THE BEST CHEF

Sve što trebate znati o najvažnijoj dodjeli nagrada za chefove i tko su najbolji na svijetu

Ekskluzivno iz Madrida sa svjetskog izbora najboljih chefova današnjice

Pred nama je dugački crveni tepih, posvuda su zaštitari u crnim odijelima s malim slušalicama i sve je spremno za dodjelu nagrada najboljim chefovima na svijetu - The Best Chef u Madridu. Svečanost se odvija u prelijepoj kristalnoj dvorani Palacio de Cibeles, jednoj od najpoznatijih znamenitosti grada, pred kojom se nalazi istoimena fontana. Ako ste ljubitelj nogometnog kluba Real Madrid, vrlo vjerojatno vam je ovo mjesto poznato po fantastičnim proslavama navijača nakon dobivenih utakmica koje se upravo ovdje održavaju.

image
Edward Trzeciakiewicz/

Nekoliko sati prije samog početka dodjele na mail je svim uzvanicima stigla nova virtualna ulaznica iz sigurnosnih razloga koju pokazujete na ulazu, zatim odlažete sve svoje stvari u kutije i prolazite kontrolu kao na aerodromu. Oni koji su stigli samo sa svečanim torbicama, večernjim haljinama i smokinzima nisu napravili red od desetak metara poput nas novinara, koji smo vukli laptope, notese, fotoaparate, punjače i slično. Ipak, nitko se ne uzrujava, ljudi se upoznaju dok čekaju u redu. Mi smo pak čekali na ulaz do Franca Pepea, pizza majstora i zvijezde nove sezone Netflixovog serijala "Chef´s table" koji je sat vremena kasnije dobio nagradu za najboljeg pizza chefa na svijetu. Tog jutra trebali smo imati zajednički intervju, ali pola sata prije početka Franco je otkazao, što je bila jedna od uvodnih rečenica pri upoznavanju nakon što nam je pomogao s nošenjem laptopa i zaključio da smo novinari. "Hoćeš iskreno? Jučer smo bili u DiverXO-u. Taj čovjek nije normalan. Uglavnom, odužilo se, iskustvo je bilo nadrealno, a devet ujutro nam je prebrzo došlo. Užasno mi je žao i obećavam da ćemo odraditi intervju, ali nisam se dobro osjećao!", govori Franco pa se uz osmjeh pozdravljamo i obećavamo si piće nakon što gungula završi.

image

Franco Pepe i Vana Babić, novinarka Dobre hrane

Privatna Arhiva/

Provlačimo se ispod sigurnosne trake i pridružujemo kolegama novinarima i fotografima iz cijelog svijeta koji čekaju dolazak najvećih faca iz svijeta gastronomije. Massimo Bottura slijedi nas u preskakanju sigurnosne trake, svi fotografi se okreću za njim, organizatori ga vraćaju, a on odgovara kako je samo htio zagrliti starog prijatelja. Vraća se na crveni tepih i protokol se nastavlja.

image

Dabiz Munoz

Privatna Arhiva/

Čekali smo još kojih pola sata ne bismo li fotografirali hrvatskog chefa Hrvoja Kroflina, koji je bio među novim kandidatima za izbor najboljeg chefa na svijetu, a u Madrid je stigao sa suprugom Ivanom Marasović Kroflin.

image

Hrvoje Kroflin i supruga Ivana Marasović Kroflin

Privatna Arhiva/

Atmosfera je uzavrela, iznad nas je stakleni svod, dvorana od gotovo 3000 metara kvadratnih sad je već dobro popunjena, svira glazba, a mnogo svjetlosnih lasera paraju napetost utrke tko će biti najbolji chef na svijetu. U jednom trenu stojimo usred dvorane samo upijajući atmosferu kad nas jedan od konobara povuče za ruku i zamoli da ga fotografiramo s Andonijem Luisom Adurizom, glavnim chefom Mugaritza. "Zamislite vi koja je ovo budala! To mi je najbolji prijatelj iz djetinjstva, nismo se dugo vidjeli i on mi ne kaže da danas dolazi, nego sam skoro dobio srčani udar kad sam ga vidio nakon toliko vremena!"

image

Natsuko Shoji i Anne Sophie Pic

Privatna Arhiva/

Puštamo sve iz ruku i fotografiramo stare prijatelje dok se Andoni šeretski smije zbog iznenađenja koje je priredio starom prijatelju.

Sad već tražimo nešto za osvježenje nekoliko minuta prije ceremonije. Na pultu sa šampanjcima stoji Josh Niland, genijalac koji je promijenio percepciju konzumacije ribe, i uručuje nam šampanjce pa razmjenjujemo nekoliko rečenica o predavanju koje je održao u sklopu konferencije. Pristaje na zajedničku fotografiju, a pritom se šalimo kako je obukao staru majicu s motivom prve kuharice i kako je vrijeme za novu jer na tržište plasira već treću knjigu.

"Znam, ulijenio sam se! I žena mi je rekla da moramo napraviti cijelu novu seriju s drugim motivima, ali ja joj govorim da ovo još funkcionira!"

Nazdravljamo i odlazimo do svog mjesta u gledalištu. Nervoza je golema, voditelj Carlos Latre pokušava opustiti okupljene imitirajući Julija Iglesiasa i njegove glazbene brojeve, ali svi žele samo da pročita cijelu listu od 100 chefova i da konačno otkriju tko je najbolji na svijetu.

image

Andoni Luis Aduriz, Josh Niland, Dabiz Munoz, Juan Roca

Privatna Arhiva/

Konačno nakon sat vremena iščitava ime Dabiza Muñoza, koji je drugu godinu zaredom proglašen najboljim po izboru The Best Chefa, a genijalni chef dočekan je na pozornici uz ovacije. Dabiz Muñoz, glavni chef megapopularnog restorana DiverXO u Madridu, vlasnik je i novog restorana RavioXO, uz StreetXO, koji ponovno uskoro otvara, a u kojem je godinu dana radio hrvatski kuhar Eugen Žinić, dobitnik nagrade "Andrej Barbieri" za najboljeg mladog chefa po izboru Dobrih restorana.

image

The Best Chef Award - atmosfera na pozornici nakon proglašenja s lijeva na desno su: Juan Roca, Dabiz Munoz ljubi Antonia Bachoura, fotkaju se Josh Niland, Massimo Bottura i Ana Roš

Edward Trzeciakiewicz/

Muñoz je dobio još dvije nagrade - City Award te Voted by Professionals Award. Dan prije dodjele komentirali smo s Eugenom Žinićem tko bi mogao biti najbolji chef.

"Mislim da bude tata (Dabiz Muñoz) opet najbolji na svijetu. Znaš, znal sam doma isprobavati kaj on to radi i kak‘ on to sve iskombinira. I još uvijek mi nije jasna ta njegova luda glava. Sad, dok se ne otvori StreetXO, radim s njegovim timom u DiverXO-u, ali molit ću ga da me ostavi ovdje. Iako mi je tamo bolja atmosfera, malo si plešeš, malo kuhaš, malo se razgovaraš s gostima, DiverXO je svijet za sebe. Ja sam se baš zaljubil u taj svijet zbog njega, uopće nisam mogel predvidjeti kaj bu me sve navčil!", otkrio nam je Eugen Žinić.

U nastavku ostavljamo pregled dobitnika po kategorijama.

FRANCO PEPE - PIZZA AWARD

Zvijezda nove sezone super popularnog Netflixovog serijala "Chef´s Table" dokazao je da petljanje s tradicionalnim receptima može donijeti dobre stvari, kao što su pun restoran i nagrada za najboljeg pizza chefa.

"Imao sam sve preduvjete da nastavim uhodani obiteljski biznis, ali dogodio se život i osjećao sam da moram ići svojim putem. Nešto najgore što možete napraviti u Italiji je mijenjati tradicionalne recepture. Svi su mi govorili da sam lud, ali nešto mi je govorilo da moram nastaviti!"

image

Franco Pepe - Pizza Award- nagrada za najboljeg pizza chefa

Piotr Wyszynski/

ANNE-SOPHIE PIC - DINING EXPERIENCE AWARD

Ova Francuskinja drži nekoliko restorana diljem Europe koji ukupno imaju desetak Michelinovih zvjezdica, a sad joj je uručena nagrada za najbolje fine dining iskustvo.

"Uvijek je velika odgovornost pričati pred auditorijem jer morate dobro promisliti koju poruku želite prenijeti. Svašta sam prošla, od toga da mi chefovi koji su mi podređeni govore da me ne žele poslušati jer me znaju otkad sam nosila pelene do fenomenalnih potvrda za moj rad. Ono što si iskreno želim je da i za deset godina imam dovoljno snage biti na sceni!"

image

Anne-Sophie Pic - Dining Experience Award - nagrada za najbolje fine dinig iskustvo

Piotr Wyszynski/

JOSH NILAND - INNOVATION AWARD

Genijalac koji je promijenio percepciju obrade, pripreme i konzumacije ribe pa ne čudi da je upravo Niland dobitnik nagrade za inovaciju u gastronomiji.

"Znate kako klinci lijepe postere po sobi s motivom omiljenih pjevača i glumaca? E, pa tako sam ja lijepio fotografije chefova kao što su Pierre Koffmann, Joan Roca i Dabiz Muñoz. Nevjerojatno, ali istinito, danas sjedim pokraj njih, a vama imam priliku reći koliko mi je to nevjerojatno!"

image

Josh Niland - Innovation Award - nagrada za inovacije u gastronomiji

Piotr Wyszynski/

ANTONIO BACHOUR - PASTRY AWARD

Čovjek kojem se cijeli svijet klanja zbog njegovih slastica i prepoznatljivog šarolikog stila koji mnogi koriste kao inspiraciju uvjerljivo je najbolji izbor za najboljeg slastičara.

"Kad god mogu, koristim priliku da kažem da su me volja za životom, moja majka i strast prema slastičarstvu spasile. Doslovno! Preživio sam rak, uklonili su mi hipofizu, dali su mi 10 posto šansu da ću se izvući. Stalno sam s majkom putovao na terapije i rekao sam samome sebi - želim živjeti. Slastičarstvo je jedan od razloga zašto sam danas ovdje, a ova nagrada životni podsjetnik!"

image

Pastry Award - nagrada za najboljeg pastry chefa/slastičara

Piotr Wyszynski/

ANA ROŠ - PRISTINE AWARD

Ona je majka, žena, plavuša kovrčave kose koja voli kuhati, plesati i slušati dobru glazbu, a urođeno joj je da mijenja stvari. Ana Roš pokrenula je revoluciju u Sloveniji i promijenila definiciju fine dininga u svojoj zemlji, ali i šire.

"Mislim da je netko morao ustati i dati podršku ruskim chefovima pa to mogu biti i ja. Želim na glas reći kako ruski kolege chefovi, poput primjerice Vladimira Mukhina, zaslužuju biti ovdje s nama. Jedini jezik koji ovdje može i treba biti relevantan je gastronomija, strast prema kuhanju, namirnici, gostima, malim proizvođačima."

image

Ana Roš - The Best Chef Pristine Award - nagrada za održivost

Piotr Wyszynski/

NATSUKO SHOJI - FOODART AWARD

Samozatajna Japanka koja je ukrala svu pozornost na crvenom tepihu svojom modnom kombinacijom upotpunjenom crvenim kožnim rukavicama jedva je susprezala suze od iznenađenja što je nagrađena za najprezentabilnija jela na svijetu.

"Obožavam modu i zato se ponekad usrećim pomalo pomaknutim modnim kombinacijama. Mnogi su mi znali reći da sam drska jer se tako oblačim i da je to nepotrebno jer radim u kuhinji. Moje znanje engleskog nije najbolje, srce mi toliko tuče, želim se rasplakati od sreće i nemate pojma što znači sjediti među dobitnicima ženi koja nije mogla pronaći radnike u kuhinji jer to nitko nije želio raditi!"

image

Natsuko Shoji - FoodArt Award - nagrada za najprezentabilniju hranu/tanjure

Piotr Wyszynski/

JESSICA ROSVAL - RISING STAR AWARD

Glavna chefica restorana Casa Maria Luigia u vlasništvu Massima Botture vrlo je angažirana u projektima za boljitak socijalno marginaliziranih skupina.

"Ako budemo kreativni, imamo otvorene umove i započnemo razgovor, možemo promijeniti svijet. Ozbiljno! U početku sam mislila da jedino što mogu jest kuhati u restoranu, a zapravo sam spoznala da mogu mnogo više! Nedavno smo pokrenuli i neprofitni restoran Roots (Korijenje), gdje članove marginaliziranih zajednica učimo kuhati, a kasnije im pomažemo pri zaposlenju."

image

Jessica Rosval - Rising Star Award - nagrada za mladu nadu

Piotr Wyszynski/

RICCARDO CAMANINI - NEW ENTRY AWARD

Riccardo Camanini u gastronomskim krugovima punim gasom već hvata titulu talijanskog virtuoza, a svoju prepoznatljivu tjesteninu cacio e pepe u svinjskom mijehu ne smije maknuti s jelovnika.

"Presretan sam zbog ove nagrade! Naša filozofija restorana bila je odavanje počasti kvaliteti vremena, ako vam to ima smisla. Gledamo na iskustvo objedovanja kao zaokruženu priču; svaki detalj je bitan i naša jela moraju pokazati poštovanje prema sastojcima koje koristimo i gostima koji nam dolaze."

image

Ricardo Camanini - New Entry Award

Piotr Wyszynski/

PIERRE KOFFMANN - LEGEND AWARD

Pierre Koffmann je živuća legenda gastronomske scene i mentor mnogobrojnih zvijezda poput Gordona Ramsaya, Marca Pierrea Whitea ili Jasona Athertona.

image

Pierre Koffman - Legend Award - nagrada za životno djelo

Piotr Wyszynski/

ANDONI LUIS ADURIZ - SCIENCE AWARD

Teško netko može komparirati Adurizu u znanstvenom pristupu gastronomiji osim možda Ángela Leóna. Čovjek s nekoliko eksperimentalnih kuhinja i suradnjom sa znanstvenicima jedini je logičan izbor za ovu nagradu.

"Mnogo vremena trošimo da bismo držali korak s vremenom, dosadašnjim idejama i uvijek smo u potrazi za nečim novim, pomalo neuhvatljivim, neopipljivim, a onda kroz ljudsku maštu i znanost toj ideji dajemo neku fizičku odrednicu, što je u našem slučaju jelo!"

image

Andoni Luis Aduriz - Science Award - nagrada za znanost u gastronomiji

Piotr Wyszynski/

DABIZ MUÑOZ - CITY AWARD, VOTED BY PROFESSIONALS AWARD, THE BEST CHEF AWARD 2022

Životni moto ovog kuharskog ekscentrika je "avangarda ili smrt". Ima tri restorana koji tvore njegov XO svijet. DiverXO kao najambiciozniji trenutačno je četvrti restoran na svijetu, a najnoviji RavioXO kritičari opisuju kao nadrealno iskustvo.

"Madrid je trenutačno u najboljoj formi. Kad sam otvarao DiverXO, Madrid uopće nije bio grad koji je mogao progutati takav koncept, ali s vremenom je postao senzacionalan. Mnogo putujem i ne želim ga uspoređivati s drugim gradovima i reći da se negdje jede lošije. Ovdje jedete sjajno, suludo, različito, zabavno i sretan sam da svi mi imamo takvu platformu kao odskočnu dasku za dalje!"

image
Piotr Wyszynski/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:38