RougeMarin
U restoranu se ništa ne baca niti zamrzava pa se od jučerašnjih namirnica za osoblje pripremaju prvoklasna jela.
Svinjski file sa salatom od bulgura, aromatizirana mrkva, ukiseljena ljutika (za 4 osobe)
800 g svinjskog filea 320 g bulgura 1 kg mrkve 300 g cherry rajčice 200 g svježeg krastavca 100 g mladog luka 2 žlice meda 2 žličice svježeg timijana 400 g ljutike 300 g šećera 400 ml jabučnog octa 3 komada lovorova lista 400 ml vode prstohvat papra u zrnu 2 kom. zvjezdastog anisa 200 ml čvrstog jogurta 40 g češnjaka u prahu korica jednog limuna 2 prstohvata soli 100 ml maslinova ulja 300 g rotkvice 10 g krupne soli |
Vodu, ocat, timijan, lovor, zvjezdasti anis, šećer i papar u zrnu stavite da prokuhaju pa sve to prelijte preko očišćene ljutike i ostavite tijekom noći da se ukiseli. Svinjski file očistite i narežite na 4 jednaka komada, posolite i nauljite te pecite na srednje jakoj vatri. Bulgur skuhajte u posoljenoj vodi, ohladite ga i dodajte cherry rajčicu, mrkvu, mladi luk, nasjeckane krastavce i rotkvice. Začinite maslinovim uljem, solju i paprom. Mrkvu ogulite, prerežite napola i stavite peći u pećnicu na masni papir, ali prije pečenja pokapajte medom, nasjeckanim timijanom i krupnom solju. Od jogurta, češnjaka i limuna napravite lagani umak koji poslužite uz pečenu mrkvu.
Dubravkin put
Svakog dana u 11 sati kuharska ekipa restorana Dubravkin put, koji je član JRE-a, okuplja se za stolom. U to vrijeme imaju gablec !
Svinjetina s mahunama i krumpirom
300 g luka 1,5 kg svinjetine 1 žlica koncentrata rajčice 1 dl vina 3 češnja češnjaka 700 g krumpira 500 g smrznutih mahuna sol, papar peršinov list |
Na masnoći zažutiti luk pa mu dodati na kockice narezano meso, kratko ga popržiti pa uliti vino, kratko dinstati pa podliti vodom. Dodati i koncentrat rajčice, uliti vode da prekrije meso. Neka se kuha na laganoj vatri, a kada je meso na pola gotovo, dodajte mahune i krumpir te nasjeckani češnjak i ulijte još vode. Gustoću variva prilagodite svom ukusu, dakle manje tekućine ako želite gušće i obrnuto. Na kraju ubacite nasjeckani peršinov list, posolite i popaprite.
Noel
U zagrebački restoran Noel, jedan od najboljih fine dining restorana Hrvatske, ide se kušati hrana koju nikada nećete pripremiti kod kuće. To je hrana za čiju je pripremu potrebno posebno umijeće i talent i koja izaziva neke sasvim nove osjećaje.
Krvavice s dinstanim zeljem i pireom
Skuhati krumpir za pire. Na masnoći zažutiti luk i peći nasjeckan špek, a kad se luk karamelizirao dodati kiselo zelje, lovorov list i dinstati dok potpuno ne omekša i malo se zapeče. Na kraju popapriti. Ispeći krvavice, a krumpir posoliti, uliti toplo mlijeko i dosta maslaca pa izraditi pire.
Pod zidom
Kuharska ekipa u bistrou Pod zidom uglavnom jede s nogu, a najčešće su to brzo pripremljeni obroci.
Focaccia i marinirane paprike
500 g glatkog brašna 15 g soli 4 g sjeckanog svježeg ružmarina 18 g kvasca 15 g mlake vode 4 rog paprike maslinovo ulje sol češnjak peršinov list |
Spojiti suhe sastojke i spojiti mokre sastojke pa ih onda umijesiti zajedno u kompaktnu smjesu. Ostaviti da se tijesto diže jedan sat. Focacciu staviti u pleh za pečenje, poškropiti hladnom vodom, posuti krupnom soli i peći na 250 stupnjeva oko 15 minuta. Paprike ispeći na jakom plamenu ili u pećnici, oguliti ih i marinirati u maslinovu ulju s češnjakom, solju i peršinovim listom.
Submarine
U prvom u nizu uspješnih Submarine restorana, u Frankopanskoj 11 u Zagrebu, najviše vole jesti upravo ono što i njihovi gosti.
Avocado Chicken Caprese salata
1 avokado 150 g piletine 10 cherry rajčica 150 g svježe sezonske salate 10 kom baby mozzarella aceto balsamico maslinovo ulje |
Prethodno mariniranu piletinu ispecite na grillu i izrežite na trakice. U veliku zdjelu stavite salatu po želji, dodajte narezani avokado, raspolovljene cherry rajčice i mozzarellu. Dobro pomiješajte sastojke pa poslužite u tanjurima. U svaki tanjur dodajte trakice piletine. Prelijte Pesto Genovese umakom, acetom balsamicom i ekstra djevičanskim uljem. Posolite po ukusu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....