Ovih se dana društvenim mrežama proširio rječnik koji su za srednja.hr osmislili istarski studenti kako bi pomogli onima koji u Pulu tek dolaze studirati, a na kojem se nalaze i jela specifična za istarsku kuhinju. Rječnik su osmislili studentica Viktorija Radoš i student Paolo Trani, a kao jedan od najvažnijih pojmova naveli su kafelić, odnosno kavicu koju će ispijati. Objasnili su i kako pojti znači ići, a u slučaju da ekipa s vama ipak ne želi popiti kavu, pravi odgovor koji im valja uputiti bit će nu ili šu, što predstavlja poticaj ili poziv.
Dodali su i kako će studenti koji dosele u Istri u jednom trenutku svakako probati maneštru, tradicionalno istarsko jušno jelo, a velika je vjerojatnost da će im se na tanjuru naći i fuži, tjestenina koja se, kako kažu, često poslužuje s tartufima. Kao riječi koje bi mogle biti nepoznanica onima koji dolaze iz drugih dijelova zemlje naveli su i fritule, ali i boškarina te brodet, koji opisuju kao jelo od morske ribe.
5 NEPRETENCIOZNIH ISTARSKIH AGROTURIZAMA S DOMAĆOM HRANOM I NENAPUHANIM CIJENAMA
Inače, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli sastoji se od osam fakulteta te 50-ak studijskih programa pa će, vjerujemo, rječnik onima koji ove godine tek upisuju studij, ovaj mali vodič itekako dobro doći. Potražite ga na srednja.hr, a za sve one studente koji, osim uživanja u hrani, vole i kuhati, u nastavku ostavljamo recepte za tri cjenovno pristupačna klasika koje bismo svakako preporučili isprobati kao uvod u sasvim novo razdoblje života u divnoj Istri.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....