"Sir ne voli vodu, ali voli vino!"

Svjetski priznati guru za sireve posjetio je Zagreb! Ova tri sira preporučuje, a evo i kako ih kombinirati

Xavier Thuret održao je masterclass za chefove najboljih hrvatskih restorana u Boogie Labu u Zagrebu

"Poput Obelixa koji je pao u kotao s čarobnim napitkom, ja se osjećam kao da sam pao u čarobni lonac, ali sa mlijekom. Nakon trideset godina iskustva u svijetu sira, prošao sam sve: od proizvodnje na obiteljskoj farmi, sezonskog posla u lokalnoj tvornici gdje me zatekao Lactalis kad je kupio tvornicu i otvorio mi mogućnost razvoja kroz sve sfere sirarstva - od proizvodnje preko upravljanja, prodaje, opskrbe prodavaonica i restorana poznatih chefova, kratkog perioda u marketingu, pa sve do stvaranja specijalne pozicije Ambasadora za sir kako bi prenosio znanja o povijesti i kulturi sira diljem svijeta. Zahvaljujući Lactalisu, do sada sam obišao 43 zemlje. Moja misija je kreirati zadovoljstvo, prenositi znanje, prihvaćati izazove i istraživati trendove. Kako sa Hrvatskim timom surađujem već dugi niz godina, rado sam se odazvao pozivu za President Masterclass u Hrvatskoj", izjavio je na održanom masterclassu Xavier Thuret, guru za sireve, koji je još 2007. stekao titulu ‘Meilleur Ouvrier de France‘ (najbolji obrtnik u Francuskoj).

Zanimljivo je dodati, u sto godina koliko postoji ovo natjecanje, priznanje MOF je osvojilo samo 26 sirara.

Dio masterclassa Xavier Thuret posvetio je prezentaciji tri različita sira, a svaki od njih uzvanici su kušali najprije u izvornom okusu, potom uz vino, jer kako Xavier kaže: "Sir ne voli vodu, ali voli vino", a zatim i u malim zalogajima koji su na pet vrsta kruha iz ponude Boogie Laba kombinirani s različitim namirnicama.

image
Goran Jakus/
image
Goran Jakus/

SIREVI KOJI SU NAM SE SVIDJELI

Najprije je predstavljen chevre, lagani svježi kozji sir, a serviran je u tri verzije: na brioche tostu s confitom cherry rajčice i bosiljkom, na pečenoj bundevi s ukiseljenim lukom i orasima, te na focacci s mariniranom paprikom, kaparama i peršinom.

Uz nježni chevre poslužen je pjenušac Royal Hill Extra Brut u čijem okusu dominira svježina arome kruške i breskve, uz izraženi citrusni završetak.

Ove kombinacije sireva s drugim namirnicama i vinima zapravo su odlična smjernica i kako se poslužiti mogu kod kuće. Primjerice, kombinacija pečene slatkaste bundeve, blago slanog chevre sira i tostiranih oraha prilično je jednostavna za pripremu, a vjerujemo, svidjet će se svima za stolom.

image
Goran Jakus/

Drugi sir, Comte le Montarlier, podrijetlom iz zapadnog dijela francuskih Alpa, napravljen je od svježeg nepasteriziranog mlijeka, a u podrumima sazrijeva šest mjeseci. Poslužen je na kroštuli od krekera s chutneyem od jabuke i vlascem, potom na briocheu s parfeom od piletine i ukiseljenim krastavcima, te na baguette kruhu s džemom od šljiva i pršutom.

Za te kombinacije odabrana je Malvazija istarska 2023 iz vinarije obitelji Damjanić iz Žminja. Vino jake mineralnosti, s blagim voćnim notama i herbalnim mirisima graška i šparoga pokazalo se kao dobitna kombinacija uz poslužene zalogaje.

image
Goran Jakus/

Kada je predstavljao Societe Roquefort, meki ovčji sir s plemenitom plijesni, koji sazrijeva u prirodnim vapnenačkim špiljama, Xavier Thuret uzvanicima na masterclassu otkrio je tajnu: umjesto da ga se reže nožem, treba se ostrugati žlicom. Tako se njegova specifičnost, odnosno bijeli i plavi dio, sljubljuju, a njegova meka tekstura, izražena aroma i slanost najbolje dolaze do izražaja.

image
Goran Jakus/

Chef Ivan Zlodre poslužio ga je na dva načina, u lisnatom tijestu punjenom kompotom od kruške, Roquefortom, orasima i acetom balsamicom, te na krekerima od raženog kruha, pastom od dunje, sirom i tostiranim lješnjacima. Svježe poluslatko vino Muškat Žuti Štampar 2022, sa slatkim i obilnim cvjetnim notama pomiješane s intenzivnim mirisom muškatnog grožđa iz vinograda Sveti Urban u Međimurju, odlično su se slagale s legendarnim francuskim sirom.

Kao posebnu poslasticu, gosti su za kraj imali jedinstvenu priliku kušati ekskluzivno izdanje Societe Roquefort Caves Baragnaudes, najprestižnijeg Roqueforta, koji se proizvodi u izuzetno limitiranim količinama.

image
Goran Jakus/

Xavier Thuret nije krio zadovoljstvo kako su sirevi iz njegove domovine prezentirani u izvedbi Boogie Laba: "Za mene je ovo bilo iznimno ugodno iznenađenje jer je chef povezao kulturu kruha sa kulturom sira i vina, a pritom je različite teksture spojio na način da je sačuvao izvorni okus sira. Kruh je najbolji partner siru i vinu, a sve ih povezuje fermentacija. Stoga je ravnoteža - ničega previše - za mene pravo umijeće. Ljepota je u jednostavnosti."

A KOJI SIR VOLI GURU ZA SIREVE?

Od francuskog stručnjaka za sireve hrvatski chefovi saznali su da mu je najdraži sir Brie. Otkrio je i kako osmisliti idealan pladanj za posluživanje gostima, te kako rez nožem utječe na okus sira.

Inače, Xavier Thuret u Zagreb je stigao na poziv Dukata, čiji je brand President vodeća robna marka sira u Europi i Hrvatskoj. Na dodjeli godišnjih trofeja međunarodnog gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia održanoj u travnju, upravo je President nagradio Velike chefove sutrašnjice, a nagrada im je bila jedinstveni doživljaj: posjet Lactalisovim špiljama Societe Roquefort, gdje sazrijeva jedan od najpoznatijih francuskih sireva Roquefort, dok je Societe Roquefort najpoznatija marka sira Roquefort u svijetu. Potaknuti ovim nesvakidašnjim iskustvom, poželjeli su djelić te priče prenijeti i u Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:07