![Županijska bolnica Čakovec](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2025/02/14/k_36152386_640.jpg)
Legenda kaže da se međimursko tlo često treslo tijekom 18. stoljeća i ljudi su vjerovali da se ispod samog grada nalazi pozoj (zmaj). Stanovništvom se prenosila priča kako se glava nemani nalazi točno ispod župne crkve Sv. Nikole, a rep ispod samoga grada. Jedni su također nagađali da je nastao iz žabe, drugi tvrdili da je potomak zmije, a treći su bili uvjereni da je nastao od pijetla starijeg od sedam godina.
Samo oni s beskonačnom hrabrošću i pameti mogli su se uhvatiti u koštac sa strašnim stvorenjem. Slušajući priče puka, mladi plemić Matija Čakovečki odlučio je preuzeti odgovornost i osloboditi mještane straha od neprestanih potresa. Da ne ulazimo u detalje, neustrašivi mladić uspio je svladati stvorenje i otad se tlo pod Čakovcem zatreslo samo jednom, i to 1880. godine, te se može reći kako je tim događajem legenda o pozoju ponovno oživjela.
No, Čakovcu se ponavlja povijest jer se stvorila šačica hrabrih entuzijasta koji žele grad učiniti boljim. Prije tri godine najsjeverniji u grad u Hrvatskoj bio je potpuno društveno mrtav, bez posebne vizije i scene koja bi udahnula život bogatom povijesnom naslijeđu kojim raspolažu. |
![SPECIJAL DOBRA HRANA!
Cakovec, 140418.
Zajednicka vecera Marka Palfija, Mate Jankovica i Nicka Colgana u restoranu Mundoaka.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/4/23/16/mundoaka_cakovec13-140418_1.jpg)
Gastro scena nije postojala i cijela se priča svodila na nekoliko osrednjih restorančića i pizzerija. Ipak, stvari su se počele mijenjati. Jedna od omiljenih restoranskih adresa u Zagrebu, Mundoaka, odlučila je okušati sreću i u Čakovcu pa su prije otprilike dvije i pol godine na čelu sa chefom Markom Palfijem krenuli stvarati gastronomsku priču grada.
![SPECIJAL DOBRA HRANA!
Cakovec, 140418.
Zajednicka vecera Marka Palfija, Mate Jankovica i Nicka Colgana u restoranu Mundoaka.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/4/23/16/mundoaka_cakovec2-140418.jpg)
Danas Čakovec ima nekoliko vrlo dobrih mjesta gdje možete pojesti burgere, a koncept tradicionalnog i inovativnog kuhanja Male hiže konačno je dobio i - nazovimo je - gradsku podršku te su Čakovčani time ipak dobili izbor.
Meni za 50 kuna
“U gradu djeluju male i srednje tvrtke pa smo tijekom tjedna dosta dobro popunjeni poslovnim ručkovima, a lijepo radimo petkom i vikendom”, otkrio je Palfi. Cijene ručkova i više su nego prihvatljive pa za 50 kuna imate u ponudi meni dana koji uključuje, primjerice, krem juhu od poriluka i medvjeđeg luka, s krutonima od domaćeg kvasnog kruha, svinjski kare mariniran u senfu, limunu i češnjaku, jasmin rižu, salatu i domaći kruh.
![SPECIJAL DOBRA HRANA!
Cakovec, 140418.
Zajednicka vecera Marka Palfija, Mate Jankovica i Nicka Colgana u restoranu Mundoaka.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/4/23/16/mundoaka_cakovec1-140418_1.jpg)
![SPECIJAL DOBRA HRANA!
Cakovec, 140418.
Zajednicka vecera Marka Palfija, Mate Jankovica i Nicka Colgana u restoranu Mundoaka.
Na fotografiji: Coq au bierre gel.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/4/23/16/mundoaka_cakovec14-140418_1.jpg)
“Čakovčani jako dobro reagiraju na ‘nešto drugačije’ pa se trudimo s vremena na vrijeme organizirati razne tematske večeri i time oplemeniti ponudu. Posljednja u nizu bila je zajednička večera s Matom Jankovićem i Nickom Colganom koji je bio zadužen za pivsku pratnju. Takav tip večera rasprodamo u samo par sati od objave”, dodao je Palfi. |
![SPECIJAL DOBRA HRANA!
Cakovec, 140418.
Zajednicka vecera Marka Palfija, Mate Jankovica i Nicka Colgana u restoranu Mundoaka.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/4/23/16/mundoaka_cakovec10-140418_1.jpg)
![SPECIJAL DOBRA HRANA!
Cakovec, 140418.
Zajednicka vecera Marka Palfija, Mate Jankovica i Nicka Colgana u restoranu Mundoaka.
Na fotografiji: curka Mangulice iz sume.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/4/23/16/mundoaka_cakovec19-140418_1.jpg)
Samo neka od jela su, primjerice, otkošteno dinstano pa pečeno pureće krilo, restani krumpir s maslačkom, jus od tartufa i puretine te ukiseljena rotkvica, Coq à la bière žele (žele od pijetla i piva s komadima mesa i mrkve, majonezom od bučina ulja i sjemenki, uljem fermentiranog čilija i medvjeđeg luka) i mangulica s narančom, grejpom i limetom.
“Želja nam je na ljeto raditi prave BBQ partyje, s velikim roštiljem, smokerom, dobri komadi mesa, super umaci i gušt uz dobru muziku i klopu”, najavio je Palfi.
Uz gastro priču, u Čakovcu se polako, ali sigurno razvija i barska scena. Naime, potvrđeno je kako za nešto manje od mjesec dana grad dobiva Garden Bar & Kitchen, i to u dvorcu.
“Zašto Čakovec? Poveznica nam je zapravo bila tvrtka Letina koja nam je gradila pivovaru u Zagrebu. Dobili smo mogućnost smjestiti se na jedinstvenome mjestu koje je ispunjeno kulturno-povijesnom baštinom, a sam atrij savršen je za sva glazbena događanja, od opera do live jazz svirki koje svakako mislimo organizirati”, otkrio nam je Nick Colgan, dugogodišnji glazbeni producent, pokretač Garden Festivala i jedno od glavnih lica Garden Breweryja.
Podsjetimo da je prošle godine Čakovec dobio 40 milijuna bespovratnih sredstava za obnovu Staroga grada Zrinskih koji je ujedno i kandidiran za oznaku europske kulturne baštine. “Logistički nam je također odgovaralo da dođemo ovdje jer smo samo jedan sat udaljeni od Zagreba. Vidim velik potencijal u stvaranju Čakovca kao izletničke destinacije Zagrepčana”, zaključio je Nick Colgan.
Novi život grada
Još jedna novost u gradu je otvorenje novog Castellum - business&city break hotela. Smje- šten je odmah preko puta Mundoake i u blizini autobusnog kolodvora, na gotovo 3000 kvadrata. Prve goste primili su sredinom ožujka, a službeno otvorenje upriličeno je ovaj petak. Ovaj hotel s četiri zvjezdice raspolaže s 30 smještajnih jedinica i jednim luksuznim superior suitom te multifunkcionalnim kongresnim centrom.
![SPECIJAL DOBRA HRANA!
Cakovec, 140418.
Zajednicka vecera Marka Palfija, Mate Jankovica i Nicka Colgana u restoranu Mundoaka.
Na fotografiji: Marko Palfi, Mate Jankovic i Nick Colgan.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/4/23/16/mundoaka_cakovec23-140418.jpg)
Trijumvirat Colgana, Palfija i tima hotela Castellum tvori pokretačku silu promjena u Čakovcu. Želja im je gradu udahnuti život, svaki sa svog aspekta, i time ponuditi kvalitetnu ponudu zbog koje će ljudi htjeti dolaziti. Lokalnom stanovništvu posebno gode promjene koje pozdravljaju svojim konstantnim odazivom na nove manifestacije.
![SPECIJAL DOBRA HRANA!
Cakovec, 140418.
Zajednicka vecera Marka Palfija, Mate Jankovica i Nicka Colgana u restoranu Mundoaka.
Na fotografiji: hotel Castelum u blizini Mundoake.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/4/23/16/hotel_castelum-140418_1.jpg)
Držimo palčeve da što dulje zadrže zmajsku pokretačku snagu i hrabrost u stvaranju nečega boljeg i kvalitetnijeg.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....