Kakav preokret

Svjetsko prvenstvo sommeliera: Jug nije prošao, ali Rijeka ima favorita u pariškom finalu

 Christophe Archambault/Afp
Hrvatski prvak nije se plasirao u veliku završnicu, ali jest sommelier koji priznaje kako njegove karijere ne bi bilo bez Rijeke

Ivan Jug, ponajbolji hrvatski sommelier svih vremena i aktualni prvak Hrvatske, nažalost se nije uspio plasirati u samu završnicu Svjetskog sommelierskog prvenstva koje se održava svake četiri godine.

Kako piše Novi list, na kvalifikacijskom natjecanju nije uspio ući među 17 najboljih koji će o novom svjetskom prvaku odlučivati ove nedjelje, 12. veljače u Parizu.

image

Ivan Jug imao je oštru konkurenciju

Marko Miscevic/Cropix

Moglo se čuti u tim krugovima kako je ovogodišnja konkurencija bila brutalna i da su odlučivale nijanse. No, razloga za nadanje i navijanje još uvijek ima grad Rijeka, iako ne izravno. Naime, u završnicu ASI Best Sommelier of World 2023 plasirao se sommelier Suvad Zlatić.

Kako je i sam Zlatić znao istaknuti, bez Rijeke teško da bi bilo bilo kakve njegove karijere. On je naime kao dječak ratne 1992. godine iz Bosne stigao u Rijeku bez ičega. Upisao je školu na Zametu, a životni put nastavio u Austriji gdje i danas živi i čiju će zemlju predstavljati.

image

Suvad Zlatić predstavljat će Austriju

Privatna Arhiva

Suvad ili Suwi, kako je svoje ime prilagodio internacionalnom tržištu, aktualni je prvak Austrije, ali i sudioniku Wine EnoGastro VIP evenata.

Inače, u velikom finalu je 17 zvučnih imena: Valeria Gamper - Argentina, Suvad Zlatić - Austrija, Tom Ieven - Belgija, Sotiris Neofytidis - Cipar, Nina Jensen - Danska, Pascaline Lepeltier - Francuska, Reeze Choi - Hong Kong, Manuel Schembri - Island, Wataru Iwata - Japan, Raimonds Tomsons - Latvia, Chuan Ann Tan - Malezija, Francesco Marzola - Norveška, Andrea Martinisi – Novi Zeland, Jo Wessels - Južnoafrička Republika, Reza Nahaboo - Švicarska, Kai-Wen Lu - Tajvan te Mark Guillaudeau - SAD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:06