Legenda kaže da se međimursko tlo često treslo tijekom 18. stoljeća i ljudi su vjerovali da se ispod samog grada nalazi pozoj (zmaj). Stanovništvom se prenosila priča kako se glava nemani nalazi točno ispod župne crkve Sv. Nikole, a rep ispod samoga grada. Jedni su također nagađali da je nastao iz žabe, drugi tvrdili da je potomak zmije, a treći su bili uvjereni da je nastao od pijetla starijeg od sedam godina.
Samo oni s beskonačnom hrabrošću i pameti mogli su se uhvatiti u koštac sa strašnim stvorenjem. Slušajući priče puka, mladi plemić Matija Čakovečki odlučio je preuzeti odgovornost i osloboditi mještane straha od neprestanih potresa. Da ne ulazimo u detalje, neustrašivi mladić uspio je svladati stvorenje i otad se tlo pod Čakovcem zatreslo samo jednom, i to 1880. godine, te se može reći kako je tim događajem legenda o pozoju ponovno oživjela.
No, Čakovcu se ponavlja povijest jer se stvorila šačica hrabrih entuzijasta koji žele grad učiniti boljim. Prije tri godine najsjeverniji u grad u Hrvatskoj bio je potpuno društveno mrtav, bez posebne vizije i scene koja bi udahnula život bogatom povijesnom naslijeđu kojim raspolažu. |
Gastro scena nije postojala i cijela se priča svodila na nekoliko osrednjih restorančića i pizzerija. Ipak, stvari su se počele mijenjati. Jedna od omiljenih restoranskih adresa u Zagrebu, Mundoaka, odlučila je okušati sreću i u Čakovcu pa su prije otprilike dvije i pol godine na čelu sa chefom Markom Palfijem krenuli stvarati gastronomsku priču grada.
Danas Čakovec ima nekoliko vrlo dobrih mjesta gdje možete pojesti burgere, a koncept tradicionalnog i inovativnog kuhanja Male hiže konačno je dobio i - nazovimo je - gradsku podršku te su Čakovčani time ipak dobili izbor.
Meni za 50 kuna
“U gradu djeluju male i srednje tvrtke pa smo tijekom tjedna dosta dobro popunjeni poslovnim ručkovima, a lijepo radimo petkom i vikendom”, otkrio je Palfi. Cijene ručkova i više su nego prihvatljive pa za 50 kuna imate u ponudi meni dana koji uključuje, primjerice, krem juhu od poriluka i medvjeđeg luka, s krutonima od domaćeg kvasnog kruha, svinjski kare mariniran u senfu, limunu i češnjaku, jasmin rižu, salatu i domaći kruh.
“Čakovčani jako dobro reagiraju na ‘nešto drugačije’ pa se trudimo s vremena na vrijeme organizirati razne tematske večeri i time oplemeniti ponudu. Posljednja u nizu bila je zajednička večera s Matom Jankovićem i Nickom Colganom koji je bio zadužen za pivsku pratnju. Takav tip večera rasprodamo u samo par sati od objave”, dodao je Palfi. |
Samo neka od jela su, primjerice, otkošteno dinstano pa pečeno pureće krilo, restani krumpir s maslačkom, jus od tartufa i puretine te ukiseljena rotkvica, Coq à la bière žele (žele od pijetla i piva s komadima mesa i mrkve, majonezom od bučina ulja i sjemenki, uljem fermentiranog čilija i medvjeđeg luka) i mangulica s narančom, grejpom i limetom.
“Želja nam je na ljeto raditi prave BBQ partyje, s velikim roštiljem, smokerom, dobri komadi mesa, super umaci i gušt uz dobru muziku i klopu”, najavio je Palfi.
Uz gastro priču, u Čakovcu se polako, ali sigurno razvija i barska scena. Naime, potvrđeno je kako za nešto manje od mjesec dana grad dobiva Garden Bar & Kitchen, i to u dvorcu.
“Zašto Čakovec? Poveznica nam je zapravo bila tvrtka Letina koja nam je gradila pivovaru u Zagrebu. Dobili smo mogućnost smjestiti se na jedinstvenome mjestu koje je ispunjeno kulturno-povijesnom baštinom, a sam atrij savršen je za sva glazbena događanja, od opera do live jazz svirki koje svakako mislimo organizirati”, otkrio nam je Nick Colgan, dugogodišnji glazbeni producent, pokretač Garden Festivala i jedno od glavnih lica Garden Breweryja.
Podsjetimo da je prošle godine Čakovec dobio 40 milijuna bespovratnih sredstava za obnovu Staroga grada Zrinskih koji je ujedno i kandidiran za oznaku europske kulturne baštine. “Logistički nam je također odgovaralo da dođemo ovdje jer smo samo jedan sat udaljeni od Zagreba. Vidim velik potencijal u stvaranju Čakovca kao izletničke destinacije Zagrepčana”, zaključio je Nick Colgan.
Novi život grada
Još jedna novost u gradu je otvorenje novog Castellum - business&city break hotela. Smje- šten je odmah preko puta Mundoake i u blizini autobusnog kolodvora, na gotovo 3000 kvadrata. Prve goste primili su sredinom ožujka, a službeno otvorenje upriličeno je ovaj petak. Ovaj hotel s četiri zvjezdice raspolaže s 30 smještajnih jedinica i jednim luksuznim superior suitom te multifunkcionalnim kongresnim centrom.
Trijumvirat Colgana, Palfija i tima hotela Castellum tvori pokretačku silu promjena u Čakovcu. Želja im je gradu udahnuti život, svaki sa svog aspekta, i time ponuditi kvalitetnu ponudu zbog koje će ljudi htjeti dolaziti. Lokalnom stanovništvu posebno gode promjene koje pozdravljaju svojim konstantnim odazivom na nove manifestacije.
Držimo palčeve da što dulje zadrže zmajsku pokretačku snagu i hrabrost u stvaranju nečega boljeg i kvalitetnijeg.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....