 2019. godine, a smješteno je u maloj dolini Dragočevac, selu nadomak općine Momjan, šarmantnom istarskom kraju poznatom po vinskim podrumima i prestižnoj sorti muškat. Vlasnik Ivan Catalano prvi put susreo s balzamičnim octom iz Modene 2000. godine. Nakon proučavanja proizvoda i susreta sa stručnjacima za proizvodnju tradicionalnog modenskog balzamičnog octa, gospodin Maselli, vlasnik tvrtke Monteremellino Acetaia, uputio je i obučio Catalana u procesu ozbiljne i pravilne proizvodnje tradicionalnog octa. Iz Francuske je 2019. počeo nabavljati barrique bačve za preradu vinskog octa, kao i tipske bačve različite težine i drva za tradicionalnu proizvodnju octa.

image
Studio Sonda Official Page/

Godinu dana kasnije, 2020., zasađeno je 1500 sadnica lavande za proizvodnju eteričnog ulja za izradu sredstava za čišćenje s octom. Naime, ocat se oduvijek koristio za čišćenje zbog svojih antibakterijskih svojstava, metoda koja se prenosila s baka diljem svijeta na nove generacije. Tvrtka TRE TERRE proizvodi kompletan asortiman proizvoda za dezinfekciju okoliša i pranje ruku kao i vrećice protiv grinja s lavandom.

Tri godine nakon pokretanja posla, 2022. godine, pojavila su se prva tri octa proizvedena na imanju Tenuta Tre Terre: jaki vinski ocat od crnog vina, jabučni ocat i 3 godine odležani ocat iz mošta.

Octevi nastaju polaganom preradom u barrique bačvama najmanje 4 mjeseca, a za to vrijeme vino otpušta alkohol i pretvara se u ocat, poprima aromu drva i karakterističnu notu octenog podruma Dragočevac. Filtrati dobiveni dodatkom destilirane vode za hranu ispod stupnja alkohola i 6 stupnjeva kiselosti kako propisuju europski zakoni nose naziv Vinski ocat.

Poznati i renomirani ocat Modena koristi lambrusco i pignoletto autohtonog grožđa Emilia Romagna, dok se u Istri koriste tipični istarski muškat-merlot-malvazija i teran. Mošt kuhan na 90 stupnjeva, ohlađen, filtriran i stavljen u drvene bačve različitih veličina i vrsta drva: trešnja, hrast, orah, bukva, slavonka, s vremenom dobiva i aromu i konzistenciju. S jednim dekantiranjem godišnje, proizvod mijenja bačvu. S vremenom se prirodno zgušnjava (bez dodavanja karamele za razliku od netradicionalnog balzamičnog octa iz Modene). Nakon 3-4-5-6 dekantiranja (i tako dalje) mošt je spreman dati notu okusa važnim jelima kao što su meso, juhe i sirevi.

image
Studio Sonda Official Page/

Nota je prva istarska kolekcija vinskog octa, inspirirana autohtonom gastronomijom i skladana po načelima fascinantne istarske baštine – sve kako bi osjetila korisnika mogla zaplesati u harmoniji glazbe i okusa. Napravljena je od autohtonih istarskih sorti grožđa. Samo ime, Nota, inspirirano je činjenicom da ocat daje završnu notu jelu. Ovisno o jačini, Nota ocat na tržištu se nudi kroz tri okusa: leggero, andante i forte. Kako bi korisnicima i prije samog kušanja dočarali jačinu i karakter okusa karakterističnih za istarsko podneblje, etiketu su kreirali uz pomoć poznate glazbenice Tamare Obrovac koja je čitav život posvetila očuvanju istarske tradicije putem glazbe te skladala glazbu posebno za ove etikete. Tamara je jedna od najznačajnijih i najsvestranijih ličnosti hrvatske glazbene scene. Njezin etnički nadahnut suvremeni mediteranski jazz pod utjecajem je posebne glazbene i dijalektalne tradicije Istre. Dobitnica je mnogih nacionalnih i svjetskih nagrada, uključujući nominaciju za BBC Radio World music Awards.

Koliko nam je poznato, octevi se mogu kupiti u njihovom shopu u Novigradu, a njihove kontakte potražite na službenoj stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 10:35