Što kuha i jede pjevačica Jelena Radan

Pjevačica Jelena Radan kuhanju i hrani pristupa s ljubavlju i bez puno kompliciranja. Najviše od svega voli jednostavna, domaća jela od zdravih namirnica za koje zna gdje su i kako uzgojene.

– Fancy kuhinja i puno planiranja me zamara, meni je najdraži seljački pristup kuhanju. Ne volim kad na štednjaku ima puno lonaca, ja najradije sve potrpam u jedan i ostavim da se polako krčka, a druga opcija je da sve stavim u pećnicu. Zato mi je drag Jamie Oliver koji je strastven i neopterećen dok kuha, ne boji se pogriješiti i radi sve od oka – kaže Jelena.

Meso da, ali rijetko

Jelena je Vlajina po mami i tati pa je ljeta provodila kraj Sinja, u Otoku i Hrvacima, a pamti miris i okus pogače koja se pekla ispod peke u sušari, okus juha, lešada, pečenog mesa s krumpirima, raznih salata, što i danas voli. – Najbolja jaja na oko pripremao je moj stric i taj doživljaj je teško ponoviti, a jeli smo ih uvijek s domaćom pomom. U Otoku sam probala i žabe, ali nisam se baš u njih zaljubila, no kao i tada i dandanas ne bježim od ničeg novog, volim sve probati, a ponekad otići i u samu krajnost, pa neko vrijeme jesti, naprimjer, samo sirovo. Pokušavam se zdravo hraniti i dosta sam na to koncentrirana, ali nisam rob ničega. No, ako danas ne unesem nešto što je dobro i zdravo, sutra to ne ponavljam. Ponekad mi je dovoljno da nešto pročitam i odmah se za to uhvatim pa mi je nekad već bolje i od samog čitanja o dobroj hrani. Racionalno iz prehrane mičem bijelo brašno i šećer, izbjegavam pekare, no ponekad zgriješim kod divnih teta u Dinari. Odmalena uživam u maslinovu ulju, kojeg uvijek ima u mojoj kuhinji, a povrće i voće su mi glavne namirnice, meso jedem, ali nekad prođe i koji tjedan dok ga se ne zaželim. Radim zelene sokove od povrća, a kad sam prvi put popila takav sok, zavrtilo mi se u glavi – priča Jelena.

Med i sladoled

Za doručak obično jede voće i žitarice, turska kava je neizostavna i za sebe kaže da je pravi kavopija te čokojed.

– Volim slatko, obožavam med, no najviše od svega čokoladu i sladoled. I to čistu čokoladu, nikakve kombinacije s voćem ili koječime ne dolaze u obzir – ozbiljno će.

Naglašava da voli kuhati, ali voli i sve rituale oko toga, nebitno joj je da li će sve ispasti savršeno, važno da su namirnice kvalitetne, da su dragi ljudi oko nje, da je dobra atmosfera, da se druži makar samo uz kruh i neki namaz. Voli i kad drugi kuhaju za nju i na sreću među njenim najdražima ima odličnih kuhara. Kad kupuje na placu, kaže da uvijek gleda štandove koji nisu preuredni i gdje roba nije kao nacrtana, već je grbava, iskrivljena, pjegava i ne baš privlačna na prvu.

– Bezbrižna sam kad na plac idem s mamom, ona točno zna gdje i kod koga nabaviti prvoklasne, zdrave namirnice, a ja uz nju učim i sve upijam, no neke stvari su mi još viša matematika – kaže.

Bez straha od pogreški

Omiljene namirnice su joj blitva, raštika, grah, leća, mrkva, radič, krumpir, kojeg obožava pečenog, te sve na žlicu. – Obožavam hranu koja utopli, hranu koja se grabi iz lonca, sva variva, gulaše, musaku u svim kombinacijama, a da me netko pita što bih baš pojela za ručak, prvo bih uzviknula dajte mi lonac graha – smije se Jelena.

Od mesa su na njenom tanjuru najčešće puretina i piletina, nije fan tripica i divljači, ali voli dobru jetricu s malo limuna i češnjaka. No, ono što je posebno izdvojila kao svoju veliku ljubav i predmet obožavanja je sarma. Nju bi, kaže, mogla jesti i za doručak. Osim sarme voli pretjerati još u čokoladi i lubenici. – E u tome se volim ubiti, no to nisu česti momenti, ali kad se dogode, to je tada pravo ludilo – priča sa žarom.

– Ja uživam u hrani i mislim o tome što jedem. Nemam strah od toga što će netko reći o jelu koje iznesem na stol, kuham s guštom i iz ljubavi, a ako ne ispadne dobro, biti će bolje drugi put – kaže Jelena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 14:28