OBOŽAVANJE PITA

Što kažete na pitu od gljiva s lisnatim tijestom, kobasicama ili sočnu varijantu sa šljivama?

 Berislava Picek/Cropix/
Zagolicat će misli svakog promatrača upravo zato što mame mirisom, izgledom, a posebno okusom.

Mnogo je sastojaka, okusa i aroma zarobljeno u omotaču od prhkog, lisnatog, dizanog tijesta ili kora za savijače pa nam nije preostalo drugu već zaviriti ispod i uživati u ukusnom spoju sastojaka - u slanoj, ali i slatkoj varijanti.

Praktičnost i jednostavnost ovih jela skriva se u činjenici da sve možete raditi u jednoj posudi. Nije potrebno izvući iz ormara brdo posuđa i pomagala, potrebni su tek kuhinjska daska, nož, žlica za miješanje i posuda koja može na sve izvore topline. Obično je prvi dio prženje, dinstanje, a finalni - pečenje u pećnici.

Na kraju, maštovito i nadasve zabavno i brzo kuhanje može početi. Pravila su vrlo jednostavna, ili bolje reći nema ih. Naime, kada je o slanoj verziji riječ, možete kombinirati ono meso i povrće koje i sami najviše volite. Važno je samo da poštujete redoslijed stavljanja pojedinih namirnica ovisno o tome koliko im treba da se termički obrade. Kod voća je situacija mrvicu drugačija. S obzirom na to da će izbor vjerojatno pasti na sezonsko, poput jabuka, kruška, grožđa i šljiva, njima otprilike treba isto vremena da se ispeku pa se sve stavlja istodobno.

Mini pita od kobasica s čvorićima od dizanog tijesta

image
Berislava Picek/Cropix/

Pita od gljiva i svinjetine s lisnatim tijestom

image
Berislava Picek/Cropix/


Pita od piletine, pršuta s pireom od krumpira

image
Berislava Picek/Cropix/


Čupava pita od povrća s listovima za savijaču

image
Berislava Picek/Cropix/


Pita od smokava, buče i grožđa s tijestom

image
Berislava Picek/Cropix/

Pita od jabuka, šljiva i krušaka s prhkim tijestom

image
Berislava Picek/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 04:30