Podzemni svijet Zagreba jučer je po prvi put ugostio poznate vinare, sommeliere i ljubitelje vina iz cijele Hrvatske, kako bi uživali u degustaciji kvalitetnih vina i delicija. Prvi Wine & Walk festival Zagreb Underground (Zagreb pod zemljom) započeo je u petak, 12. travnja u tunelu Grič, na koji se odazvalo više od 200 hrvatskih vinara i domaćih OPG-ova. Šetnja tunelom podijeljena je na četiri regije Hrvatske i Hercegovinu, a posjetitelji su imali priliku otkriti i druge zabavne sadržaje, poput zanimljive izložbe o budućnosti vinskog svijeta kako ju predviđa umjetna inteligencija.
Uz povremene manifestacije, kao što su Advent i Festival svjetla, tunel Grič iznova intrigira turiste svojim mističnim pričama i legendama, a sad je prizvao i vinoljupce. Na širini tunela od 3,5 metara i dužini od 350 metara predstavljena je raskoš hrvatskih vinogorja na više od 40 štandova. Posjetitelji su se, pretpostavljamo nesvjesni količine sadržaja od ulaza iz Mesničke sve do izlaza u Radićevoj ulici, zadržavali najviše na početku tunela. U gužvi zbijenoj u par metara širine, mi smo ipak pronašli svoj "tunnel vision". Na sredini tunela privukla nas je virtualna izložba pod nazivom "Budućnost vinske industrije kako ju vidi umjetna inteligencija".
Na 10 panela, kroz fotografije i odgovore OpenAI-a predstavljeni su scenariji razvitka vinskog turizma i kulture ispijanja vina za otprilike 50 godina o budućnosti. Tako je AI predvidio luksuzne vinarije i impresivne futurističke oaze koje će vinski turizam podići na novi nivo, a za kontrolu zdravlja grožđa, tvrdi da će se vinari okrenuti staklenicima. Uz vertikalni uzgoj će, kako vidi AI, ući ćemo u novu eru i redefinirati vinogradarstvo. Posebno zanimljiva i vrlo vjerojatna budućnost našla se na fotografiji gdje mali robot nadzire vinograde, stanje grozda i zdravlje lišća, te održava zemlju.
Umjetna inteligencija slično predviđa svoju ulogu i u vinskim podrumima, gdje će roboti nadzirati temperaturu i kvalitetu zraka za cjelovitu kvalitetu vina. "Senzori otkrivaju i eliminiraju kontaminante, jamčeći sterilno okruženje za dozrijevanje. Dodatno, AI analitika precizno mjeri sadržaj šećera naknadnom obradom, pročišćavajući profile okusa nenadmašnom preciznošću", odgovorila je umjetna inteligencija.
Zgodna predikcija je i visokotehnološka transformacija vinoteka. "Dok pijuckate vino, VR naočale pružaju uvid u proizvodnju sorte, uvjete vinograda i povijest vinarije", tvrdi AI uz fotografiju koja obećava uzbudljivo iskustvo spajanja tehnologije i tradicije.
Iako se o zanimljivim predviđanjima umjetne inteligencije može raspravljati, sam Underground Zagreb festival dokazuje koliko prostora za nove i inovativne načine još ima u svijetu vina. Iz godine u godinu, nove jedinstvene manifestacije nadmašuju sva očekivanja i podižu ljestvicu sljubljivanja hrane i vina, te okupljanja vinoljubaca diljem Hrvatske. Nepredvidiva budućnost svakako se smiješi vinskoj kulturi, a ovaj izložba potaknula nas je na razmišljanje - što će nas sve tek iznenaditi?
Ljubitelje vina na Underground Zagreb festivalu razveseliti će Kurija Budinšćak, Vinarija Vugec, Vinarija Sokač, Vinarija Žnidarić, Vinarija Đurinski, Prekratić vina, Vina Sirovica, OPG Elizabeta Kelečić, Klet Romić, Vina Bodren, Vinarija Florijanović, Vina Dvomar, Vina Frlan, Vina Seletković, Leda Voda, Klaster Slavonska košarica, Vinarija Apolitico, Vinarija Kaptol, Vinarija Papak, Galić vina, Pčelarstvo Jakopović, Zdjelarević Vina, Podrum Vineda, Iloč,ki podrumi, Chresno vina, OPG Berubambi, Kutjevo vina, Agrolaguna, Roxanich, Vina Kvarnera, Sirana Gligora, Radanović winery, Vina Benčić, Pepefiš - Riba Dražin, Vina Marčeta, Vinarija Željko Pecotić Baran, Vinarija Delmati, Otres maslinova ulja, Vinarija Velebna, Knebu winery, Vinarija Plančić i Vino Livajić.
Manifestacija traje još danas i sutra, detalje možete pronaći na službenoj stranici Zagreb Undergorund Festivala, a u sustavu Eventim preostalo je još malo ulaznica za ovaj jedinstveni događaja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....