Sommelier Chris Myers: kušanje piva sastoji se od pet koraka

U restoranu Baltazar u Zagrebu prošli tjedan se okupilo društvo poznavatelja i štovatelja piva, ali i onih koji su vođeni znatiželjom htjeli doznati nešto više o toj mnogima dragoj tekućini.

Predavanje i radionicu o pivu održao je međunarodno priznati pivski sommelier Chris Myers koji je sve posjetiteje podučio pravilnom kušanju piva. Ovaj stručnjak za pivo u Hrvatsku je došao u organizaciji Staropramena, a na samoj radionici pili su se: Staropramen, Selection i Eden.

Kušanje piva

Ono što nas je Chris podučio je da se kušanje piva sastoji od pet koraka. Natočeno pivo prvo treba dobro promotriti, vidjeti kakva mu je boja, kakvi su mjehurići, zatim ga treba omirisati i to kratkim, kako Chris kaže zečjim udisajima, nakon toga otpiti jedan gutljaj i ocijeniti mu gorčinu, udio alkohola, karakter, a potom otpiti gutljaj srkajući da se vidi kako ‘stoji’ u ustima. Tek nakon toga može se pričati o aftertasteu.

Pivo se na radionici doslovno jelo, odnosno čim smo ga natočili u čaše žlicom smo poput nekog pjenastog deserta jeli pjenu jer je u njoj najviše okusa i gorčine koju svako pivo ima u sebi. Za mnoge je ovo bilo novo iskustvo i tek nakon njega su neki od nas shvatili zašto se na stolu pored serviranih piva nalazi i žlica.

Zamolili smo ovog stručnjaka za pivo da nam posveti malo pažnje i odgovori na par pitanja vezanih za ovu kod nas nepoznatu profesiju, ali itekako poznato piće.

Pivska akademija

Kada ste se zaljubili u pivo?

S pivom živim cijeli život, to je dio moje kulture, dolazim iz Wisconsina, grada koji je poznat po pivu i siru. Tamo se odražavaju i festivali piva, a imamo i svoju juhu od piva i sira. Sa devetnaest godina počeo sam raditi u baru gdje sam se upoznao s raznim pićima, no nekako sam najviše zavolio pivo.

Kako se postaje sommelier za pivo?

Za pivskog sommeliera postoji nekoliko akademija u svijetu, ja sam završio Cicero’s Beer Academy u Americi i evo zadnjih pet godina to mi je profesija. Puno putujem, što obožavam, a razlog za putovanja mi je postalo pivo. Upozao sam nove zemlje, ljude i naravno, pivo.

Belgija na prvom mjestu

Postoji li neko pivo na svjetskom tržištu koje niste još probali?

Naravno, ne znam ni da li ću uspjeti, stalno se radi nešto novo i kad misliš da si sve probao shvatiš da nisi.

Koja su vam omiljena piva?

Volim sva piva, često pijem nešto novo, sada uživam u Staropramenu i isprobavam hrvatska piva.

Pivsku tradiciju koje zemlje osobito cijenite?

Belgija je za mene na prvom mjestu što se tiče povijesti i tradicije u proizvodnji piva. Općenito cijenim strast i energiju koju ljudi ulažu u stvaranje vrhunskog piva. U Belgiji je gušt piti pivo, tamo ako i niste veliki ljubitelj piva i ne znate što piti naći ćete pivo za sebe. No, moram naglasiti da su se zadnjih deset godina i američka piva jako poboljšala.

Vaša najbolja kombinacija piva i hrane?

Dagnje i Staropramen classic. A izvrsni su i svinjski kotleti sa pivom uz dodatak jabuka.

Jeste li ikada pokušali napraviti svoje pivo?

Još nisam, ali trebam i želim pa se ovo ljeto planiram upustiti u tu avanturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 07:51