ODLIČNA IDEJA

Što su maneštra, fuži i boškarin? Istarski studenti napravili hit rječnik za sve one koji tek dolaze na studij u Pulu

 Marako85/Getty Images/istockphoto
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli sastoji se od osam fakulteta te 50-ak studijskih programa pa će, vjerujemo, rječnik onima koji ove godine tek upisuju studij, ovaj mali vodič itekako dobro doći

Ovih se dana društvenim mrežama proširio rječnik koji su za srednja.hr osmislili istarski studenti kako bi pomogli onima koji u Pulu tek dolaze studirati, a na kojem se nalaze i jela specifična za istarsku kuhinju. Rječnik su osmislili studentica Viktorija Radoš i student Paolo Trani, a kao jedan od najvažnijih pojmova naveli su kafelić, odnosno kavicu koju će ispijati. Objasnili su i kako pojti znači ići, a u slučaju da ekipa s vama ipak ne želi popiti kavu, pravi odgovor koji im valja uputiti bit će nu ili šu, što predstavlja poticaj ili poziv.

image
Dusko Marusic/Cropix

Dodali su i kako će studenti koji dosele u Istri u jednom trenutku svakako probati maneštru, tradicionalno istarsko jušno jelo, a velika je vjerojatnost da će im se na tanjuru naći i fuži, tjestenina koja se, kako kažu, često poslužuje s tartufima. Kao riječi koje bi mogle biti nepoznanica onima koji dolaze iz drugih dijelova zemlje naveli su i fritule, ali i boškarina te brodet, koji opisuju kao jelo od morske ribe.

5 NEPRETENCIOZNIH ISTARSKIH AGROTURIZAMA S DOMAĆOM HRANOM I NENAPUHANIM CIJENAMA

image
Berislava Picek/Cropix//

Inače, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli sastoji se od osam fakulteta te 50-ak studijskih programa pa će, vjerujemo, rječnik onima koji ove godine tek upisuju studij, ovaj mali vodič itekako dobro doći. Potražite ga na srednja.hr, a za sve one studente koji, osim uživanja u hrani, vole i kuhati, u nastavku ostavljamo recepte za tri cjenovno pristupačna klasika koje bismo svakako preporučili isprobati kao uvod u sasvim novo razdoblje života u divnoj Istri.

RECEPT ZA DOMAĆE FUŽE

image
Berislava Picek/Cropix

ŽGVACET OD PURETINE

image
Marko Miscevic/Cropix

BARBIN BRUDET OD PLAVE RIBE

image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:45