STRUČNJACI O SITUACIJI S KAMENICAMA

ŠTO TREBATE ZNATI O KAMENICAMA: Ista stvar nam se desila prije tri godine, ali nismo ništa naučili iz toga, ali ovakvo što česta je pojava u svijetu!

 Denis Jerkovic / CROPIX
Brojni mediji prenijeli su vijest o zaraženosti malostonske kamenice NORO virusom koji je nađen na tri od ukupno pet kontrolnih točaka na Pelješcu. Za bolje razumijevanje situacije kratko smo porazgovarali sa stručnjakom za kamenice i višim znanstvenim savjetnikom na Institutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

„Sve guramo pod tepih. Postoji problem koji se ne rješava, ali moramo biti iskreni sami smo si krivi za to. Od 40 godina staža, 30 sam posvetio kamenicama i između ostalog i doktorirao na njima.“ započeo je gospodin Onofri.

Što se tiče NORO virusa on je vrlo opasan za malu djecu, ali kod odraslih uzrokuje probavne smetnje koje traju između 24 i 48 sati, ipak, ne možemo govoriti o nečemu što je opasno po život. Također, imajmo na umu kako se tegobe javljaju kod konzumacije sirovih namirnica, ako se školjke termički obrade, virus se ubija. Školjke su posebno osjetljive u tom slučaju jer se hrane planktonima i kroz jednu kamenicu dnevno prođe oko 200 litara mora, tako da je koncentracija bakterija u samoj školjci 20 puta veća.

Ston, 081014.
Skoljkari koji uzgajaju kamenice i ostale skoljke u Malostonskom zaljevu imaju veliki problem sa ribom oradom koja unistava skoljke u uzgajalistu.Velik broj uzgajivaca je napustio tu djelatnost zbog neisplativosti dok drzava nema sluha za njihove probleme.
Na fotografiji: mrezasta cijev pergolar u kojoj se uzgajuju skolje i mjesto gdje je ih orada izjela.
Foto: Nikola Vilic  / CROPIX
Nikola Vilic / CROPIX

„Sad se dignula hajka oko NORO virusa, ali istu stvar smo imali prije tri godine. Potpuno istu. I evo što smo naučili i promijenili? Ništa. I to je prošlo i sve je ostalo po starom. Tako će i sadašnja situacija proći, zaboraviti se, a neće se riješiti problem.“ rekao nam je gospodin Vlado.

Ston, 081014.
Skoljkari koji uzgajaju kamenice i ostale skoljke u Malostonskom zaljevu imaju veliki problem sa ribom oradom koja unistava skoljke u uzgajalistu.Velik broj uzgajivaca je napustio tu djelatnost zbog neisplativosti dok drzava nema sluha za njihove probleme.
Na fotografiji: uzgajivaci skoljaka u mjestu Zamaslina u Malostonskom zaljevu.
Foto: Nikola Vilic  / CROPIX
Nikola Vilic / CROPIX

Naime, problem leži u nesređenom kanalizacijskom sustavu. Osamdesetih godina prošlog stoljeća, Neum je sredio taj problem i uložilo se 5 milijuna dolara te se Hrvatska bila obavezna priključiti na taj sustav. Koji je sadržavao tri cijevi i jednu rezervnu na gradić koji je trebao imati do 50 000 ljudi. Prije je svaka kuća imala septičku jamu što nije bio problem, ali tijekom vremena kao gljive poslije kiše nicali su apartmani i te iste septičke jame više nisu mogle izdržati takav pritisak. Negdje je naprosto sve to moralo izaći – objasnio nam je Onofri.

Ston, 230314.
Tradicionalna degustacija kamenica oko blagdana sv. Josipa u Malom Stonu.
Ova manifestacija koja je ujedno i pocetak turisticke sezone privlaci velik broj posjetitelja ljubitelja Peljeskih vina i ove stonske delicije.
Foto: Denis Jerkovic /  Cropix
Denis Jerkovic / CROPIX

Ipak, moramo znati i drugu stranu priče.

„Ovakvo što se stalno događa kako u zemlji tako i u svijetu. Recimo Francuzi su od svojih kanalizacijskih sustava napravili prave atrakcije. Ali o tome nitko ne govori! Nitko ne govori kako se pokraj uzgajališta nalazi cementara i problem s teškim metalima. Mi smo za njih kamilica! Mi smo doista pravi sretnici što imamo čisto more koje je prve kategorije i zbog vlastitog nemara, aljkavosti, drugih prioriteta upropastit ćemo brend malostonske kamenice. Naprosto se zna procedura, kad se nađe takva bakterija ili virus školjke se ne konzumiraju dok kontrola ne pokaže kako su opet sigurne za konzumaciju. – nadodao je gospodin Vlado pa nastavio – kao i sve u životu, vraća ti se onoliko koliko uložiš. Primjerice vlasnik restorana Koruna u Malom Stonu uložio je u bazene za purifikaciju i on s ovakvim situacijama neće imati problema jer crpi more s 46 metara dubine i bakteriološki je voda izvrsne kakvoće.“

Stalna kontrola je apsolutno nužna jer školjke će ponovno biti u redu za konzumaciju, ali pitanje kanalizacijskog sustava mora riješiti što hitnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 19:48