ZA POČETNIKE I ENTUZIJASTE

Svi kućni slastičari žele novu kuharicu Matejke Buče: ‘Recept za biskvit testirala sam barem 10 puta‘

Svoju treću kuharicu posvetila je isključivo pripremi slastica, kaže kako je stvorena da bude zapackana brašnom i maslacem...

Svoju publiku osvojila je jednostavnim, svakodnevnim receptima koje je najprije objavljivala na blogu Like Chocolate, jednom od prvih zbilja uspješnih, potom na društvenim mrežama, a onda je napisala i dvije kuharice. Mnoge kućne kuhare upravo je idejama za ručak ili večeru, grickalice i jednostavne deserte inspirirala i natjerala da u ruke napokon uzmu kuhaču i sve ono sa sjajnog papira i lijepih fotografija ožive i u vlastitoj kuhinji, a potom se javila nova ideja - kuharica posvećena onome što mnogima pada najteže - pripremi slastica. Matejka Buča upravo ovih dana u završnim je pripremama za konačno lansiranje svoje nove kuharice "Slastice za svaki dan". Znajući da je u velikim i važnim poslovima, tek nakratko smo je uhvatili kako bismo saznali najvažnije detalje.

image
Matejka Buča

"Pa Matejka, kakav je osjećaj kada se okreneš iza sebe i shvatiš da si uspjela samostalno napisati čak tri kuharice?", bilo je prvo što smo je pitali.

"Kad to vidim ovako napisano, tri kuharice, zaista mi zvuči kao veliki pothvat - nešto o čemu zaista nisam mogla niti sanjati, niti sam zapravo imala takvu aspiraciju. No nakon što je izašla moja prva knjiga, ona koju sam sanjala dobrih 5-6 godina, shvatila sam da je taj proces pisanja i stvaranja kuharica ono što najviše volim raditi ako pričamo o poslu. To je ono u čemu se osjećam najviše svoja, jer sam slobodna stvoriti što god želim, onako kako to želim i u vremenskom okviru koji sama odredim. Ta kreativna sloboda je vrlo inspirativna za mene. Ali da, jesam, ponosna sam, kako ne bih bila. Bit ću još više ako i ova treća knjiga naiđe na pozitivne dojmove mojih čitatelja, kao što je slučaj s prve dvije. Imam veliku tremu", priznala nam je.

image
Matejka Buča/Like Chocolate

Dodala je da, kako stari, tako zapravo sve više postaje tip za slano, a ne slatko, no slastice su, dodaje, njezina prva ljubav. S njima je sve krenulo prije više od 10 godina, kada je pokrenula blog u želji da se odmakne od posla i stresa koji je nosio sa sobom. Pečenje slastica tada je bilo nešto što ju je opuštalo, veselilo i inspiriralo. Tako je i danas, i upravo je to bio povod da još jednom u korice upakira zbirku omiljenih recepata.

"I danas uvijek u glavi i mobitelu imam 101 ideju za nešto slatko i često, unatoč tome što kuham svaki dan na poslu, ako je neka napeta situacija i treba mi odmak, navečer kod kuće uronim ruke u brašno i nešto umijesim. Osim toga, mislim da me nekako ljudi najviše i prepoznaju po slatkim receptima, pa mi se stoga činilo da je došlo vrijeme za slatku kuharicu."

image
Matejka Buča/Like Chocolate

Ono što je sanjala, kaže, sada je napokon i ostvarila. Stvorila je pravi mali slastičarski priručnik na više od 200 stranica i 80 recepata podijeljenih u sedam kategorija. Sladoledi, kreme, keksi, peciva i 12 recepata za torte samo su dio onoga što donosi u svojoj "Slastice za svaki dan".

"Proces nastanka ove kuharice mi je bio logistički najizazovniji jer je puno lakše u jednom danu snimiti doručak, ručak i desert nego tri deserta - zato je sve skupa duže i trajalo. No ideja mi nije nedostajalo. Zaista sam puno naučila u tom procesu, prošla sam puno literature, puno testirala i isprobavala te puno griješila, korigirala i isprobavala ispočetka. Uvijek kažem da nisam niti educirana za slastičarku, niti imam iskustvo rada u profesionalnim kuhinjama. Stoga, sigurno radim greške i prečace koji možda nisu ‘dozvoljeni‘, no moji su recepti prilagođeni za pripremu kod kuće, pripremljeni s dostupnim namirnicama i dobro objašnjeni tako da s njima nemaju problema čak niti oni koji nemaju mnogo iskustva s kolačima. Mislim da je to veliki dio razloga zašto su moji čitatelji već 10 godina sa mnom", rekla nam je Matejka.

Kuharica sadrži više od 80 recepata za slastice, većinom su u pitanju novi recepti. Podijeljeni su u sedam kategorija: osnovni recepti, brzo i lako, keksi, s voćem, s čokoladom, tijesta (dizano, lisnato, kuhano, vučeno) i torte.

U svakoj kategoriji nalaze se savjeti, a sama knjiga sadrži i opširan vodič kroz namirnice i opremu te vodič u kojem je detaljno pojašnjeno kako iskoristiti ostatke i kako čuvati slastice.

Osim recepata, u Matejkinoj kuharici nalaze se i dobri savjeti, osnovni recepti za tijesta i kreme koji, kaže, kasnije mogu poslužiti kao kockice u slagalici kod osmišljavanja vlastitih recepata, a sadrži i cijelu jednu "Brzo i lako" kategoriju namijenjenu onima koji nisu odveć vješti u kuhinji.

"Radi se o receptima za čiju pripremu nije potrebno veliko znanje i puno namirnica, a koji svejedno ostavljaju odličan dojam, poput jednostavnog kolača s maslinovim uljem i balzamičnim jagodama, kocki s limunom i makom ili zlevanke s pekmezom. Knjiga je zapravo namijenjena svima koji vole ili žele zavoljeti pripremati slastice kod kuće za sebe i svoje bližnje. Mislim da su kuharice divan izvor inspiracije i za one iskusnije u kuhinji, ali isto tako odlično sredstvo za učenje onima koji su tek na počecima - ja ih često kupujem samo kako bih ih prelistala nekoliko puta godišnje kada mi nedostaje ideja. No ipak, moja je želja i nada da će ova kuharica, kao i moje prve dvije, biti često u upotrebi - zamackana i zapackana od maslaca i brašna", rekla nam je Matejka.

image
Matejka Buča/Like Chocolate

Da je u pisanje ove kuharice uložila zbilja puno truda dokaz je i činjenica da je recept za običan biskvit za torte testirala 10-ak puta. Htjela je, objasnila nam je, napraviti recept koji će se uz izmjenu samo jednog ili dva sastojka moći pripremiti u pet, šest ili sedam varijanti, a i dalje ostati sočan i mekan. Oko testiranja recepata pomogli su joj i njezini čitatelji, i to njih čak 120.

"Kao i prije izlaska svake moje knjige, svatko od njih dobrovoljno je testirao po 1-2 recepta te mi javio svoje dojmove - tako su recepte isprobali ljudi različitih razina iskustva i sposobnosti u pripremi slastica što je svakako pomoglo da knjiga bude kvalitetnija. Neizmjerno sam zahvalna svima koji su se javili, a bilo je zaista mnogo zainteresiranih - ali isto tako i mojoj dragoj kolegici Ana-Mariji Bujić od koje je ta ideja za testiranje od strane čitatelja prvotno potekla."

MATEJKIN RECEPT ZA TART OD LIMUNA I RICOTTE

image
Matejka Buča/Like Chocolate

Kada smo obavili ovaj formalniji dio razgovora, Matejku smo ispitali i nekoliko brzopoteznih pitanja kroz koja nam je potom otkrila detalje o sebi koje njezini pratitelji do sada možda nisu znali. Primjerice, sama voli jednostavne kolače i uvijek će najprije odabrati sočni biskvit kolač od naranče nego slastice s četiri različita inserta, a među favorite iz kuharice ubraja cruffin s kremom od pistacija i XL kekse s pekmezom i bademima. Keksi su za nju, kaže, savršen desert.

Otkrila nam je i kako je naslovnicu za ovu kuharicu izabrala iznenađujuće brzo te kako se fokusirala na minimalističke fotografije, krupne kadrove i što manje rekvizita.

"Taj dan kad sam odabrala naslovnicu bio je baš značajan za moje samopouzdanje i vjeru da će knjiga na kraju ispasti onako kako želim. Što ne znači da ta vjera nije kasnije bila nekoliko puta poljuljana", uz osmijeh nam je komentirala.

"Najdraža fotografija mi je ona sa zadnje korice, taj pink moment, pravilni oblici i tekstura su mi baš nekako efektni i to mi je jedna od najdražih fotki koju sam ikada snimila. Radi se o malinastim pjenastim bombonima koji se poslužuju s vrućom čokoladom. Nisam se posebno mučila s fotkanjem jer sam išla na minimalni styling i što manji broj rekvizita, htjela sam čiste fotke, krupne kadrove i fokus na hranu i svjetlo. Pomoglo je to što sam snimala u proljeće i ljeto pa sam imala lijepo prirodno svjetlo u studiju."

image
Matejka Buča/Like Chocolate

Na kraju, rekla nam je i kako će se i ova, kao i prethodne dvije kuharice, moći kupiti na njezinom web shopu i u 20-ak knjižara diljem Hrvatske te kako je sada, kada "Slastice za svaki dan" napokon završe na policama, spremna uzeti pauzu od stvaranja kuharica.

"To je dosta kompleksan i zahtjevan proces, pogotovo kad više-manje sve radiš sam - od njezina stvaranja do prodaje, promocije i distribucije. Uz to, naravno, svakodnevno radim u svojoj Koohinji na stvaranju sadržaja za klijente te održavam svoj blog i društvene mreže tako da trenutno nema prostora za neki novi, veliki projekt. Ipak, ja se nadam da će ih biti još, imam ideju u kojem smjeru nastaviti. No prvo čekamo reakcije na ‘Slastice‘", zaključila je Matejka.

Sve detalje o kuharici možete pronaći na Matejkinom Instagram profilu Like Chocolate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2024 11:16