Lena i Darko iz tima Art of Raw u Zagrebu organiziraju večere s više sljedova sirove hrane, pripremljene tako da maksimalno ugode oku i okusnom aparatu. Počastite se novim, potresnim iskustvom.
Vijest da se u Zagrebu organiziraju raw food večere zaista me je razveselila. Kada sam prije otprilike tri godine prvi put i sama počela eksperimentirati sa sirovom hranom, u Zagrebu, ili bilo gdje u Hrvatskoj, nije bilo ničega sličnog. Usto, u našim dućanima nije bilo sirovog kakaa ili sirovih gotovih krekera, a i ponuda nužnih blendera i dehidratora bila je neusporedivo slabija nego danas. Sve što vam treba sada možete naći i kod nas. Situacija za domaće simpatizere sirovojelskog trenda vidljivo se popravila.
Večere su počeli održavati u Kredenc’i, šarenom shabby salonu na Svačićevu trgu, a sada vode svoj Elixir na Ribnjaku. Domaćini i kuhari (koji ne kuhaju) su Lena i Darko, ljudi koji žive na isključivo sirovoj hrani dulje od godinu dana. “Dobro, ja još ponekad zgriješim”, priznaje s osmijehom Lena, glavna antikuharica, dok priprema prvo jelo za fotogafiranje. Lena je Istranka, učiteljica koja se godinama bavila plesom, a sada se potpuno posvetila pripremi sirove hrane. Nema formalnog kuharskog obrazovanja, oslanja se na svoju kreativnost. Darko je također iz Istre. Već se godinama u Americi bavi alternativnom medicinom i holističkim pristupom zdravlju. Trideset godina je vegetarijanac. “Sirova hrana bila je prirodni nastavak tog puta”, kaže Darko. Nakon povratka u Hrvatsku u Zagrebu sada organiziraju sirove večere, njihov Art of Raw bavi se i radionicama, coachingom, zdravstvenim savjetovanjem, a možete ih pozvati i da vam preurede kuhinju, da postane malo više raw friendly.
Premda Lena i Darko kažu da su u Hrvatskoj susreli iznenađujuće puno ljudi koji znaju što je raw food, koji su jeli u raw restoranima vani ili se i sami u nekoj mjeri tako hrane, neupućenima treba ponoviti nekoliko osnovnih načela raw fooda.
Prehrana isključivo sirovom hranom nije novi trend, ali posljednjih je godina dobio novu snagu i zamah, osobito u Americi. Sirovom hranom smatra se sva svježa, termički neobrađena hrana koja nije zagrijavana iznad 60 Celzijevih stupnjeva (ili čak iznad malo niže temperature). Usto, sirovojelstvo je u velikoj mjeri i veganski pokret, što znači da oni koji se tako hrane ne konzumiraju ništa što je životinjskog porijekla (dakako, ima iznimaka od pravila. Neki u prehranu uključuju i malo sirove ribe te proizvoda od sirovog mlijeka. Darko i Lena ne.) “Nemoguće je na ovu hranu ne reagirati pozitivno”, kažu o svojim iskustvima u Hrvatskoj. Publika je oduševljena. Nakon obroka od sirove hrane tijelo ne osjeća težinu. Podiže se razina energije, a organizam se opskrbljuje obiljem nutrijenata uz minimum optećenja. Posebnu ulogu raw food pripisuje ulozi enzima. Sirova hrana je živa, prepuna vitamina i minerala, ali i životno važnih enzima koji se uništavaju kuhanjem. Ukratko, gotovo je nemoguće prepričati sve dobrobiti koje čovjek iskusi nakon prelaska na ovakvu prehranu. Sama to zovem iskustvom koje mi je promijenilo život i lekcijom koju je važno naučiti ako razmišljate o hrani kao ključnom životnom izboru. Ako ste i dalje skeptični, donosimo recepte pa je najbolje da provjerite sami.
- Crveni ravioli s kremom od makadamije
- Namaz od heljde
- Sirove lasagne
- Raw empanadas
- Čips od kelja
- Rezanci s lažnim losos-votka umakom
- Kruške u crvenom
- Superenergy praline-bombice
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....